Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 104)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný filmeček s excelujícím Spaceym, při kterém jsem měl ovšem pocit neustálého deja-vu. Je lepší nepřemýšlet, v kterém filmu jsem který motiv viděl, a radši si užívat to, co je. Díky Spaceymu, Bridgesovi (i když jeho role není tolik divácky vděčná) a docela chytrému závěru je toho pořád dost. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mierne zdĺhavá, ale za to zaujímavá a príjemná konverzačka. Dej krásne plnylulý, jednoducho nevyskakuje z určitého tempa. A tak sa pomalinky naťahuje , a naťahuje, až k prekvapivo obojstrannému záveru. Vraví Prot pravdu? Alebo sa s doktorom len zahráva? Isto budete mierne sklamaní, že odpoveď nie je až taká jednoznačná. Na druhú stranu, kto má rád filmy s nezodpovedaným koncom (ako ja), nebude vôbec protirečiť. Výborné herecké výkony Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgesa. Odporúčam na kvalitný, večerný oddych. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spacey from space. Když má hrát postavu, která je úplně mimo, tak mu to jde neskutečně. Tenhle film je ale jako mýdlová bublina, velmi křehký a velmi průhledný. Lesklou plochu trochu mlží standardní manželský příběh a příšerná hudba- Měl jsem pocit, jakobych byl na nějaké nabubřelé pařbe na K-PAXu. A konce taky lituju, já myslel, že Prot přistane na Tatoinu, bolestivě se spáří s Padmé "Aby-dala", narodí se jim The Thing, převtělí se do Anakina a ten začne vyrábět nové úsporné žárovky ze světelných mečů. Tak zklamání:-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Kevina Spaceyho nemám rád. Tento vynikající herec je mi čímsi nesympatický a tudíž se filmům s ním vesměs vyhýbám, byť jsem si vědom toho, že se ochuzuji o jinak parádní počiny s hercem excelentních kvalit. Tohle mi jednoznačně potvrdil Svět podle Prota, u něhož jsem prakticky celou dobu myslel, že dám plný počet hvězdiček. Užuž jsem byl odhodlán sáhnout po pětihvěždí, když jsem si ohodnocení nechal o den rozležet a můj dojem se poté vykrystalizoval na pěkné a čistokrevné 4*. Chválím nejen projev Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese, ale též samotný námět a sílu příběhu. Užíval jsem si vskutku každou minutu snímku a dočkat se nějakého ještě o chloupek silnějšího závěru, zařadil bych tento počin do kategorie snímků, jež je nutné vidět předtím, než zemřete. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Po svém zmizení se Prot (Kevin Spacey) objevuje na stromě. Na otázku dr. Powella (Jeff Bridges) kde byl, mimozemšťan odpoví, že cestoval na severu "Newfoundlandu a Labradoru". V Newfoundlandu Spacey shodou okolností v roce 2001 natáčel film Ostrovní zprávy. (don corleone)
  • Alfre Woodard hrající Claudii Villars byla oceněna Image Award v kategorii nejlepší herečka. (Terva)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama