Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Máte na vybranou. Prot je mimozemšťan/Prot není mimozemšťan. Film koketuje s prvním stanoviskem, posléze zase s druhým, avšak pevné vodítko nezanechá jediné a já se na konci filmu přistihl, jak moc tuhle hru tvůrcům žeru. Může něco tak neskonale dobrého být z našeho světa? Spacey s Bridgesem jsou tradičně výborní, hudba nádherná, scénář vyvážený, režie pozorná a Protův způsob konzumace banánů nezapomenutelný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dvě neuvěřitelně odlišné poloviny. Zatímco ta první je bez nadsázky strhující, uvědomělá, plná hodnotných myšlenek, druhá je roztříštěná, se špatným scénáristickým úhybem a příliš rádoby psychologická - vypadá to, jako kdyby se přeplo na úplně jiný snímek. Příjemné filozofično tak střídá nevěrohodná psychologie, která ve výsledku tak akorát kazí celý dojem a působí to, jako kdyby tvůrci nevěděli kudy kam. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Aha, tak už vím, odkud Nova ukradla hlavní skladbu Soukromých pastí :)) Protův pohled na svět skrz Bonovy brýle mě zaujal hned v první chvíli a jen tak nepustil. Kevin Spacey je prostě nepopsatelný, NEPOPSATELNÝ herec ! Vlastně jsem před jeho výkony nikdy nepadala na zadek jako ostatní, ale jako Prot mě skutečně přesvědčil. Škoda, že stopáž je natahovaná a druhá polovina ne tak chytlavá jako ta první, protože jinak by to byl plný počet. A konec? Doufala jsem přesně v takový.. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavá konverzačka, která dovede spolehlivě zabavit i přes absenci nějakého výrazného děje. Skvělé herecké výkony, pěkná kamera, scenáristicky drobet slabší poslední třetina, ale celkově velmi příjemný film. Závěr působí značně nejednoznačně, takže si každý může vybrat svůj výklad. Já jsem s tím svým spokojený, a tak mohu dát poctivé čtyřhvězdí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)
  • Archivní fotografie z výroční knihy, na níž je Robert Porter, je autentický snímek Kevina Spaceyho během jeho vysokoškolského studia (1977). (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama