Reklama

Reklama

Hanebný pancharti

  • USA Inglourious Basterds (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2009, 153 min (Alternativní 147 min)

Začátek Hanebných panchartů zastihuje Shosannu Dreyfus (Mélanie Laurent) v Němci okupované Francii, kde před jejíma očima nacistický důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) vyvraždil její rodinu. Shosanna se štěstím uniká do Paříže a ukrývá se tu pod novou identitou majitelky a provozovatelky biografu. Na jiném místě v Evropě se pod vedením poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) formuje skupina židovských vojáků s cílem nemilosrdně mstít činy nacistů a šířit mezi nimi strach. K Aldově "Panchartům", jak si sami říkají, se přidává i německá herečka a britská tajná agentka Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), jež má za úkol svrhnout vedoucí představitele Třetí říše. A v šeru promítací kabiny zatím Shosanna spřádá vlastní plán odplaty... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (188)

  • Když se má část panchartů setkat v podzemní hospodě s Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger), musí mít německé uniformy. Po přestřelce v hospodě se Hans Landa (Christoph Waltz) pozastavuje nad tím, kde uniformy vzali. Následuje prostřih na vysvětlující scénu, kde pancharti rozstřílí auto s německými vojáky, aby jim sebrali uniformy. V hospodě mají ale všichni pancharti uniformy nepoškozené od střílení. (icewhite)
  • Standartenführer Hans Landa (Christoph Waltz) nosí v první části filmu až do scény s kinem Válečný záslužný kříž (Das Kriegsverdienstkreuz) první třídy ve verzi bez mečů. Od scény s kinem však nosí Válečný záslužný kříž (Das Kriegsverdienstkreuz) první třídy ve verzi s meči, přestože ve filmu neuplynula tak dlouhá časová linka, aby mu byl teoreticky udělen. V poslední scéně filmu, kde se oficiálně vzdává, má na uniformě opět verzi kříže bez mečů. Důležité je vědět, že podle vojenských předpisů, pokud byl nositel Vojenského záslužného kříže bez mečů později vyznamenán Vojenským záslužným křížem s meči, bylo mu povoleno nosit pouze verzi s meči. Takového faux pas by se Hans Landa jako ostřílený důstojník určitě nedopustil. (Privatejoker)
  • Při oslavě narození Maxmiliána německými vojáky v hospodě její majitel posadí svou dceru k nim, aby s nimi zkoušela hádat osobnosti. V dalších záběrech ji však v pozadí neustále vidíme za barem, kde pomáhá svému otci. Nejlépe je to patrné po vynesení přípitku na tři nejšťastnější muže v této místnosti. (sipop14)
  • Major SS ve sklepení hospody nemá na své uniformě levý nárameník. (WolfIssen)
  • Major Dieter Hellstrom (August Diehl) navrhne hru s kartami, poručík Archie Hicox (Michael Fassbender) zvedne ruku a klepne do stolu. Kvůli chybnému střihu se v následujícím záběru tento pohyb zopakuje. Když Hellstrom odchází pro karty, má na kraji stolu pivo, ale po návratu už je sklenice na jiném místě. Také Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) chytí Archieho Hicoxe za ruku, ovšem v následujícím záběru ho nedrží. (G3niu5)
  • Hans Landa (Christoph Waltz) je přestaven (Colonel) Oberst SS Hans Landa. Ve skutečnosti ovšem hodnost Oberst v Allgemeine SS neexistovala; měla vlastní hodnostní systém, v níž byl Oberst ekvivalentem Standartenführer. (clikclikCZ)
  • V hospodě člen gestapa osloví dva německy mluvící členy Panchartů jako "Mnichov" a "Frankfurt" podle přízvuků. "Mnichov" je ale rakouský Žid, takže by měl mít rakouský přízvuk, ne mnichovský. (awful)
  • Spoiler: V poslední scéně filmu, kdy se Hans Landa (Christoph Waltz) vzdává Aldovi (Brad Pitt), má Aldo v jednom záběru má obě strany rozvázaného motýlka pověšeny na prsou. Poté je prostřih a záběr znovu na Alda - to už je vidět pouze polovina motýlka. Při dalším záběru na Alda je motýlek znovu v původním stavu - obě strany má na prsou. (psychous3)
  • V scéne, kde Donny Donovitz (Eli Roth) mláti baseballovou palicou nemeckého vojaka, je z diaľky vidieť, že mu hlavu úplne rozmlátil. V nasledujúcom zábere je však jeho hlava celá, len trochu krvavá. (mata8099)
  • Na konci necháva Aldo (Brad Pitt) spútať Landu (Christoph Waltz), no hneď v následujúcej scéne mu vyrezávajú hákový kríž na čelo a Landa má ruky voľné. (slavo_held)

Související novinky

Guy Ritchie chystá válečný thriller

Guy Ritchie chystá válečný thriller

22.02.2021

Režisér Podfu(c)ku či Gentlemanů Guy Ritchie si zdá se vyhlídl svůj příští projekt. Britský filmař se čerstvě upsal režii snímku Ministry of Ungentlemanly Warfare pro studio Paramount. Kromě režie se… (více)

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

Jeremy Irons ve filmu o Mnichovské dohodě

04.11.2020

Netflix obsadil první herce do chystané adaptace knihy Mnichov, jež není nijak spjatá se stejnojmenným filmem Stevena Spielberga z roku 2005. V novém snímku, který vychází z bestselleru spisovatele… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Tarantinův Hollywood ještě delší?

Tarantinův Hollywood ještě delší?

25.05.2019

Okolo nového snímku Quentina Tarantina (Pulp Fiction) je po premiéře na festivalu v Cannes dost rušno. Většina recenzentů film chválí, našli se ale i tací, které neoslnil režisérův přístup k ženským… (více)

Reklama

Reklama