Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (374)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Takový milý animák, kde se na konci střílí z tanků, plazmových zbraní a podobných věcí. No není to moc pacifistické. Ale příběh je roztomilý, klučina má malý nosík a správce sběrných surovin je děsněj fešák, ale jako celek mě to nijak nenadchlo. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Moc hezký, příjemný a chytrý příběh podtržený starou dobrou poctivou ručně kreslenou animací. Pěkně zvolená hlavní myšlenka a nepříliš dlouhá stopáž. To vše do sebe perfektně zapadá. U mě velká spokojenost! ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Viac než len animák, príbeh pre deti. Cesta bojového robota za podstatou ľudskosti má nosný motív priam klasicky frankensteinovský. Malý aj veľký divák si nájde to pravé pre seba. ()

Jindros 

všechny recenze uživatele

Splnění mého dětského snu a mnohem víc... na druhé shlédnutí člověk odhalí řadu detailů, kterých si prve třeba nevšiml a film tak v jeho očích ještě stoupá. Železný obr je promyšlený a neuvěřitelně emotivní - v závěru jsem měl slzy na krajíčku a to i napodruhé. Navíc já jsem technický typ. Nejlepší animák všech dob."Žádné horory, Hogarthe!!!" ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

No... pohádka... o ničem. Divné to bylo, charaktery také divné. Obr nesympatický. Držela jsem palce, aby ho konečně armáda našla a dala do šrotu. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Predtým ako vznikli Incredibles a Ratatouille, kedy sa nevedelo o Bradom Birdovi (okrem pár častí Simpsonovcov) vznikol Iron Giant. V kine síce prepadol, ale potom sa z neho stal kult. Ja som sa k nemu dostal až teraz, a hovorím nemohol som byť sklamaný. Kúzelnosť bola vidieť už pri tomto filme, je určené skôr pre tie dospelejšie deti, ale to nikomu nevadí. Z filmu je trochu cítiť ako bola asi vnímaná studená vojna, ale nikto nenamieta. Tvorcova genialita ma opäť očarila a teším čo vymyslí nabudúce... P.S. To video s atómovým výbuchom pripomína kraťasy v Simpsonovcoch, ktoré moderoval Troy McCluire ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Viděl jsem Special Edition na DVD, kde je několik vystřižených scén, a právě tyhle scény mi ukazují, jak tenká může být hranice mezi filmem pro děti a filmem pro dospělé. Kdyby film šel do kin v rozšířené verzi, nic by se nestalo, dětskej divák by si našel to svoje a jeho dospělej doprovod zase to svoje. Pravda ale je, že ta rozšířená verze je opravdu ještě o kousek dospělejší a pro (dospělejšího) diváka ještě o kus přitažlivější. Pravda ale taky je, že v Železným obrovi jsem viděl ohromnej kus budoucího myšáka Remiho, kterej jsem až doposud považoval za nejlepší animák ever. No, už to asi neplatí. Protože oproti Ratatouille je Železnej obr v jistých ohledech ještě víc bombastickej, má na animák neskutečný přesah a myšlenku a vlastně v něm není nic, co by se mohlo udělat v animovaným filmu směřovanýmu k dětem (a jejich rodičům zároveň) líp. Jistě, dalo by se to udělat jako dospělej film a věřím, že Brad Bird by to zvládnul na jedničku, potom se ale tak trochu ztrácí myšlenka mít dětského hrdinu a animaci. Eh... zase se rozkecávám. Tak to vezmu v rychlosti v pěti bodech, proč film musíte vidět: takže ZAPRVÉ: Výtečný dabing s nenahraditelným Vinem Dieselem. Moc toho nenamluví a pokud ano, připomíná to repliky, které pronášel Arnold Schwarzenegger, když začínal v Hollywoodu. Jenže stačí to a podtrhuje to hloubku myšlenky, obzvlášť, když si koupíte Special Edition. ZADRUHÉ: Příběh je vyprávěn pomocí standardních filmařských postupů a nikoliv pomocí užvaněných dialogů. ZATŘETÍ: Film má skvělou atmosféru 50. let americkýho zapadákova, a to včetně temnějšího a smutnějšího podtónu. Železnej obr tak není (moc) vtipnej, jásavej a hurá film, anýbrž spíš jinotajným animákem s přesahem. ZAČTVRTÉ: Film je pro dospělýho diváka i neskutečnou studnicí odkazů na jiné filmy. Napočítal jsem jich při shlédnutí kolem dvanácti, ale rozhodně jich bude při druhé projekci ještě víc. ZAPÁTÉ: Zopakuju to v posledním bodě: Film je neskutečně hluboký, alegorický, přesahující žánr rodinného animáku. Ve skutečnosti je pro dětskýho diváka takovým malým podvodem a nejvíc bude bavit jeho tátu, kterej se s ním na film podívá. Až budu mít vlastní děti, tenhle film jim s chutí pustím, protože to vlastně budu pouštět pro sebe :) Jen je škoda, že se ta rozšířená edice asi v Česku nedá koupit (leda asi shipnout), já ji náhodou objevil v zahraničí za luxusní cenu 4,90€ a neodolal jsem. Stejně jako jsem (málem) neodolal slzám, které mi v závěru tak trošku lezly do očí, a stejně jako jsem neodolal charismatu kovového monstra. A jaký to potom bylo krásný poplakání, když začly závěrečný titulky. Jednou větou na závěr musím říct, že tenhle film se zkrátka musí vidět. I když už vám táhne na/je přes třicet a vlastní děti ještě nemáte. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystihnutá atmosféra strachu ze všeho neznámého v Americe padesátých let. Na konci dostal příběh neskutečné grády a i když úplný závěr může působit až moc americky, tak z něj člověk má nádherný pocit... Železný obr se vyrovná všem Pixarovkám a v hloubce myšlenky je i předčí. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si to opäť pozrel a len som sa utvrdil v tom, že tento film je animovaný klenot, akému nie je široko ďaleko páru. Finále je jednoducho emotívna bomba, proti ktorej je povedzme taký Wall-E iba studená a odosobnená sci-fi báchorka. Geniálny film potvrdzujúci Birdov status famózneho režiséra. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně podceňované dílko. Iron Giant začíná jako klasický sentimentální příběh pro drobotinu, ale již záhy se promění spíše na film pro odrostlejší, nebo přímo dospělé děti. Vlídný obr, krásně propracované postavy, citlivý, ale jemně rebelský humor ... Ten, kdo na závěr neměl v krku knedlík, by se měl jít vyšetřit. Doufám, že Brad Bird je zdravý jako řípa a my se můžeme těšit na desítky dalších stejně krásných příběhu, jako je tento. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Brad Bird je genius. Skloubit příběh tak, aby zaujal malé dítě a zároveň připoutal k obrazovce i odrosteljší publikum je umění. Stejně tak je umění namích koktejl, který zachutná filmovému laikovi a zároveň pohladí u srdce každého fajnšmekra fůrou filmových odkazů. Výborný příběh, povedená animace, naprosto geniálně vykreslené prostředí studené války na pozadí. K tomu povedený dabing. V době, kdy se setkáváme vesměs jen s animáky pro děti, které dospělé pobaví jen ztřeštěným humorem, je podobný film, u kterého se chvilku smějete, chvíli jste napjatí jak struna a chvíli se vám chce brečet smutkem, naprostým unikátem. Bravo pane Birde! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem Ratatouille, viděla jsem Úžasňákovi - oba dva výborné 5* filmy a pak jsem zjistila, že tento režisér vytvořil ještě něco dlouho předtím. Ano Železného obra, a tak jsem neváhala a do snímku se pustila a rozhodně nebyla zklamaná. Zde můžeme vidět ještě starší za to o nic horší druh animace, než v posledních letech, kdy je všecko 3D. Můžeme tu vidět prosté přátelství mezi klukem a robotem - aneb takovou "hračku/kamaráda" chci taky. Místy úsměvné až dojemné, ale jednoduché a krásné, to jsou ty pravá slova pro tento animák. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se zde odehrává, je krásný, ale jednoduše mi přišel až moc neoriginální. Přesto musím hodnotit skvělé provedení, nemluvě o tom, že i když člověk tuší, co se asi bude dít, jaký to bude mít vývoj, má to na něj ten správný vliv a on cítí ty emoce, které cítit má. Jeden z těch filmů, který nezestárne, a já jsem rád, že jsem se na něj konečně podíval. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Velký rest po letech dohnán a musím smeknout, Brad Bird je opravdu kanón. Dokonce tímhle železňákem s přehledem strká do kapsy i aktuálního Guillerma del Tora s jeho tematicky (a vlastně i dobově) spřízněným rybomužem, na kterého jsem si vyšlápl do kina pár dní potom. A to prosím bez laciných explicitních scén jak z pornohororu. Je to velká paráda a rovnou to se synátorem řadíme do naší filmotéky mezi animovanou klasiku, co chytne za srdíčko a nepustí. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Prijemny detsky film, kteremu sedi i originalni dabing a na mnoha mistech se zasmeji i dospeli stejne jako v Incredibles. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát zpracované téma v jen trošku jiném kabátě. Pár hezkých a vtipných nápadů, spousta klasických klišé, charakterů, dialogů a dějových postupů. Celkem fajn jednorázovka spíše pro menší publikum, mírně nad průměr. 3.2/5. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama