Reklama

Reklama

Volné pokračování filmu Ikarův pád se věnuje dalším osudům pianisty Káry (Vladimír Menšík), který se rozhodl bojovat s démonem alkoholu. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholní léčebny. V léčebně si postupně zvyká na nové prostředí a tvrdý denní režim. Seznámí se také s několika pacienty, asi nejblíže pozná alkoholika Fendrycha (Vlastimil Brodský). Začíná zápas člověka o nabytí nové sebeúcty a obnovu narušených vztahů s okolím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Oproti mnohem celistvějšímu Ikarovu pádu působí Tažní ptáci epizodičtěji, skoro až seriálově. Příběh se odehrává ve stálých konfrontacích, přičemž mimo Káru a Fendrycha (a snad ještě Karlíka) nejsou postavy hlouběji prokresleny a (personalizované) prostředí léčebny – a koneckonců i venkovního světa působí panoptikálně: role všech jsou předurčeny a jakýkoliv čin či chování se zdají být pouhou recidivou – osobnostní jednoznačnosti. Necelistvost prohlubuje i rozštěpení příběhu na dvě dramata, jejichž průnik je vzhledem k závažnosti jejich spojení, podán poněkud úzce: odbývá jej teatrální výstup polepšujícího se, po němž následuje nový pád. Menšíkovo a Brodského herectví je ovšem odzbrojující a nezbývá než litovat, že z třetího filmu zůstal jen scénář. Tažní ptáci jsou skvělí právě jen jako druhý díl trilogie, přechod od strhujícího počátku k jistě neméně děsícímu konci. Torzo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Naozaj o kúsok lepšie ako Ikarův pád. Prostredie jedného bytu s klavírom a nočného baru je nahradené protialkoholickou liečebňou a to je celkom iná káva. Ako sa starší alkoholici musia podriadiť režimu pionierskeho tábora, jemnej buzerácii, rozcvičkám a kontrolám izieb od mladých sestričiek. Do filmu bola obsadená celá mužská časť staršej českej hereckej elity, tak je zbytočné k výkonom niečo písať. Na plný počet to u mňa nestačí pre niektoré zvláštne sceny a obraty, keď som sa zamyslel prečo práve takto, napríklad súdruh príslušník vyvolávajúci zásadný obrat. –––– Opilost není nic jiného než dobrovolné šílenství. –––– Ten pan primář, ten do nás vidí jak do hubený kozy. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Ešte depresívnejšie ako Ikarův pád, divák tu prežíva nepríjemné, skľučujúce pocity takmer neprestajne, bez možnosti aspoň krátkej úľavy. Pokiaľ predtým hlavný hrdina  mal aspoň z času na čas normálny život a choval malú nádej, že sa z tej závislosti dostane, teraz už len prežíva v tvrdom režime liečebne s vedomím, že aj keby sa vyliečil, jeho predchádzajúci život mu to už nevráti. Prostredie liečebne je bezútešné (niečo ako Dobří holubi se vracejí bez humoru), divákovi sa naskytuje zúfalý pohľad na zúbožené bytosti, starých chlapov, ktorí stratili posledné zbytky svojej ľudskej dôstojnosti a chovajú sa ako malé deti. Menšík tu už nemá až taký priestor na svoje herectvo (o Hanzlíkovi, či Hlaváčovej ani nehovoriac), našťastie nastupuje Brodský, ktorý vo svojej role priam exceluje. Tažní ptáci sa mi javia o trochu slabší ako Ikarův pád, viac z nich cítiť televízne spracovanie, nejdú až tak do hĺbky. Mimochodom, Hlaváčovej sa už ani neunúvali prirobiť šediny, takže spoločné scény s Hanzlíkom, ktorý má byť akože jej syn, pôsobia ešte úsmevnejšie. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování vynikajícího "Ikarova pádu", o které se zasloužili víceméně stejní tvůrci a herci, kterým opět vévodí Vladimír Menšík, ale film se stal legendárním nejenom kvúli Menšíkovi, ale také kvůli vynikajícím hereckým výkonům všech "hlavních" protagonistů. Dost často platí, že pokračování obvykle nedosáhne kvalit originálu, ale v tomto případě možná pokračování Ikarův pád ještě předčilo, takže i tento "koncert pro všechny zůčastněné" lze oprávněně přiřadit do klenotnice naší televizní tvorby. Je to samozřejmě film, na který jen tak lehce nezapomenete a jen jen škoda, že není připomínán častěji namísto některých "rychlokvašených" a masivní reklamou uváděných novinek ... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To je Chopin, Dolfo !! Ty ho nemáš rád ??" - "Rum mám radši !!" Byly doby, kdy jsem se dokázal taky ožrat jako Kára a následně se úspěšně udržovat v tomto stavu i několik dní, a tak mě toto téma coby vyléčeného alkoholika opravdu velmi oslovuje !! Velice by mě zajímalo, do jaké míry cíleně skvělý scénárista Jiří Hubač přiřknul hlavní postavě právě takovéto symbolické příjmení hraničící s dosti černým humorem..;) Ostatně symbolika patří k Hubačovu rukopisu takřka neodmyslitelně !! Tažní ptáci spolu s bezkonkurenčním Ikarovým pádem patří k tomu nejlepšímu, co bylo u nás v rámci televizní inscenační tvorby vůbec kdy natočeno, přičemž právě toto pokračování za Ikarovým pádem příliš nezaostává, ačkoliv se už očividně dostáváme za rámec komorního dramatu.. Jiří Hubač si skvěle rozumí s lidskými neduhy a fatalismem, svým postavám i jejich příběhům dokáže vtisknout velmi věrohodnou civilní tvář, snaží se vyhýbat šablonovitosti, byť ta by se samozřejmě dala velmi snadno nalézt i v běžném životě, a tak si divák přivyklý happyendům či naopak hraničně dramatickým scénám není vůbec jistý, kam se děj posune dál, ačkoliv ta recidiva byla samozřejmě nasnadě !! Génius dramatické režie František Filip, u něhož mě vždy fascinovalo, jak mistrně dokázal většinou ukočírovat projekty s obrovským množstvím hereckých velikánů, vede své hvězdy, mezi nimiž vedle bezkonkurenčního Vladimíra Menšíka, ční nad ostatní samozřejmě skvělí Vlastimil Brodský, Jana Hlaváčová, Radovan Lukavský či Josef Somr, s takřka chirurgickou přesností, byť jim dopřává i dávku volnosti, což spolu s výtečnou hudební složkou Štěpána Luckého dodává snímku veliký kus syrovosti.. Nejde o dokonalý film, leč díky spojení jedinečný režisér František Filip, jedinečný scénárista Jiří Hubač a jedinečný herec Vladimír Menšík v tuzemsku vznikly dva opravdu výjimečné filmy coby klenoty naší televizní tvorby !! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Za roli alkoholika Fendrycha získal Vlastimil Brodský v roce 1984 na mezinárodním festivalu televizní tvorby v Monte Carlu Zlatou nymfu v kategorii nejlepší mužský herecký výkon. (contrastic)
  • O sošku „Nymphe dorée“, kterou obdržel Vlastimil Brodský za herecký výkon, jej připravil ředitel tehdejší Československé televize Jan Zelenka, který ji vzal k sobě do „úschovy“. Po roce 1989 Vlastimil Brodský napnul všechny síly, aby se cena našla, ale nevypátral ji. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama