Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Z pochopitelných důvodů musím stavět k Where eagles dare a v tomto srovnání Kellyho hrdinové propadají. Není to jen tím, že Orli jsou asi nejlepší film, co jsem kdy viděl, je to taky dost žánrem Kellyho hrdinů. V režisérech mám dlouhodobě hokej a tak bez předchozího zařazení k Orlům jsem si podobné prvky (Clint, střih, částečně hudba, docela dost scénář - taky se jedná o šílenou a naprosto nemožnou akci v srdci nepřátelského území) uvědomil zcela spontánně a sám.___Ovšem abych Kellyho hrdiny ocenil jako Orly, musel by film být kratší (chvílema to opravdu byla děsná nuda) právě o ty komediální pasáže, které se mi ve filmu hrubě nelíbily. Jako válečná komedie by to bylo dobré, kdyby to nebylo tak podobné Orlům a nerežíroval to Brian G. Hutton. V téhle podobě, v jaké to je, jenom průměr. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Zatímco předešlý válečný film režiséra Briana G. Huttona s Clintem Eastwodem v hlavní roli byl říznutý špionážním dramatem, Kellyho hrdinové mají zase nádech komedie. A i tentokrát se jedná o skvělý snímek. Nečekejte ovšem bžundu ve stylu Sedmé roty, děj, protkaný mnoha napínavými momenty (minové pole, závěrečný útok na městečko) a skvěle natočenými akčními scénami, je jen čas od času odlehčen nějakým vtipným momentem či hláškou (většinu humoru má zde na starosti střelený tankista v podání Donalda Sutherlanda). Postavy jsou sympatické a výborně zahrané, takže je samozřejmostí, že jim v jejich tažení za zlatými pruty budete držet palce. Stejně jako u Kam orli nelétají musím i zde napsat, že se jedná o pořádný kus poctivé filmařiny. Nějaké mouchy by se zde jistě našly, ale jelikož filmy hodnotím tak, jak to cítím, tak Kellyho hrdinové u mě mají plný počet. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kellyho hrdinové patří do škatulky amerických filmů, v nichž se k válce přistupuje jako k dobrodružství plnému humorných momentů, ale v tomto případě mi to vlastně ani nevadilo, protože tu žádný černoch nepředstíral, že po navlečení do německé uniformy vypadá jako čistokrevný árijský chasník, a protože se tvůrci posnažili a překvapili mě téměř dokonalou dobovou technikou, výzbrojí a výstrojí. Příběh byl sice patřičně přitažený za pomyslný účes, ale s tím jsem pochopitelně počítal, takže jsem zůstal v pohodě. Abych řekl pravdu, tak mě tohle dobrodrůžo slušně pobavilo, a přestože jsem se nejvíc těšil na Drsného Harryho, snímek jasně ovládl Donald Sutherland, jehož Pošuk byl naprosto dokonalý. P.S. Docela mě pobavili příslušníci Wehrmachtu bojující pod vlajkami Kriegsmarine. Oficiální vlajka Třetí říše přišla Američanům asi málo výrazná:-) / Poučení: Na cestě za pokladem tě nesmí nic zastavit. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Kellyho hrdinové jsou bezpochyby výtečný válečný film. Ale válečný film smíchaný s westernem. Místo kovbojů jsou tady vojáci a místo koltů nosí samopaly Thompson. A místo koní mají taky Tiger a Sherman. Parta Amerických vojáků dostane zálusk na zlaté cihly v hodnotě 16 mil. $. Problém je, že tyto cihly jsou za nepřátelskou linií v silně střežené bance. Typický scénář pro western. Funguje ale i v době druhé světové války, a funguje zatraceně dobře i s velkou dávkou humoru. Výborné sekvence, výborná hudba a snaha tvůrců se držet autentičnosti zbraní. Ty Tigery vypadaly hodně dobře. Sama kapitola jsou herci. Naprosto dokonale zahrané. Hlavně Clint Eastwood, Terry Savalas a dobrej byl i ten americkej generál. Ale nejlepší byl pošuk Donald Sutherland jako velitel Shermana, naprosto výjmečná postava. Rozhodně se ale tento film nesmí brát jako vážny válečnáň. Je to opravdu jen o zábavě a tu jsem dostal ve 4 1/2 hvězdičkové míře. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Joe a Kojak se vydali za nepřátelskou linii pro zlato. Všechny postavy byly super napsané a zahrané. A největší frajer pro mě byl Oddball, IQ Tiqe taky mi připomínal Olega. No hlavně myslet pozitivně a dát filmu 5*, protože to byla parádní jízda se spoustou dobrých momentů. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Německých tanků Tiger se po válce moc nedochovalo. Ve filmu použité stroje jsou ve skutečnosti ruské tanky T-34, překonvertované tak, aby se co nejvíce podobaly pravým Tigerům. (Foxhound#1)
  • Film se natáčel v bývalé Jugoslávii, dlouhých šest měsíců. Natáčelo se například v Chorvatsku, v obcích Vižina, Brig, Kastelir, Beočin a Buje. (ClintEastwood)
  • Podle německého důstojníka má být zlata 14 000 cihel, které podle Crapgamea (Don Rickles) mají mít hodnotu 16 000 000 dolarů (potom co se opraví v prvním odhadu 1 600 000 dolarů). Ale i napodruhé se nejspíše spletl, protože standartní zlatá cihla má váhu 400 trojských uncí (cca 12,5 kg) a tehdejší kurs byl 35 dolarů za trojskou unci. Celková hodnota zlata by potom byla 196 000 000 dolarů. Pokud by jeho propočet byl správný, zlatá cihla by musela vážit asi 33 trojské unce, tedy lehce přes jeden kilogram. (Dzin01)

Reklama

Reklama