Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (834)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem si, že nebudu Bodu obnovy nadržovat jen proto, že je to český film, a tak sice hodnotím průměrnou známkou, ale zároveň doporučuji všem, aby se vydali do kina a podpořili chvályhodně jinou tuzemskou tvorbu, za kterou se nemusíme stydět. Hlavním problémem Bodu obnovy je podle mě příběh, který vrší jedno omšelé klišé na druhé, je buď překombinovaný, nebo naopak vyvolává zbytečné otázky... A trvá skoro dvě hodiny, což je vážně příliš. Ačkoliv bych na film znovu nešel, peněz za lístek rozhodně nelituji a těším se, co Robert Hloz natočí příště. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na Bod obnovy mnozí vyráží jako na mimořádnou podívanou (s dodatkem "na české poměry"), ukázku nové krve v tuzemské filmařině, seriózní sci-fi přicházející po několika dekádách atd. K mojí spokojenosti s filmem ale asi nakonec nejvíc přispěl fakt, že jsem do kina zamířil bez očekávání (i předsudků) a neměl jsem pak problém s tím, že jsem dostal typickou českou detektivku (takovou tu, kde detektiv sám nic nevyřeší a je závislý na tom, co mu prozradí podezřelé osoby) vsazenou do lehce cyberpunkového prostředí. Fotogeničnost a sošnost Andrey Mohylové mi stačila k tomu, abych se moc netrápil s křečovitým dialogy (úvodní rozhovor u klavíru!) a orientace vyprávění na hledání pachatele zase pomáhá tomu, abych si nedělal velkou hlavu s tím, že v charakteristice fikčního světa zůstává mnoho mezer, a více či méně skřípajících prvků. Některé jsou závažnější (film se vůbec nevěnuje společenským dopadům zálohování, které muselo zásadně proměnit jednak každodenní chování lidí, jednak podobu kriminality), jiné zase méně podstatné (ve světě, kde existuje potřeba stavět výškové budovy v historickém centru Prahy, má obyčejná policistka nebývale prostorný byt a ulice působí spíš vylidněně). ______  Následující není výtka, ale spíše poznámka: Ačkoli tvůrci v rozhovorech říkali, že chtěli, aby měl film český ráz a nebyl jen odvarem vysokorozpočtových zahraničních vzorů, reálně v Bodu obnovy nevidím mnoho prvků, jimiž by se jasně odlišoval od vizuálních konvencí cyberpunku, které vznikly už v 80. letech; tedy ještě předtím, než se velká část štábu narodila. Vynechali vlastně jen inspiraci Tokiem, Hongkongem a obecně východní Asií, jinak by podoba města, futuristických aut i kostýmů klidně zapadla do mnohem starších filmů. Cyberpunkové vize budoucnosti zrozené v 80. a raně 90. letech ovšem reagovaly na tehdejší společenské klima. Bod obnovy to nedělá a je ukotvený čistě v popkulturním světě. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Bájný Fénix vstává, naději nám dává.“ Bod obnovy přináší závan svěžího scifi vzduchu z Hlozových hvozdů a to navzdory tomu, že v lesích blízké budoucnosti je bordel jako v tanku. Zato česká megalopole z roku 2041 (za pouhých 17 let, humorné) se blýská kovem a sklem futuristických suicidálních mrakodrapů, kde připálíte cibulku, otevřete okno a hned se cítíte jako pták. Doslova. OBNOVENÉ OKÉNKO: [][] Co nejvíc zaujalo? ⸎ Kreativní využití bodu obnovy zhrzeným paroháčem. ⸎ Boomerská bába, pohrdající přetechnizovaným světem, počítači i mobily, přitom čumící na hologramy zpráv v oživlém Blesku a žijící „přírodně“, čili v plesnivé barabizně vedle skládky odpadků. ⸎ Andrea Mohylová, česká Scarlett Johansson. Bojuje s orwellovským korporátním spiknutím, hezounem z Interpolu se spasitelským komplexem, i s vlastním bodem obnovy. [][] Jen škoda, že Em pro samé zálohování nemá vůbec čas na sex. Povedené scífko, byť oživování mrtvých pomocí flešky a vany amarounovitého rosolu, to má své Mouchy. Když někoho přejede vlak nebo se stane obětí letecké katastrofy, stačí do laboratoře přinést jenom flešku a např. nohu? A co když do jiné laborky někdo přinese flešku a ruku? Ha?! Námět na Bod obnovy 2. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Je velká škoda, že film na naše poměry tak nadprůměrně zahraný a  natočený, má tak slabý scénář, že ač se na něj docela pěkně kouká, nedokáže pořádně vtáhnout a bavit. Je tu spoustu plusových bodů. Sci-fi prvky a Hi-tech nápady, které pro český film nejsou úplně typické a očekávané, a dobře, ač nepřináší nic, co by v zahraniční produkci už viděno nebylo, na českém filmu prostě potěší. Herecké výkony, kde musím říct, že ač jsem se nejvíce těšila na Neužila, troufám si myslet, že byl oproti ostatním kolegyním a kolegům skoro nejslabší (což pořád neznamená slabý) a i části, které mohly působit kýčovitě, byly velmi dobře zvládnuty. Velká chvála hlavně pro Andreu Mohylovou, Karla Dobrého, Jana Vlasáka, nebo Milana Ondríka. Celkově je tu pěkně udělaný svět, i povedená kamera a režie. Jen mi přijde, že když si cokoli z toho odmyslím, je pořád jádro pod vší tou slupkou jen průměrná prodloužená epizoda libovolného kriminálního seriálu, které se běžně vysílají v telce. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Bod Obnovy je skvěle vypadající české SciFi, které za opravu málo peněz nabízí strašně moc muziky. No a ikdyž chytrá a promyšlená práce s rozpočtem je možná nejsilnější aspekt filmu, určitě to není jediná kvalita, jakou tento snímek nabízí. Pravda, zápletka je relativně banální a předvídatelná. Tady Bod Obnovy neuhrane. Ovšem dynamika i vztah mezi detektivem Trochinowskou a zavražděným a oživeným Davidem Kurlstatem funguje na jedničku a jejich odlišné pohledy na svět se krásně doplňují. Stejně tak fascinující je i debata kolem titulní technologie filmu, kterou scénáře vede napříč celým vyšetřováním, díky různorodé skupince postav. Díky časovému limitu záloh se zde i dobře pracuje s napětím, které vynahrazuje slabší akci. No a zakončení pro jednotlivé postavy i film mi přišlo velmi silné. Musím se přiznat, že na druhé zhlédnutí jsem si to užil i o kapánek více. Prostě kvalitní, detaily napěchovaná, česká podívaná, která stojí za to. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (24)

  • Ve scéně, kdy Em Trochinowská (Andrea Mohylová) vyjíždí z podzemní garáže pod vlastním bytem, stojí mezi zaparkovanými auty prototyp Škoda Roomster (rok 2003) a také Tesla Model 3 (2017). Jelikož se děj filmu odehrává v roce 2041, tyto vozy by tak byly více než 40, resp. 20 let staré. (budis)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama