Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Možná bych v hodnocení přitlačil, kdybych viděl i jiné podle mnohých slabší verze. Takhle dávám jen na svůj pocit, který je rozpačitý. Zajímavé bylo postupné odhalování pravdy o pachateli. Že pes baskervillský není žádná stvůra ze záhrobí bylo jasné poměrně brzy a pak už to bylo jen o tom kdo je tím šprímařem. Horší to je s prostředím bažin a efekty jako třeba mlžný opar, kde je až příliš vidět, že je to TV film. Než mě odsoudíte, vězte, že filmy si nevybírám podle výše rozpočtu. Tady to na mě působilo ale až příliš kulisovým dojmem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Strašidlá neposielajú listy.“ Čítal som pár kníh a komiksov so Sherlockom Holmesom, videl som filmy s Robertom Downeym a seriál s Benedictom Cumberbatchom, ale vyložene baviť ma vždy bavil len jeden príbeh: hororový Pes Baskervillský. Holmes má ešte prácu v meste a tak s dedičom baskervillského panstva do ponurej oblasti odchádza len starý dobrý Dr. Watson. Prostredie je pre mňa ako hororového fanúšika dokonalé. Temné močiare, do ktorých už mnohí išli... a nevyšli. V ich tesnej blízkosti sa nachádza sídlo Baskverille, opradené starými a najmä strašnými legendami o šialencoch a pekelnej príšere, zabíjajúcej ľudí. Jej desivé zavíjanie sa nesie nad hrôzostrašnými, nočnými „blatami“. Wow. Môžem tento príbeh vidieť sfilmovaný stokrát a vždy ma baví. Prirodzene, vytráca sa moment prekvapenia, keďže už dávno viem, ako to dopadne. Ale aj tak ma to baví. Spracovanie z roku 1983 je vydarené, ale jemne pokrivkáva výprava. Nie, že by nebola atmosférická, ale proste som čakal ešte niečo lepšie. Predsa len je tu poznať starší rok výroby a televíznu produkciu a miestami to až moc pripomína to, čím to aj naozaj bolo: filmové kulisy. Naopak, potešil ma fajn kasting (v akom inom filme uvidíme Doylea a Makepeaceovú?). Scenár: Charles Edward Pogue (Psycho 3, Kull dobyvateľ, Mucha, Dračie srdce). ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Dost volné zpracování, ale zásadní věci změněny nejsou jako ve verzi s Cushingem. Třeba připsaná postava Briana Blesseda potěšila, ten člověk prostě neumí mluvit, jen křičet. Ian Richardson je velmi dobrý Holmes, Watson už trochu slabší, Martin Shaw potěší pěkným americkým přízvukem. Lacey jako Lestrade tu má daleko víc prostoru než v románu. Pro zajímavost, jen o 4 roky později si zahraje naopak s Brettem ve Sign of four. A právě Brettova verze Psa je pro mě stále tou nejlepší, ačkoli zdaleka ne dokonalou. Nejlepší verze je prostě knížka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dielo Arthura Conana Doyla leží v troch zväzkoch SPKK z konca päťdesiatych rokov v mojej knižnici. Je to detektívna klasika a ako každá klasika sa ťažko prevádza na filmové plátno. Asi je to tým, že väčšina divákov má veľmi konkrétnu predstavu ako by malo prostredie diela vyzerať, ako by mal hrdina vyzerať a konať, takže vôbec nie je jednoduché týmto divergentným názorom vyhovieť. Videl som staršiu verziu z roku 1959 a dnes televíznu verziu z roku 1983. Je nepomerne lepšia, postavy sú bližšie mojej predstave a už nepotrebujem vidieť žiadnu ďalšiu verziu. Okrem toho klasické diela ostávajú aktuálne iba v prípade, že sa zaoberajú nestarnúcimi témami. Takou detektívka určite nie je. Preto som ani pri tomto vydarenom prepise nesiahol po štyroch hviezdičkách. Aj keby sa za to prihovárali Cowley so Spikingsom. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Asi třetí nejlepší zpracování. Příběh o BAskervilovy mám dost rád. A i když tohle nedosahuje kvalit filmu z roku 58 ani kvalit Holmese s Jeremy Brettem tak kvalita to rozhodně je. Hlavně co se atmosféry močálů týká, tak v těchto scénách by se dala krájet. Navíc i ten pes vypadal jako pořádnej hajzl. Bohužel film mě neměl už čím překvapit protože jsem věděl úplně všechno ale to samozřejmě nemůžu počítat moc za chybu. Herec ztvárňujícího Holmese mi moc nevyhověl ale zas tak hroné to nebylo. Ostatní herci byly fajn. Pro mě celkem vydařená atmosférická podívaná která mě bavila. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)

Reklama

Reklama