Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

majo25 

všechny recenze uživatele

Skôr priemerný film s tematikou zajateckého tábora, v ktorom sa trosky vojakov snažia prežiť ako vedia. Aj na úkor iných - krádeže a podvod je na dennom poriadku. Neviem, či to bolo snahou tvorcov, ale prišlo mi veľmi divné správanie či vystupovanie vojakov či skôr dôstojníkov k vyšším hodnostiam. Veľkým mínusom filmu je jeho slabá atmosféra a málo uveriteľné herecké výstupy. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Podle názvu a námětu jsem čekal trošku jiný film - o kolaborantovi, kterého všichni nenávidí. Král Krysa ale takový není. Je to parádní válečný film ze zajateckého tábora, kde si vojáci v podstatě vládnou sami, protože není kam utéct, všichni živoří a přežívají jak se dá. Titulní postava, King v tom zkrátka umí chodit trošku líp, takže kšeftuje, vymýšlí akce a pomáhá svým nejbližším. Dokáže zorganizovat gábl z krys či mrtvého psa a svému příteli zachraňuje ruku, která má být useknutá kvůli gangréně. Není to hajzlík, je jen schopnější než ostatní a žije si... no jako král. Další postavy jsou kamarád Marlow a snaživý vojenský policajt Gray, který je zdánlivě morálně na výši, ale v kritické chvíli selže. Nikdo extra známý tu nehraje, ale i tak je to výborný film, který má ještě plus že dopadne dobře. Silné 4*, na 5* mi chybělo trochu více syrovosti a drnosti ze strany Japonců, kteří jsou tu v podstatě stafáž. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Což o to, film byl natočen dobře, ale je skok z epizody do epizody bez hlubšího kontextu. Jakmile člověk jednou zná knihu, tak to nemůže vůbec srovnávat. Navíc, zfilmování předlohy by bylo na hodně dlouhý seriál, ale ten by bel beze sporu skvělý. Nicméně knihu vřele doporučuji, celý děj popisuje mnohem barvitěji a hlouběji než tento snímek. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku dosť drsne a temne pojatý film zo zajateckého tábora. Žiadna nádej, žiadne vtípky, len zúfalosť a hlad. Hlavný hrdina - šmelinár, ktorý si tam žije ako kráľ mi pripomínal podobnú postavu, ktorú hral William Holden v mojej srdcovke Stalag 17. Tiež je to na prvý pohľad človek, ktorý nejaké sympatie nevzbudzuje, ale zároveň sa neustále potvrdzuje, že to nie je žiadny parchant, ale človek, ktorý v tom vie chodiť a proste sa snaží prežiť. Akurát tu je to trochu zhodené tým, že pred vojnou a pravdepodobne aj po nej, nikdy nič extra nedokázal. Je tu kopa rôznych typických figúriek z podobných filmov, ale film sa vyhýba klišé a často všetky tie drobné línie vyústia nečakane. Tak britsky chladne je bohužiaľ pre mňa podaný aj kamarátsky vzťah medzi hlavným hrdinom a po každej stránke dobrákom od kosti, ktorý, to má fungovať ako taký morálny vzor. Najmä tá ich rozlúčka už viac byť odbitá nemohla. Ale chápem, že to k ladeniu filmu sedí, takže to je môj problém. Napriek tomu je to skvelý film zo zajateckého tábora s fakt dosť nepríjemnou atmosférou. 8/10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM PROSTĚ KLIKU“...... /// (kdepak, to nestačí…). Film, který nesahá předloze ani po kolena. Možná má smůlu, že tu knihu považuju za (asi?) svoji nejoblíbenější. V tom filmu není po atmosféře ani ,,smrádku“. James Clavell v tom táboře 3 roky žil… Myslel jsem, že třeba …ale hovno. I to baštění psa, ta vůně – je z knížky cejtit mnohem víc. Nejvíc mně ale chybí, že tu není ani známka po tom, jak ty lidi přemejšlej a proč tak jednaj. Včetně Japonců. Dal bych 2*, ale to kvůli tý knížce, což by (asi?) bylo vůči filmu nespravedlivý. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1962 napsal James Clavell, číst nebudu. 2.) Baví mě filmy o přátelství, který je silnější než všechny japonský prachy dohromady. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * /// TI CO NEČETLI, SI FLÁKNOU K PŘÍBĚHU A K NAPĚTÍ (MINIMÁLNĚ) 1* /// (Howgh) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Když Timy přijde ošetřit Petrovi ruku, vyndá si z tašky bílou dečku s injekcí a dalšími léky. Po scéně, kdy si umyje ruce, ji vyndá z tašky opět. (Miki8888)
  • Denholm Elliott (podplukovník Larkin) má také zkušenosti z války, a to když sloužil v Royal Air Force. Jednou byl sestřelen a zajat Němci. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama