Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 6

Recenze (1 930)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ach jo, tohle je tak krásně zkomponovaný film. Co se děje se Sárou (fyzická transformace; obě scény rozhovoru s psychiatrem!; proměna ve zvíře a zpět ve člověka), co se děje s přátelstvím a láskou (jak John považovaný za takového dacánka naprosto automaticky a bezelstně vysvětluje terminátorovi, že některé věci se prostě nedělají a že některé věci se prostě nedají vysvětlit; když se Dysonův synek vrhne před tatínka a křičí "Neubližuj mu!"), jak se prohazují role (když divák během úvodu neví, kdo je zlý a kdo je hodný; když se ze Sářiných věznitelů stanou blázni), jak se pracuje s dvojčaty, jak se prochází mřížemi, jak se tisícovka dívá na stříbrné manekýny v obchodě s oblečením, a vůbec, tisícovka je asi můj nejoblíbenější typ terminátora. Dokonce mi ani nevadí, že se film bez ustání pohybuje dopředu, protože mám dost času se v každé situaci zorientovat a uvědomit si všechny emoce a pohnutky, které to rozhýbávají. Nejvíce pohnutá jsem asi v momentu, kdy se Sára probudí a vidí, že vyryla do dřevěného stolu "NO FATE". A potom mě ještě nevýslovně dojímá scéna, ve které už je Arnold hodně rozmlácený, padne k zemi, má jen jednu ručičku a přesto se pořád plazí dál, plazí kupředu a my vidíme, že se natahuje pro zbraň, která tam předtím dolů spadla. Myslím si totiž, že v současných filmech je poměrně těžké najít podobnou scénu, která by vyvolávala emoce nonverbálně, pouze za pomoci herecké akce a kontextu. A nebo mě prostě jen dojímají hrdinové s odhodláním, i když je jen naprogramované. -"The unknown future rolls toward us. I face it, for the first time, with a sense of hope. Because if a machine, a Terminator, can learn the value of human life, maybe we can too." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka akcie, napätia, zábavy, premyslenosti, sci-fi efektov a celkovo scenáru myslím, že dokonalý Arnoldov film! Asi najviac sa však podaril výber protivníka, akým je Robert Patrick, hnusný, slizký, dokonale nepríjemný na pohľad. Navyše nápad s tekutou oceľou bol majstrovský! Kultový film, ktorý bude kultovým ešte dlhú dobu, pretože si dovolím tvrdiť, že jeho prekonanie vôbec nebude ľahké ani keď máme dobu umožňujúcu spracovanie oveľa lepších a pútavejších efektov. Len ma mrzí a dúfam, že niekedy zhliadnem aj nezostrihanú verziu. 100%. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Arnie již v jedničce slíbil, že se vrátí. A své slovo chlapa také poctivě dodržel. Co mu ovšem hází traverzy pod nohy je ulepený epilog, který jsem nikdy nepřenesl přes srdce (a ani to nemám do budoucna v plánu) a ostatně i triky, které jsou tu na Cameronovy poměry až nezvykle často jen samy pro sebe. PS: Jde o jeden z mála filmů, kterému HD ubližuje. Ve většině kaskadérských scén je díky krystalické čistotě obrazu lehce k rozpoznání Arnoldův dublér, který mu dvakrát moc podobný tedy není. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dokonalost Jamese Camerona ve vší své dokonalosti, která chutná, studí a voní jako kov zabořený do vaší lebky u kořene nosu. Fatální apokalyptická atmosféra, jedna památná scéna za druhou (vyčištění motorkářského baru, první střet terminátorů v chodbě nákupního střediska, honička tiráku s motorkami, útěk z blázince, kropení policejních aut rotačákem, zmrazený T-1000...) a akční a triková smršť, která má dodnes konkurenci snad jen v MATRIXU. Trochu odlehčené a přiblížené mladším divákům postavou Johna Connora, budoucího vůdce odboje proti strojům, toho času ovšem puberťáka za joystickem herního automatu a jeho snahou polidštit terminátora, ale zcela v normě. Osvěžujícím zvratem je původní terminátor v kladné roli (na seznamu nejlepších hrdinů a záporáků vydaném Americkým filmovým institutem se umístil jako hrdina i padouch), cool nový tekutý terminátor a posun od pouhé záchrany terminátorova cíle k pokusu odvrátit Soudný den. Ve své době nejdražší film (100 milionů), oceněný čtyřmi oscary (zvuk, masky, triky, střih zvuku). Zcela zaslouženě. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Společně s Matrixem jasný král žánru akční sci-fi a minimálně stejně zásadní pro jeho vývoj - a to je co říct. Když se na něj dnes podíváte, nechce se vám věřit, že jde o patnáct let starý film. Jistá režiserská ruka Camerona nás od začátku do konce bravurně provází příběhem, strhující vizuální stránka, zajištěná především mistrovskou kamerou neposkytuje chvíli ani pro obdivné vydechnutí a hutná, temně apokalyptická atmosféra dýchá z každého záběru. Specifickým prvkem Terminátora je právě způsob, kterým Cameron tuto atmosféru zjemňuje a to je suchý humor, pramenící především z Arnoldových hlášek. Jeho těžký herecký a zejména mimický netalent je pro film navíc výhodou, jelikož hraje robota, který lidské chování a výrazy pouze imituje. Charakterové herectví je zde zastoupeno Lindou Hamilton, která své Sáře Connor dává přesvědčivou a charizmatickou podobu a stává se tak jakýmsi oduševňujícím prvkem filmu. Dalšími silnými devízami Terminátora pak jsou ďábelský T-1000 v podání Roberta Patricka (kam se na něj hrabe nevýrazná TX), vysoký COOL efekt snímku (hlášky, černé brýle+kožená bunda+brokovnice+harley, triky,...) a výborně vybraný soundtrack s titulní vypalovačkou You could be mine od Guns and Roses. Doufám, že se vrátí... :-) 100% ()

Galerie (322)

Zajímavosti (280)

  • Na konci filmu ve scéně, kdy se Sarah (Linda Hamilton) skrývá a drží zbraň, tak drží pravý ukazovák na spoušti. Po střihu, kdy herečku zastupuje její dvojče Leslie Hamilton, má na spoušti levý ukazovák. Leslie je levák. (mojma79)
  • Při výbuchu nákladního vozidla po kolizi s pilířem je levé přední kolo v pořádku, ačkoliv v dřívější scéně jej T-800 (Arnold Schwarzenegger) rozstřílel. Navíc po výbuchu je vidět pneumatika s jiným vzorkem, než ma nákladní vůz. (GreatestFan)

Související novinky

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

10.05.2020

Režisér James Cameron je více než schopný filmař. Dokáže lámat box office rekordy jako nikdo jiný, a zvládá točit sequely, které jsou lepší než původní filmy – to samo o sobě z něj dělá jedinečného… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

15.04.2018

Premiéra šestého Terminátora, jímž Tim Miller (Deadpool) naváže přímo na Terminátora 2, se nedávno odsunula z července 2019 na listopad 2019. Film tak uhnul spin-offu Rychle a zběsile s Rockem a… (více)

Reklama

Reklama