Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš Kopecký v titulní roli slavné Moliérovy komedie v nastudování Divadla na Vinohradech. V roce 1972 zaznamenala Československá televize představení Divadla na Vinohradech, které vzbudilo velký ohlas. Molierova komedie Lakomec byla inscenována na točně, ale v dobových kostýmech a scenérii, bez náznaku aktualizace, v tradičním překladu. Moderní a současná však byla především díky divadelní režii Jaroslava Dudka a výborným hereckým výkonům hlavních představitelů v čele s Milošem Kopeckým v roli Harpagona. Jeho civilnímu projevu, který nepostrádal majestátnosti, zloby, panovačnosti, nelásky a ne-citu vůči svým nejbližším, sekundoval neméně precizní výkon Jaromíra Hanzlíka a Daniely Kolářové v rolích jeho dětí, Jiřiny Bohdalové coby dohazovačky, i ostatních herců. Komedie v jejich provedení je nadčasová a potěší i dnes milovníky klasického divadla. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Molière a jeho hra ´Lakomec´, kde bylo trefou do černého v obsazení Miloše Kopeckého do role Harpagona. Jeho charisma a projev vzteklouna je znám z mnoha jeho divadelních i filmových rolí. Jestli je však toto zpracování snad nejznámější Moliérovy hry nejlepší je těžko posoudit. Každá verze má svá specifika a průzračnost. Tato viditelně sází na výkon Miloše Kopeckého, který to s ohledem na svůj známý zdravotní problém snad ani nehrál. Ale je dobře, že hra byla zaznamenána, neboť takto to už nikdo nezopakuje. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Pakáž! Holota jedna chudobná a nemajetná. To se jim to žije, když nic nemaj." Miloš Kopecký je coby Harpagon naprosto skvělý. Jinou adaptaci tohoto Moliéra jsem zatím neviděl, nicméně hlavního (ne)hrdinu jsem si při jejím čtení vždy představoval přesně takhle. Žádný příliš paranoidní vetchý stařík, ale člověk, který dokáže být jaksepatří energický, takový nádherně zákeřný, nepředvídatelný cholerik. Zkrátka postava pro Kopeckého jako vyšitá. Jen za jeho výkon bych dal pět hvězd, ovšem... Ovšem to by mi na zbytku hry nesmělo leccos vadit. Tak předně jakési "crazy" pojetí některých scén (zejména pak závěru ve stylu Limonádového Joa), které mi do Lakomce už tolik nesedělo, a pak přítomnost mého neoblíbeného Jaroslava Moučky, v jehož případě nikdy nepřestanu trvat na tom, že měl hrát jen v Dalskabátech a Chalupářích, protože jinam se zkrátka nehodil. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lakomce v našich krajích už hrál kde kdo, ale skutečný Lakomec jen jenom Miloš Kopecký, a stěží to kdy bude jinak. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natolik mne zklamala scéna, že nemohu dát plný počet. Připouštím bez mučení, že jsem vůbec nepochopila záměr s točnou. Dle mého názoru se herecká elita vždy sdružovala v Divadle na Vinohradech, nikoliv v Národním divadle, takže herecké výkony pouze splnily mé očekávání, byly nadstandardní. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

V pohledu na ostatní hodnocení a komentáře vyslovím asi kacířský názor: toto provedení Lakomce s Kopeckým se mi v porovnání s s F. Filipovským i L. de Funesem zdálo hodně špatné. Chyběla mi tu humorná nadsázka. Miloš Kopecký, jemuž se po tvářích řinou proudy potu, vypadá jen jako rozeřvaný zlý Dracula. Stanislava Bartošová, na níž se obvykle rád podívám pro její šarm, se tu na roli nevinné dívky Marianny bohužel vůbec nehodila. Tahle žena totiž nevyhlíží -ať chce nebo nechce- ani trochu nevinně... ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Moliére je jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Je dokonalým, velmi vtipným, avšak laskavě shovívavým znalcem kaleidoskopu lidských povah. Miloš Kopecký září v jednom z nejlepších divadelních představení, v jedné ze svých nejlepších rolí, ostatní nezůstávají ani o píď pozadu a já jsem od první minuty propadala malomyslnosti, že tahle nádherná zábava bude mít za necelé dvě hodiny svůj konec :-( ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě na těchto divadelních představeních mrzí, že jsem neměl možnost je vidět na vlastní oči. To musela být naprostá paráda sledovat tehdejší herecké mistry! Toto představení je zajímavé tím, že se scéna odehrává na točitém jevišti, které mělo svoje zvláštní kouzlo. Víc netřeba dodávat, Milda Kopecký jako Harpagon byl geniální. Nebo krásná Stanislava Bartošová coby nastávající dívka Jaromíra Hanzlíka (syna Harpagona). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika klasicky. 1) Komentovat výkon 50letého Miloše Kopeckého (Harpagon) nebo 41leté Jiřiny Bohdalové (dohazovačka) by bylo rouháním._____ 2) Ovšem další herci a herečky už mě příliš nenadchli. Snad ještě to moc slušelo 24letému Jaromíru Hanzlíkovi (Harpagonův syn)._____ 3) Zpočátku poněkud toporná inscenace se ve druhé polovině trochu rozjela._____ 4) Oceňuji Saudkův překlad i akční otáčivou točnu. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Také Moliéra nemusím, ale tohoto jsem si vysloveně vychutnal... asi opravdu záleží na obsazí, v jakém se hraje, ehm.... ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Lakomec, co jsem kdy viděla. Pak ten s Albertem Sordim. Promiňte pane Funés....Ježíšmarjá, já jsem zapomněla na Filipovského! Takže oprava: po Filipovském asi nejlepší Lakomec, co jsem kdy viděla! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od snímků natočených podle divadelních her klasické divadelní představení nutně potřebuje přímý kontakt s divákem v hledišti. Pracuje s jinými výrazovými prostředky, používá jiný herecký styl nežli film, takže na televizní (popřípadě jiné) obrazovce zpravidla poztrácí atmosféru i opravdovost a působí trochu lacině. Proto obyčejně záznamy divadelních představení nevyhledávám. Tentokrát jsem ale měla mírně sentimentální náladu - a zatoužila jsem vidět v akci "starou" hereckou gardu. Objektivně vzato jsou to slušné 3* - až tak převratně jsem se nebavila (přesně jak jsem čekala). Kvůli všem účinkujícím bez výjimky, kteří se navzájem skvěle doplňovali, jsem na chvíli přemýšlela o maličké čtvrté * (a skoro jsem sama sobě podlehla), ale pak jsem se rozhodla nechat to být ... alespoň prozatím. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký se role Harpagona zhostil s bravurou sobě vlastní, ale drtivá většina osazenstva s ním sotva držela krok. Výsledný dojem ještě trochu sráží absence diváků v hledišti. Pak totiž dochází k nepříjemnému jevu, že v místech, kde by jinak zněl smích nebo potlesk, nastává rozpačité ticho. (65%) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Postava lakomce Harpagona je pro herce vděčná a Kopecký si ji užil. Škoda jen, že místo záznamu představení s diváky se dočkáme jen divadelní inscenace a onen divácký ohlas, potlesk a smích tu strašně chybí. Jinak je to slušné představení, jen mi vadilo přemíra řvaní, přeřvávání a naopak několika tišších dialogů. Pro mně osobně nic moc. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Lakomec, kterého jsem viděl (po Sordim, Filipovském a Funésovi). Herecké obsazení je sice famózní a všichni si to dávali na maximum (zejména samozřejmě Milda), ale tohle zpracování mi prostě nějak nesedlo a já nedokážu říct proč. Scéna byla divná a ostatní verze byly prostě vtipnější. Pořád ale nadprůměr. Vidět to naživo, to by bylo ovšem teprve něco! 75%- ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Mariinem. Bude to znít paradoxně, ale tak nějak se v této verzi vytratil ten humor, spád a švih, nadsázka a až fraškovitost, Molierovým hrám tak vlastní. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k obsazeni mi to prislo jen mirne nadprumerne. Zaroven ale dodavam, ze ja nejsem zadny velky obdivovatel divadla nebo Moliera...takze to berte s rezervou. 3+ ()

Reklama

Reklama