Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (567)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip působí ze všeho nejvíc poloamatérským a laciným dojmem. Přijde mi to, jako kdyby skupina studentů filmových oborů a nadšených fanoušků natočila vlastní film, ze kterého čiší radost z tvorby a je znát talent, ale zároveň chybí zkušenosti, producent a pečlivost. Vzhledem k tomu, jaká herecká špička se na filmu podílela, je to až překvapivé. Tomáš Hanák v hlavní roli mi moc neseděl, při nejlepší vůli je jeho herecký rejstřík omezený a snad se na mém dojmu z jeho výkonu podepsalo i to, že je v poslední době trochu přehanákováno. Ze snímku je jasně vidět, že tvůrci pracovali s nanejvýš omezeným rozpočtem, což by mi ani tak nevadilo, jako spíš to, že řada vtípků je nedotažených a stejně tak nedotažený je i scénář. Za první republiky se filmy točily za týden a Mazaný Filip vypadá, jako kdyby se tomu chtěl přiblížit. Nejsem zarytým odpůrcem product placementu, ale musí být do filmu zasazen ciltivě a s ohledem na míru. Ani jedno ani druhé v tomhle snímku neplatilo. Celkový dojem: 35 %. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Hyper trapárna, u který mi vadilo snad skoro všechno - kulisy, u kterých jsem nevěděl, jestli jsou tak sociální naschvál nebo z nedostatku prachů a hlavně ty trapný herecký výkony. Tomáše Hanáka celkem můžu, ale tady ten jeho výkon posraly dementní monology. Vilma Cibulková tu hraje sexy kočku a přitom je to koště, tak nevim, proč zrovna ona. Vážně hyper trapnej film. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít nadhled, Marhoulovi zas dávka odvahy natočit v našich luzích a hájích něco takového. Herecky je to pecka, až je vám líto, že takovej Čtvrtníček nebo Macháček nedostanou víc prostoru. Hanák by mohl z fleku hrát v Halyvůdu. Cibulková by nemohla hrát v Halyvůdu, a z fleku už vůbec ne. Spousta khůl hlášek a dialogů. Ale stejně je to taková blbost... :-) ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Na chatrně zpřetrhané a tu a tam ledabyle navázané niti hloupoučce naaranžované pásmo všech aspoň trochu uplatnitelných suchých vtipů, ještě sušších scének a ještě ještě sušších přirovnání, deklamovaných zřetelně a zpomalenou rychlostí, aby náhodou ani tomu poslednímu znuděnému divákovi neunikla pointa, když už se tam zřídka a náhodou nějaká objeví. Neberu tomu, že to může být záměr, a uznávám, že poetika trapna Sklepáků mě většinou míjí, ale jsou perly, na které naopak nedám dopustit (Kouř, Kamenný most v původní verzi). Nebudu si ale zastírat, že mě prostě ničím nepoutá, když je něco schválně laciné, a nefascinuje, když něco působí násilněji a uměleji než tematická školní besídka, kterou na poslední chvíli vymýšlely během šichty školní uklízečky s topičem, posuny v ději se vynořují jako australské potoky jednou za sezónu a zase nadlouho nadobro mizí - a dál nevím, protože jsem to mučení dobrovolně vydržela jenom do půlky a potom osvobodivým gestem hodila film do koše. ***** Matty má výstižný komentář a neadekvátně dobrosrdečné hodnocení. To já bych většinu Českých lvů hodnotila dvěma hvězdami, a na rozdíl od téhle zbytečné žbrblačky Český lev má aspoň kvalitní dramatickou linku, cenné sdělení a nehraje si na víc než na doprovodné pásmo k ukrácení mezichvil. Tahle rozbředlá slabomyslná pakárna si přitom dělá nárok na pozornost diváka sama o sobě, což beru jako nehoráznou urážku. ***** Tu jednu hvězdu dávám za občasnou překvapivou nápaditost uklízeček a topiče a hlavně si za to, že Tomáš Hanák vypadal chvílemi jako Paul Newman promítaný zpomalenou rychlostí. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

I řekli si jednou lidé z jednoho divadelního spolku, že sehrají stylové představení s pěknou výpravou, popkulturními narážkami, rošťackými vtípky a hlavním hrdinou se školácky naškrobeným přednesem. Jejich troufalost a naivita je dovedla k myšlence, že pokud si pozvou do party ještě šikovného kameramana, mají na to natočit dobrý film... Mazanému Filipovi bohužel nepomáhá ani svéráznost zpracování, ani obsazení celého divadla Sklep (snad i včetně uklízeček) a bohužel ani láska a úcta, jež Václav Marhoul - režisér, jehož ruka je ve výsledku sotva znatelná - k parodovanému žánru a jeho klasických zástupcům chová. Ono totiž nestačí vymyslet pár suchých konverzaček a pro naplnění celovečerní stopáže je natahovat do naprosté trapnosti. Je mi líto, ale v Mazaným Filipovi je míň šťávy jak v penzionované prostitutce, která spadla do lisu na jablka... 55% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Představitel titulní role Tomáš Hanák v čase premiéry snímku řekl: "Od Pražské 5 je to snad první film, o který se bojím. Je natočený ne pro něčí slávu, ale pro slávu filmu a z lásky k filmu. A všichni to z lásky dělají, už kvůli omezenému rozpočtu. Kamera, hudba, stavby, střih, zvuk, herci - všichni! A já, jestli jsem Marlowea nějak výrazně zvoral, tak si zasloužím kulku do tykve a požádám o ni Václava Marhoula, protože on tomu věnoval skoro deset let. Ale díky tomu ani zase nemusel moc radit. Naplno řval jen jednou, naštěstí ne na mě. Teploty v atelieru dosahovaly až 52 stupňů, přesto v některých scénách vypadám velmi chladnokrevně." (NIRO)
  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)

Reklama

Reklama