Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Strašně nudný film. Tohle sledovat, to pro mne bylo vážně nesnesitelné. Nesympatické postavy, patetický děj, přihlouplé zápletky, a ty věčné zpomalené záběry běžců... Vážně špatný. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Poněkud zdlouhavé, to musím přiznat, ale i tak závěr rozhodně vezme za srdce. Zmiňovat naprosto skvostnou hudbu od Vangelise je jako nosit dříví do lesa. Jeden ze soundtracků, které katapultují film o level výš. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Športové filmy patria medzi moje obľúbené a tento musím uznať je naozaj výborný. Vangelisova hudba je len dotvára umelecké dielo. 90% ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Nesúrodý film v tom ako sleduje dve hlavné línie, ktoré minimálne prepája a celkovo chýba náboj keď tí dvaja na seba narazia. Snímka disponuje množstvom spomalených záberov a nabobúdam dojem, že je to asi exhibícia tvorcu, ktorý dovtedy robil skôr reklamy ako filmy. Dielo má problém udržať pozornosť, slabinou je narácia. Je však pekné, že vznikol film o čistých dušiach s jasnými úmyslami. Jeden je nezlomný vo vôli dosiahnuť úspech, druhý je tvrdý a pevný v zásadách. Veľmi dobre je vo filme vystihnutá atmosféra doby či už sú to študenti na škole a ich kreácie, miestna cirkev, olympiáda či len samotné oblečenie a srandovný štýl či spôsob behu. Vangelisov soundtrack opäť raz prekročil film. Ústredný motív je niečo galaktické, vymykajúce sa tvorbe bežného smrteľníka. ()

matt85 

všechny recenze uživatele

Tento film bohužel neodolal času, ale stále má pár působivých scén, krásnou hudbu, slušné herce a skvělou výpravu. 3 a půl ()

waska 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film, kterému se prakticky po řemeslné stránce nedá nic vytknout. Kamera, herecké obsazení a výkony, naprosto dokonalá a dnes už legendární hudba. Jenže... Některé pasáže jsou roztahané až nudné, samotného závodění, o kterém to vlastně všechno, se nedočkáme.. Každopádně jde o velmi kvalitní film na který se jen tak nezapomene. ()

Albyx 

všechny recenze uživatele

Režie možná není dokonalá, ovšem hercké výkony hlavních představitelů jsou výborné a hudba "nadpozemsky krásná" . Vangelis je génius. Pro mě to nuda rozhodně nebyla.. Film o zásadovosti, která člověka něco stojí, džentlmentství, kde nechybí napětí a dojetí.. Navíc podle skutečného příběhu.. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o běhání, co jsem zatím viděl. Závod od závodu nenápadně vzrůstající atmosféra, která nakonec vygraduje do neskutečného finále na olympiádě 1924 v Paříži. Inspirující a silně motivující příběh nejen pro ty, co dělají nějaký sport. A že je úvodní a závěrečná skladba od Vangelise ohraná? Vůbec mě to nerušilo. Zasloužený oscarový vítěz. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

Nemôže to byť príliš patetické, ak tomu naozaj uveríte. V detstve mi tá hudba prišla neskutočne lepkavá, teraz ju začínam oceňovať. Možno je to tým, že 90. roky prešli a že už sa nehrá pri každej možnej slávnosti. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečné události. Ukázka toho, jak rozdílné mohou být motivy u vrcholových běžcích, co je žene za touho vyhrát na olympiádě. Skvělá hudba od Vangelise, to je prostě paráda. Ale film samotný? Spíše lehký nadprůměr, ale nejlepší film roku 1981? To asi ne......Ono to tempo má na sprintery trochu pomalé tempo a tak vlastně otázka je, zda běžet v neděli či ne a jak silná je víra. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,2/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 84%, Audience Score - 80% | FDb.cz - 72,5% | Velmi dobrý sportovní film, u kterého musí Britové chrochtat blahem :-)..... Ale vážně, spíše se jedná o drama, které nahlíží do nitra, povah, do duše, cílů i závazků obou běžců a krásně charakterizuje jejich povahy. To bohužel již předznamenává i několik slabších a nudnějších chvil, no tvůrci mohli více vsadit na promakanější sportovní okamžiky. Ovšem OH super, skvělé poslání, běžecká scéna na pláži natáčená v St. Andrews (byli jsme tam :) a samozřejmě Vangelisova dokonalá, povznášející hudba.... 75% ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Film z inej doby, ktorý ma svojou strojenosťou (úzkoprsosťou?) a ani samotným obsahom veľmi nezaujal - vrchol zápletky je to, že preteky sa odohrávajú v nedeľu! OK, nesie to morálne posolstvo a je tam skvelý Vangelis, ale to je tak všetko.....Musím sa priznať, že som si ho pozrel hlavne kvôli svojmu oceňovanému štatútu medzi filmovými kritikmi. Očividne videli viac ako ja. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o univerzitných bezcoch, rivaloch, ktorí to dotiahnu na olympiádu. Film je plný nudného tlachania o behani a spomalených zaberov za doprovodu Vangelisovej hudby, ktorá sa do filmu vôbec nehodí. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Poměrně nezvyklý sportovní film, který se kromě klasického směřování k finálnímu olympijskému souboji, snaží také nakousnout řadu témat své doby. Navíc je zajímavé vidět, jak vypadala příprava a vybavení olympioniků před sto lety. Právě snaha věnovat se (nešikovně) i řadě mimosportovních témat ale vede k dějové roztříštěnosti, rozvleklosti a chvílemi i nudě. V hlavě tak na konci zůstává jen jedna výrazná melodie Vangelise. 5.7.2022 - ČSFD 76% / 71% IMDb ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na film, pretože športovú tematiku vo filmoch mám rád. K tomu nejaké Oscary, takže očakávania boli dosť veľké. Bohužiaľ, trochu som sklamaný, možno z tých veľkých očakávaní. Príbeh celkom fajn, len rozťahaný, tempo rozprávania pomalé a hlavná myšlienka filmu sa dá zhrnúť do jednej vety. Výprava filmu, kostýmy, hudba, to všetko ale bolo skvelé, cítil som sa ako v 20 rokoch. Lepšie 3* ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama