Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké výkony hlavních představitelů, především mladého Paula Newmana a velmi silný příběh, který dokáže diváka strhnout. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1997, Oscar 2 : Kamera ČB, Výprava ČB + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Paul Newman, Herec VR - George C. Scott, Herec VR - Jackie Gleason, Herečka HR - Piper Laurie, Scénář - A ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to už pěkná řádka let, co jsem tento krásný černobílý film viděl, ale dodnes ve mně zanechal nesmazatelné vzpomínky. Paul Newman exceluje ve své nejlepší filmové roli jako šampión v biliáru, bojující s osudem, se závistí a se sebou samým. Milostná linie - Newmanova nenaplněná láska k mladé ženě propadající se do alkoholismu - je jedna z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl. 9 nominací na Oscara zcela po právu. Kéž by tak ČT napadlo po dlouhé době tento masterpiece znovu zopakovat! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Život je jako bonboniéra… a taky jako jiné slovo na „b“ – biliár. Někdy máte věc pevně ve svých rukou, ale stačí jeden špatný šťouch a z aktivního hráče se stáváte bezmocným pozorovatelem. Vaše (ne)štěstí je rázem v cizích rukou. Občas nezbývá, než se naučit jinou hru. Nebo jinak hrát. Hazardní hráč se po svižné, i když přes půl hodiny dlouhé hře mění v táhlé psychologické drama. Ze změny tempa i celkové nálady je zřejmé, že Eddie těžce narazil. Jeho nehorázně vysoké sebevědomí spadlo na úroveň sebepodceňující se Sarah. Díky prohře ve hře zabodoval v milostném vztahu. Neznamená to pro něj, že by již víckrát nevzal tágo do ruky, naopak – získal novou motivaci. Excelentní Paul Newman mi stylem herectví připomněl Marlona Branda o deset let dříve v Tramvaji do stanice Touha (method acting v plné parádě). Zásadní rozdíl tkví v povahách jejich postav. Eddie není beznadějný hajzl, jenom tulák, který se zastavil na místě. Žil pro výhru, ale teď schytává jednu ránu za druhou. Buď se naučí snášet porážku, nebo bude navěky poraženým. Jeho počínání je místy filmově nevěrohodné, ale gró věci díky němu v závěru každého praští mezi oči. O změně, o tom, kdo je vítěz a kdo poražený, není pochyb. K nesmrtelnosti této černobílé klasiky svým barvitým výkonem přispěl také George C. Scott, z něhož vyzařuje stejná arogance jako z generála Turgidsona v Dr. Divnoláskovi, ale pod slupkou ze silných slov tentokrát tušíte slabošské jádro. Minimem akce a maximem dialogů dává Hazardní hráč jasně najevo, že je hereckým filmem. Proto mne překvapuje, jaké oblibě se dodnes těší. Největší dozajista ne mezi těmi, kdo slepě holdují hazardu, ale těmi, kdo mají biliár rádi, protože stejně jako Eddie pochopili. 75% Zajímavý komentář: Shaqualyck ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkony budoucích hvězd Newmana, Scotta a Laurieové. Filmu samotnému už trochu ublížil zub času, ne snad na kvalitě děje, ale spíše na kvalitě nahrávky. Jsou zde k vidění úžasné šťouchy. Závěrečná Newmanova hra je famózní, nejde mu snad ani tak o porážku Minnesotty, ale o porážku svého dosavadního zpackaného života. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Při sledování Paula Newmana hrajícího pyramidu se mi obnovily vzpomínky na moje léta, kdy jsem se u kulečníkového stolu cítil úplně stejně, jako on, když porážel Minnesotu. Nicméně s každým dalším pivem hrdinství bylo vyšší a výhry méně častější. Tudíž vlastně nemám co vytknout. Film, jak ze života, jen s trochu obšírnějším příběhem, který zde není podstatný. Lepší filmově zpracovaná partie kulečníku pravděpodobně neexistuje. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paul Newman s cigárkem v puse a tágem v ruce fakt působí jako husťák. Čekal jsem od toho trochu jiný film. Víc dějovější. Toto zpracování mě ale zasáhlo mnohem víc. Část kdy Newman jen zevlí s holkou a ožíraj se je naprosto parádní (skoro jak od Bukowskýho) a mnohem výstižnější v líné atmosféře nicnedělání než např. Godardovo U konce s dechem. A těch výstavních šťouchů je tam samozřejmě taky požehnaně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o dost víc. Viděl jsem Barvu peněz a ta je mnohem lepší. Jinak výkony samozřejmě dobré (hlavně Newman a George C. Scott), ale to tempo vyprávění... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nešťastná volba směru s přetaženou "flákací" vedlejší linií vztahu s alkoholičkou (kterou jsem nepobral). Gamblerský svět zapadlých pánských klubů, kouř cigaret, jazzový opar a hustý napětí je vyloženě pro radost. Stejně jako "Fast Eddie" - Newman v jedné ze svých nejvíc ikonických rolí. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mladý Paul Newman ve své další nezapomenutelné roli biliárového hráče Eddiho Felsena. Ve filmu, ale samozřejmě nejde v první řadě o kulečník..... Robert Rossen nás provádí cestou hráče, který se dokáže změnit tak, že se z něj stane neporazitelný a jeho největší rival si proti němu v závěrečné hře ani neškrtne. Velmi působivý příběh, který dokáže diváka strhnout i po 45 letech. Paul Newman si o čtvrtstoletí déle zahrál po boku Toma Cruise ve volném pokračování Barva peněz, kterou zrežíroval Martin Scorsese. Jeden u nejlepších snímků z oblasti sportu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Je jen málo filmů o sportu, které přímo srší kvalitou. The Hustler je tou výjimkou, která má skutečně co nabídnout. A jako bonus charismatického mladého frajírka Paula Newmana. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Překvapivě silný film se skvělým Newmanem. Škoda, že Rossen nevyužil veškerý potenciál. Samotný kulečník mohl být prodaný mnohem líp. I příběh. Takhle jen slušný zážitek, nahoru tažený hlavně Newmanem. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Příběhy o frajerech, kteří na začátku neumějí svoji hrdost (a alkohol) udržet na uzdě a na konci se z nich jako zázrakem stane naprosto vyrovnaný člověk, který ví, co chce, nemám zrovna v oblibě. Aneb jak se z barového ochlasty stane ctnost sama. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ani nemusím byť odporkyňou profesionálnych hráčov s náramne veľkým egom či hráčskych stolov kdesi v zapadnutej krčme, aby som si priznala, že napriek skvelému hereckému výkonu Paula Newmana, je Hustler príšerne rozťahaný, nudný a obsahovo - keby bol spracovaný ostrejšie - nezaujímavý. Potrpím si na ,,pomalé filmy", no niektoré sú vyslovene tak rozvláčne a otravnou kamerou uspávajúce, že ma nepresvedčí ani pre mňa nepochopiteľné umiestnenie v IMDB TOP250. Herecké koncerty do nebies vychvaľované, nemôžu pokryť celý film. Tento je jedným z nich. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Výborné intimní drama, které se sice může pochlubit grandiózní atmosférou a plynulým tempem biliárových utkání, skvělými hereckými kreacemi, neotřelou fabulí a chytlavými motivy (tragika milostné linie, boj s vlastním egem), ale jakmile se těžiště vyprávění přenese mimo zelení potažený stůl, plouží se jako líná mula do kopce. S ohledem na přespříliš velkorysou stopáž je to protivné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Řekni těm svým chlapům, aby mě radši rovnou zabili, protože jestli mě jenom zmrzačí, dám se rychle do kupy a přísahám, že tě zabiju! Tvrdit, že je „Hazardní hráč“ filmem o kulečníku je to samé, jako považovat „Zuřícího býka“ za film o boxu. Je to příběh o jedné bouřlivé duši, která se snaží drápat k nebesům, ovšem cesta je příliš příkrá a bolestivá. Paul Newman v jedné ze svých nejlepších rolí nepředvádí žádného prvoplánového hrdinu, ale komplikovaného bouřliváka, který se musí zasloužit o to, aby mu divák držel palce. Ostatní herci se svých rolí rovněž zhostili s grácií a film nejen díky nim, ale i zásluhou černobílé kamery působí hodně civilně a nečesaně. I přes své poklidné tempo dechberoucí podívaná. 100%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kto biliard nikdy nehral alebo sa mu vobec nerozumie, moze byt tento film utrpenim, asi ako pre uzivatelku Madison. Ak vas bude skor zaujimat to, o aku sumu hra Paul Newman a ci to vyhra alebo prehra, tak moze byt film i celkom zaujimavy, ale postava Paula Newmana mi tu liezla na nervy, pretoze to s rizikom hry az moc prehanal. Newman si nominaciu na Oscara urcite zasluzil, ale ako nominacia na Oscara za najlepsi film roka je pre mna skor zahadou, pretoze aj ta jazzova hudba ma skor uspavala k smrti. Podobne bol na tom aj remake Scorseseho FARBY PENAZI (1986), kde si po boku Paula Newmana tentokrat zahral Tom Cruise, len za tu ulohu dostal Paul Newman v roku 1987 Oscara za hlavnu ulohu. Ale vratim sa k tomuto filmu. Billiarovy kral ziskal dvoch Oscarov za kameru a vypravu a mal 7 nominacii, kde dominovali herecke kategorie: Paul Newman za hlavnu ulohu, George C. Scott a Jackie Gleason za vedlajsie muzske ulohy a herecka Piper Laurie za hlavnu ulohu, dalej i reziser Robert Rossen, kategoria najlepsi film a adaptovany scenar. Avsak Oscara dostal ako najlepsi film roka 1961 muzikal WEST SIDE STORY, dalej reziseri za spomenuty muzikal Robert Wise a Jerome Robbins, Paulu Newmanovi v hlavnej ulohe vyfukol Oscara Maximillian Schell za dramu NORIMBERSKY PROCES (1961), dalej väcsie stastie ako herci vo vedlajsej ulohe Jackie Gleason a George C. Scott mal George Chakiris za muzikal WEST SIDE STORY a v kategorii herecka v hlavnej ulohe sa mohla z Oscara tesit Sophia Loren za vojnovu dramu HORALKA (1960)... 09.09.2010 _________ Paul Newman - (Eddie Felson) +++ Jackie Gleason - (Minnesota Fats) +++ Piper Laurie - (Sarah Packard) +++ George C. Scott - (Bert Gordon) +++ Myron McCormick - (Charlie Burns) +++ Murray Hamilton - (Findley) +++ Michael Constantine - (Big John) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ Nemecka Cinema - 100% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem věděl pouze dvě věci. Že na IMDb si už nějakou dobu hoví na 191. místě a že tenhle film má pokračování, které se mi strašně líbilo (ano, mluvím o Barvě peněz). A po zhlédnutí tohoto snímku si říkám, že přeci jen zůstanu u pokračování. Tím nechci nějak hanit tenhle film, protože ty kulečníkové hry prostě můžu a zde byly skvělé, jenže ta milostná linka… zlomte mi palce, umlaťte mě tágem, ale pořád budu tvrdit, že zde to je jako pěst na oko. Naštěstí jsem se neměl šanci nudit, protože mladý Paul Newman zde předvádí jeden z vrcholů svého herectví (to mi připomíná, že si konečně musím sehnat Frajera Lukea) a Jackie Gleason jako "Minnesota" taky neměl chybu. Kdyby se snímek rozumně zkrátil tak o dvacet minut, tak bych šel na plný počet, takhle musím dát "jen" 80 %. A ještě jednou musím napsat, že Barva peněz je u mě nepřekonána (možná je to kvůli nezaměnitelné Scorseseho režii, možná kvůli Cruisovi, nevím, ale bavilo mě to o něco více). ()

Reklama

Reklama