Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Vzhledem k omezené distribuci v USA film neuvádělo mnoho kin. To se odrazilo na tržbách, za čtyři měsíce roku 1998 to bylo „jen“ 1,06 milionu amerických dolarů.  Začátkem roku 1999 jde film na videokazety. (Zetwenka)
  • Tato verze Lolity sice vznikla již v pokrokovějších 90. letech 20. století, avšak obavy vyvolávala stejné. Spojené státy se v těch letech zaměřily na témata zneužívaných dětí a dětské pornografie. Kongres v roce 1996 schválil zákon, který se dotkl také filmového odvětví. Všechny scény s dětmi při předstíraných sexuálních aktech byl zakázány. (Zetwenka)
  • Tato verze je na rok 1997 (odehrávající se 40. letech) více „krotká“ a méně sexuálně otevřená, než byla Kubrickova na rok 1962 (odehrávající v letech 50. letech). (Zetwenka)
  • Tato adaptace zachovává zápletku knižního románu V. Nabokova i filmové verze z roku 1962. (Zetwenka)
  • Na začátku filmu jede Humbert (Jeremy Irons) vlakem do Nové Anglie. Vlak patří společnosti Boston and Main railord, která skutečně existovala a stále existuje, avšak pod názvem Pan Am Railways. (Matej.Mirejo)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jeden krátký záběr na Lolitu (Dominique Swain). (fisus)
  • V Austrálii byl film až do roku 1999 zakázán kvůli obavám z podporováním pedofilie. Poté byl film povolen s ratingem R. (Dr Lizal)
  • Dolores „Lo“ Hazeová má v této – i Kubrickově verzi (1962) – alespoň 14 let. V předloze je teprve 12letá. (Petr23)
  • V době dokončení snímku byla v Americe znásilněna a zavražděna dětská královna krásy státu Colorado a kvůli ožehavosti tématu filmu se ho žádná společnost neodvážila distribuovat - proto byl film promítán jen v Evropě. (cubajz)
  • Protože herečce Dominique Swain bylo v době natáčení pouhých 15 let, měla na sobě ve scénách, kdy mělo dojít k bližšímu tělesnému kontaktu, připevněný polštář. Pro sexuální scény pak měla dublérku. (Kulmon)
  • Frank Langella (Clare Quilty) až dodatočne zistil, že režisér behom natáčania záverečnej scény veľmi zreteľne zachytil jeho genitálie a tieto zábery vo filme použil. Toto herca nesmierne nazlostilo a je to pre neho doteraz citlivá téma, o ktorej nerád hovorí. (SarumanKo)
  • Kvôli dĺžke filmu boli viaceré pasáže z knihy vypustené. Rovnako dopadlo aj 8 natočených scén. (dobso)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama