Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nástupní bondovku Rogera Moorea poznamenává fakt, že se hlavní představitel snaží hrát Bonda tak, jako to dělal jeho předchůdce...jenže to nejde:) Další Mooreovy bondovky, nesoucí se v poněkud odlehčenějším duchu, mu už sedly lépe...u bondovek se to sice nedělá, ale mám dojem, že tahle by si zasloužila o trochu ponuřejší remake, aby atmosféra kultu voodoo vynikla v nepřikrášlené podobě...když teď začnu o nejlepší postavě filmu, asi vám bude jasné, že to není nikdo jiný než samotný baron Samedi...ale stejně si myslím, že Live And Let Die má větší drajv, když to rozbalí Guns'n'Roses. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Střídání stráží pokračuje. Broccoli a Saltzman představují dalšího Bonda. Moore má svoje roky, ovšem vypadá svěže a je rozhodně ve formě. Jeho pojetí agenta 007 zatím není úplně vyprofilované, ale prakticky nic ho nerozhodí, snaží se sarkasticky glosovat každou blbost a občas je to fakt křeč. Jane Seymour sice hraje naivní telátko, ale v nabitém žebříčku Bond girls se vyšplhala hodně vysoko. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Roger Moore skáče po hřbetech krokodýlů, pere se s černochem se železným pařátem a likviduje hlavního padoucha kulkou na žraloky, všechno přesně jak to předpověděla tajemná Solitaire. Dokonce se podíváme i k Bondovi domů...Ovšem páni scénáristé, nezapomněli jste náhodou na někoho!? (Myslím toho pána co furt něco kutí a bez jehož přítomnosti ztrácí bondovky 10% svého kouzla) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trapná rádoby experimentující 70. léta plná vodoo, Harlemu, šílených kostýmů, dobových vypalovaček, s ukrutnou snahu o moderní vizuál. Celé to působí jako taškařice a Moore v hlavní roli je krok zpět jak oproti Connerymu, tak i Lazebnymu. Zoufale nevýrazný herec. Potěší oko jen Jane Seymour v roli bondgirl. Bohužel i akční scény utrpěly kvalitativní pokles minimálně o jednu úroveň - kde jsou ty časy syrové bitky s Connerym ve vlaku (From Russia with Love) - je to pěkných pár let zpět a přitom by byl na místě progres. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Na roli Solitaire (Jane Seymour) byla původně zvažována i francouzská herečka a modelka Catherine Deneuve, ale ona sama roli po přečtení scénáře odmítla s námitkou, že se jí nelíbilo, jak se ženami v sérii o Jamesi Bondovi tehdy zacházeli. (hrumsrt)
  • Jedná se o vůbec první "Bondovku" , která získala nominaci na Oscara za nejlepší původní píseň. (Zeebonk)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama