Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Recenze (504)

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaný psychologický thriller, který vás vyvádí z omylu, že svět je krásný...jen počáteční idylka dvou mladých lidí v romantické Itálii, kde ale potkají pana Ripleyho! A s romantiky se stává krvák, brutalita vražd a ledový klid mě celou dobu mrazili v zádech! A k tomu ta výborná muzika, jazz....atmosféru jen podtrhuje! V tomto filmu jsou scény, které se mi pokaždé vybaví, když si vzpomenu na Ripleyho...napětí, strach...a nakonec se to vyvine absolutně neočekávaně! Dokonale zahrané od Matta Damona, až z podivem jsem koukal, že umí zahrát záporáka a TAKHLE! Další obsazení je výborné, každý z hlavních herců se do své role vžil a zahrál na výbornou! Od Blanchett přes Paltrow k Law! Doporučuji! ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Že by výukový film pro psychiatry? Film, ve kterém je bezchybně vykreslena psychika Toma Ripleyho, kterého hraje výborně Matt Damon. Damon sice není herec, který by se uchytil do rolí psychopatů, ale spíš nadaných mladých lidí. Po chvilce jsem však zapomněl na Willa Huntinga nebo Hráče a začal mu všechno baštit. Jude Law hraje Dickieho hodně přesvědčivě. Řekl bych, že je to nejlepší jeho výkon. Gwyneth s Cate jsou, jako vždy kočky, a skvěle sekundují hlavnímu představiteli. Nezmínit bezchybnou režii a kameru by byl hřích. Atmosféru podtrhuje krásná hudba. Jen ta stopáž byla v některých částech dost natahovaná. Kdyby se film zkrátil o 20 minut, nejspíš by se hodnocení o hvězdičku zvedlo. ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Osobnost pana Ripleyho je mlhavější, než filmu prospívá. Divák si musí spoustu věcí domýšlet a tvůrce ho místy nechává pěkně se plácat. Dějová linka je lehce nesouvislá, počínaje úvodním uvržením diváka do dané situace bez jakéhokoliv úvodu nebo představení, což potom panu Ripleymu škodí v jeho nedotaženosti. ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Krásná hra s diváckým očekáváním,plná zvratů a skvělých herců.Film,který není pro každého,už jen typem hlavního hrdiny/slizkého hajzla,ale mě jeho sledování činilo vyloženou radost. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Celkově parádní. Stupňování Damonovy psychopatie dobře vykreslený, Jude Law dobře zahranej, násilí neprvoplánový a o to víc šokující. Dobrejch pět. ()

narthasia 

všechny recenze uživatele

krása... spletité a až do konca prekvapivé...do poslednej chvíli čakáte, že ho niečo odhalí a pravda vyjde najavo, ale opak je pravdou. Ešte je Tom odmenený za vraždy tss nečudo, že mu trhá kútiky úst od radosti (v tej scéne sa neskutočne dá čítať z Mattových očí, čo si v skutočnosti myslí) Jediná kto ho prekukne je Marge, ktorá je označená ako hysterka, takže v podstate už nič nezmôže. Takže šupi dup vraždiť ďalej :D "tell me some good things about Tom Ripley.." ja vravím si super slizký hajzlík Matt, tlieskam všetkými desiatimi :P ()

Franche 

všechny recenze uživatele

Slabou stránkou filmu je fakt, že obsahuje velké množství zbytečných scén, které nesmyslně prodlužují stopáž. Výsledek je vleklý a chvílemi opravdu velice nudný. Matt Damon jako patologický šílenec působí věrohodně/nevěrohodně/věrohodně - jako na houpačce. 3* ()

JimDeNiro 

všechny recenze uživatele

Tak poprvé, 15 let od premiéry, jsem sse podíval na dlouho mnou odkládaný film, a bohužel lituji, že jsem už dááávno nepodíval. Brilantní thriller, se skvělým scénářem, režií a obsazením. Matt Damon je skvělý parchant, stejně tak hrají dobře i Gwyneth Paltrow, Jude Law (nominace na Oscara) a v neposlední řadě i Má oblíbená Cate Blanchett, její dodatečná postava potěšila. Skvělý psychologický thriller. Určitě se k filmu vrátím v budoucnu... 95% ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Matt Damon to zahrál absolutně skvěle, jeho postava je naprosto unikátní a mrazivá. Nic jinýho mě ale na filmu nezaujalo a většinu času jsem byl znuděnej. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Talentovaný pán Matt Damon je veľmi zaujímavý z hľadiska obsadenia, pretože Matt prvotne nepôsobí ako záporák a na tom aj celý film stavia. Scenár a film veľmi fajn, bavila som sa. Príbeh mal trošku pomalší spád, to však dávam za vinu veku filmu. 3,4* ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaná kriminálka o podvodníkovi, ktorý sa pijavične prilepil na bohéma a jeho krásnu naivnú priateľku a ošklbal ich o všetko bez toho, aby im to včas doplo. Opíšem vám Toma Ripleyho. Jeho talent ako správne zareagovať v každej situácii na to, aby odrbal ľudí, bol fantastický a chcel by som taký talent vlastniť. Všetko by bolo ľahšie. To ho ale nemohol naučiť iba život. Reálne mal tak neuveriteľný cit pre detaily a dokázal sa kontrolovať a držať v “roli” po celý čas, až to bolo chorobné. Nebol to jeden z tých lacných klamárov a podvodníkov akých v živote stretnete na desiatky. Vedel v konverzáciach parádne kľučkovať, akonáhle zacítil tenký ľad. Toto musel mať vrodené, plus to postupne šperkoval a preto je názvoslovie talent v jeho prípade to správne. Navyše ku tomu potom pridal chladnokrvné vraždenie a dosiahol tak strop. Teraz k hercom. Mladučký Démon hral perfektne, aj keď po väčšinu času mu stačilo sa presladene usmievať. Zato Jude Law bol rozmaznaný zbohatlícky bohém ako vyšitý. A Gwynetka? Krásna a dobre hrajúca ako vravia jej štandardy. Sú tu ešte aj ďalšie veľké mená v menších úlohách, ktoré nesklamali. Navyše Katuška Blanšetová bola ešte bez plastík na tvári a jej prirodzená blond krása bola odzbrojujúca. Hoffman zahral na tak škaredého chlapa svoju postavu sebavedomého guya až neuveriteľne uveriteľne a proste herečky a herci všetci na výbornú. Čo tu teda nefungovalo, keď nepálim plnú. Hudba. Či už to bol jazz alebo to bola klasika, bolo ich moc a chcelo to oživiť. Minghella točí iba dlhočizné filmy a v tomto ponímaní je jednotvárnosť hudby skôr unavujúca. Druhou vecou je už spomenutá dĺžka. Inak je Talentovaný pán Ripley skutočne kvalitnou kriminálnou drámou s koncom aké mám rád. Ako život. “S Dickiem sa to má tak… Keď sa ti venuje, je ako slniečko. Pripadáš si s ním ako v raji, keď sa ti venuje. Ale potom ťa odkopne a nechá ťa mrznúť. A to isté platí, keď príde niekto nový.” ()

Worry77 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt, že úvodní titulky vypadají, jako když dítě ve třetí třídě zkouší animovaný přechody v PowerPointu, tak se jedná nadprůměrný retro psycho. A taky když přejdu to, jak moc film sází na náhodu, a že je tu pár míst, kdy se opravdu nic zajímavýho neděje, tak nemůžu jinak než doporučit. Z diváckého hlediska se nejedná o zrovna přístupnou záležitost, ale minimálně kvůli tomu brilantnímu finále stojí Ripley za to. A jen taková drobná poznámka mimo pro můj dobrý pocit - scéna z opery je opravdu krásně nasnímaná. ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

V druhé pulce filmu je to spíše "Napínavý Mr. Ripley", protože pan Ripley rozehrává takovou hru až z toho srdce bije do rytmu, a na konci už není jasné kolikpak on má tváří, nebo jestli se cítí vůbec jako člověk, naprostý psychopat, ze kterého jde hrůza právě tím, že nevíte co se mu honí hlavou. Filmové dílo hodně težké hodnotit, protože jsem z některých pasáží měl černohumorný dojem, ale zároveň to film popíral. ()

Baki 

všechny recenze uživatele

Nejspíše jsem nepochopil podstatu tohoto filmu .... ale to nevadí :). Matt, jakožto docela příjmený psychopat se mi líbil a zhruba v době, kdy jsem se začal dívat na tento film objevil jsem herce Juda Law o kterém jsem do té doby neměl skoro ani páru. ()

Zadri 

všechny recenze uživatele

Při prvním večerním sledování jsem po 20 minutách upadnul do sladkého spánku, ale hned druhý dne jsem film pustil ze záznamu a tentokrát mě pomalost a stopáž filmu neuspala. Jednoduše je to film pro odpočinuté a je zapotřebí film sledovat bez reklam a jiných ruchů. Nakonec se budete dobře bavit a oceníte i pomalou, ale dobře budovanou atmosféru filmu. Pěkný. ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama