Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (504)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velice elegantní psychologicko-kriminální drama outsidera, s jehož pocity se dokážeme překvapivě lehce ztotožnit. Obsazení je opravdu neskutečné, zvlášť pánové Damon s Lawem předvádějí své snad nejlepší výkony. Trošku mi vadí ke konci určité natahování příběhu, které mělo pootevřít vrátka pro další díl. Ten ale nejspíš díky nepříliš vysokým tržbám nepříjde, takže je dvojnásob zbytečné. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Famozna studia o jednom seriovom vrahovi, ktory zabija tak nejak zhodou nestastnych okolnosti. Ani neviem co skôr vynachvalit. Ten film nema skoro ziadnu chybu. Az ma to prekvapuje vzhladom na to, ze ziadny dalsi Minghellov film ma nebavil. Film ma uchvatnu retro atmosferu, ktoru podtrhuje skvela hudba. A aj ked jazz bezne nemusim, tak pri cisle v ktorom Law spieva sa mam chut k nemu pridat. Damon tu podava najlepsi vykon svojej kariery. Na jednej strane sa z neho postupne stava seriovy vrah, ale kedze vrazdi rozmaznanych zbohatlikov, tak mu tak nejak drzite palce. Este lepsi je ale Law ako rozmaznany playboy. Film dokonale sprostredkoval to, ze ked Lawovu postavu zaujmete, tak sa citite jak v nebi ale akonahle ho prestanete bavit, tak vam strasne ublizi. Takze jeho osud si o to viac vychutnate. Gore sceny su prvotriedne. Zaroven neskutocne stavnate a zaroven pôsobia az umelecky. Z dalsich postav zaujmu protivny Philip Seymour Hoffman alebo trpitelka Gwyneth Paltrow. Snad jedinu vytku by som mal k urcitej prekombinovanosti v druhej polovici filmu behom ktorej Ripleymu tie vrazdy prechadzaju vdaka rôznym stastnym nahodam a totalnej neschopnosti policie. Ale nad tym sa daju prizmurit oci. Vzdy som si prial vidiet dalsie osudy Ripleovej postavy v Damonovom podani. Snad sa niekedy dockam. 9/10. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Solidní psychodrama, příběh odstrašující vychcanosti. Obojetný, nechutně vypadající obrýlený Damon pijavičí a zaplétá se do lží, až se z outsiderské nuly stane (na úkor milionářského synka s ksichtem Jude Lawa) podvodně zaopatřeným bastardem. Ten jeho úsměv už mi ke konci pěkně lezl na nervy... "I always thought it would be better, to be a fake somebody... than a real nobody." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní, neobvyklý, ale rozhodně výborný film. Režisér Minghella před nás postavil hlavního hrdinu, který začíná jako zakřiknutý klaďas a končí jako...no, v každém případě, po celou dobu mu divák fandí. Damona nemám nijak v lásce, ale tímhle výkonem mě alespoň z části přesvědčil, že hrát umí (btw, výborně vykreslený charakter Tomovy postavy). Law i Paltrow byli dobří, jen mě zklamala Blanchett, která se ve filmu pohybovala jako éterická bytost, která tam ani nepatří (vůbec celá její postava byla napsaná nějak divně :-)). Filmu můžu vytknout snad jen delší stopáž, ale vzhledem k tomu, že jsem u něj neusnul ani cca v 1 hodinu ráno, tak vlastně proč ne. Možná lehce nadhodnocuju, ale tenhle film má ode mě 5*. Zajímavý komentář: Nathalie ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nejvíc gay film ve kterém nikdo není gay. Aspoň ne otevřeně, latentní jsou tu úplně všichni. A ten hlavní z toho má taková traumíčka, až svou identitu touží zapřít úplně ve všem. Nebo je u něj jeho latentní homosexualita taky jen přetvářkou, stejně jako všechno ostatní, opojení oportunismem, exhibice manipulativnosti. Za chlapeckou tváří skrytá zrůdně zlomená duše. Film po jejím povrchu klouže celou svou první třetinu, která tak nemá čím zaujmout, brutální ponor pod hladinu ho pak kompletně promění a zvedne na úplně jiný level. 8/10 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (23)

  • Z hlediska českého trikařského studia Universal Production Partners byl pozoruhodný vznik scény, v níž loď Queen Mary vplouvá do New Yorku. Slovy ředitele UPP Víta Komrzého ji "sice bylo možné složit z 'nějakých' záběrů, ale Minghella trval na autenticitě Manhattanu z padesátých let a kdesi v archivu dokonce našel dobový záběr přesně téhle scény. Ten nám poslali s tím, že ho máme 'vylepšit'. Ale ono to nešlo, protože kvalita archivního materiálu byla hrozná, takže jsme museli celou scénu vytvořit znovu. Nejdřív jsme si nafotili Queen Mary, která dnes kotví v kalifornských docích, a pak jsme začali shánět 'starý' Manhattan. Nejdřív jsme chtěli použít fotografie z různých 'image banks' z Londýna i z Ameriky, ovšem přestože šlo o mnohdy velmi drahé diapozitivy, byly do té míry nekvalitní, že jsme nakonec, už pod značným časovým tlakem, zjistili, že nám nezbývá než si Manhattan znovu nafotit. Je tam dodnes část starých domů, které jsme potřebovali, k nim fotograf navíc nafotil fasády jiných mrakodrapů a z materiálu, který přivezl, jsme na computerech podle fotografií 'vystavěli' starý Manhattan - něco jsme domalovali, něco přidali, něco upravili. Do popředí jsme pak umístili loď, vodu jsme natočili na Vltavě, dodělali k ní vlnky, a scénu jsme pak oživili ještě tím, že jsme na ulici natočili nějaké ptáky a ve Vršovicích pohybující se lidi, které jsme jako maličké postavičky naklíčovali na loď. Celá scéna vznikala v polních podmínkách, ale ve filmu nakonec je." (NIRO)
  • Film byl zásadní pro vzestup české trikařské společnosti Universal Production Partners (UPP), která před ním pracovala především na tuzemských snímcích jako Pelíšky (1999) nebo Z pekla štěstí (1999), ovšem po něm se na svém poli začala postupně stávat nepřehlédnutelnou a čím dál tím úspěšnější i mezinárodně. Její ředitel Vít Komrzý tehdy komentoval, že tato práce vlastně byla "shoda šťastných okolností i náhoda, která přála připraveným. Když v létě před dvěma lety začal Honza Svěrák připravovat Tmavomodrý svět, přivezl si z Londýna pana Dennise Lowea, což je supervizor vizuálních efektů. (...) Pak ale Jan Svěrák projekt na určitý čas přerušil a právě v té době Dennise Lowea oslovil Anthony Minghella, který chystal Ripleyho. A protože je v kompetenci supervizora vizuálních efektů navrhnout místo, kde je chce realizovat, a protože se Dennis během naší spolupráce přesvědčil, že UPP funguje, navrhl Prahu. Byl to pro produkci asi šok, ale Dennis se za nás zaručil, a tak jsme začali na Ripleym pracovat a udělali jsme v Praze víc než polovinu vizuálních efektů. (...) Minghella věřil Dennisovi. Řekl mu, jaké má požadavky, a už se nestaral o to, jak a kde je naplní. Když jsme začínali, řekl mi Dennis: 'Vítku, budu to dělat s vámi, ale musí to dopadnout, protože když ne, vám nikdo nic nevyčte, ale já budu mít problémy.' Proto jsme také cítili takovou odpovědnost a věděli jsme, že nemám právo něco pokazit." (NIRO)
  • Matt Damon zhubnul kvůli filmu asi 12 kilo. (don corleone)

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama