Reklama

Reklama

Mary Poppins se vrací

  • USA Mary Poppins Returns (více)
Trailer 5

Film se odehrává kolem roku 1930, v období ekonomické krize v Londýně (v období, ve kterém se odehrávají i původní knihy) a předlohou mu bylo dalších sedm knih od P. L. Traversové. Ve filmu jsou děti známé z původního filmu, Michal (Ben Whishaw) a Jana (Emily Mortimer), už dospělé. V Třešňové ulici žije Michal se svými třemi dětmi a vychovatelkou Ellen (Julie Walters). Poté, co Michal prodělá osobní ztrátu, objeví se v rodině Banksových opět tajemná chůva Mary Poppins (Emily Blunt). Za pomoci veselého lampáře Jacka (Lin-Manuel Miranda) a svých jedinečných kouzelných schopností pomůže rodině znovu nalézt ztracenou radost a štěstí. Mary Poppins rovněž seznámí děti s celou řadou barvitých a svérázných postav, včetně své výstřední sestřenice Topsy (Meryl Streep). (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 5

Recenze (137)

sidzej 

všechny recenze uživatele

To čo fungovalo v roku 1964 žiaľ v roku 2018 nefunguje. A príčin je viacero. Predovšetkým nechápem ako štúdio môže dať takúto látku režírovať Marshallovi pre ktorého sú pojmy výpravný, epický a veľkolepý španielskou dedinou. Zvládol by točiť divadelné muzikály ale s filmovou výpravou a trikovou stránkou si absolútne nerozumie čo dokázal už v minulosti s Pirátmi z Karibiku 4. Celá vizuálna stránka je umelá, štúdiová a choreografia na úrovni divadelnej inscenácie. Pri niektorých piesňach a hereckom prehrávaní mi bolo až trápne. Navyše všetky pesničky boli na jedno kopyto ani jedna nedokázala nadchnúť a zaujať. Emily Blunt mám ako herečku veľmi rád ale do tejto úlohy sa nehodila hoci sa snažila. Pár dojemných disneyovských scén sa nájde ale celkovo je to v mojich očiach dosť veľké sklamanie. Ak ste nevideli originál s Julie Andrews odporúčam ten, toto dielko s kľudným svedomím môžete vynechať a o nič podstatné neprídete. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Svérázná Mary Poppins sice sama nikdy nic nevysvětluje, ale dlouho mě trápilo, proč se vůbec v rodině Banksů znovu zjevila a instantně začala podněcovat dětskou fantazii svými kouzelnými kousky, téměř jedna ku jedné odvozenými z původní pohádky. Ovšem novodobá klasika se z pokračování / nové verze nestane právě proto, jak moc se milované klasiky drží a imituje ji. Tudíž působí veskrze staromódně, což je nejvíce patrné v staromilské hudbě a nevýrazných písničkách zcela bez hitového potenciálu. Nicméně je pravda, že ke konci už se ta správná povznášející nálada a radost (z dětství) navodit daří. Ani popel pak neříkám na konto naprosto precizní a dokonalé Emily Blunt v titulní roli. ()

Reklama

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Na novou Mary Poppins jsem si chtěla zajít ze dvou důvodů. Tím prvním bylo, že původní film s Julie Andrews se mi moc líbil - jak po dějové, tak i hudební stránce - a považuji jej za jeden z klenotů kinematografie, který asi čeští diváci příliš neocení, vzhledem k tomu, že na dnešním představení v celém sále sedělo pouhých sedm lidí. Druhým důvodem byla má oblíbená Emily Blunt, která by mohla hrát v té sebe větší blbosti a já bych se na to stejně koukla. Má očekávání byla tedy vysoká a po zhlédnutí musím uznat, že chápu zdejší hodnocení. Ačkoliv obsazení bylo vybráno vskutku na jedničku, se samotným filmem už to trochu vázne. Největší zádrhel, aspoň pro mě, znamenalo obrovské množství hudebních čísel na úkor dějové linky. Ta mi připadala docela upozaděná a v podstatě celý film byl o tom, jak Mary Poppins trávila čas s trojicí malých Banksů (verze z roku 64 mi taky přijde o něco poučnější). Nicméně hodně se mi líbilo zpracování - tančení, sekvence v kresleném světě, kostýmy, prostředí... To je ten hlavní důvod proč dávám čtyři (horší) hvězdičky. Je možné, že své hodnocení ještě změním, až film uvidím v původním znění. Dabing se naštěstí i v tomto případě povedl, ačkoliv mně osobně vadilo, že byly nadabované i písně, kde člověk výrazněji vidí nekoordinovanost s tím, co herec ve skutečnosti říká, a jaký je český překlad. Možná i kvůli tomu mi zdejší písně nepřišly tak chytlavé jako ty z předchozí Mary Poppinsové. Byla jsem ale velmi potěšena, že Meryl Streep i tady namluvila Zlata Adamovská, která se tentokrát předvedla i se zpěvem. Závěrem asi jen řeknu, že už to prostě není ten echt Disney, ale vzhledem k tomu, že žijeme v době, kde kina válcují filmy se superhrdiny, je tohle příjemná změna s trochou kouzel. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Do některých řek je lákavé vstoupit po druhé. Vypadají čisté, plné ryb, a slibují osvěžující zážitek plný zábavy. Stejně jako druhý příchod kultovní Mary Poppins. Jenže, když si zujete boty a vstoupíte, zjistíte, že je to jen takové brouzdaliště. Sice příjemné, ale hodně mělké. Stejně jako druhá Mary Poppins. Všechno je tu na první pohled na svém místě, písničky, lampáři i animace, Emily Blunt je dobrá volba, byť není tak rozkošná jako Julie Andrews, a první půlka dokonce i funguje. Jenže pak se ukazuje, že tvůrci natočili film podle dvoustránkové synopse, ke které zapomněli dopsat scénář. Takže je to stále prázdnější a dokonce i ta Mary je tu víceméně zbytečná. Možná, kdyby to bylo kratší, nestačil bych si toho všimnout a ušlo by mi, že vedle takové tematicky shodné Kouzelné chůvy McPhee, druhá Mary vyznívá jako velmi chudá příbuzná. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Emily Blunt je vitálna a rozhodne sa snaží byť dôstojnou nástupkyňou Julie Andrews, ktorá odmietla malé cameo. Akoby vedela prečo. Mary Poppins sa vracia - vychádza z originálu až do tej miery, že svojím spôsobom nejde ani tak o sequel, ako skôr o remake. Navyše taký, v ktorom je všetko na o level nižšej úrovni, čo je pri súčasných technologických možnostiach v skutku nepríjemné. Ďaleko pútavejšie by asi bývalo bolo ísť si svoju vlastnou cestou a urobiť zábavu zo situácií, akých sme sa minule nenazdali. Mary Poppins sa vracia je bohužiaľ celkom gýčovitá prehliadka, ktorá sa za celý čas nevymaní z kŕča. Tvorcom nemožno uprieť snahu, že sa chceli najlepšie vyrovnať originálu (pretože prekonať ho v súčasnosti zrejme nie je možné), lenže to jednoducho nevyšlo. A to nikdy nie je dobré. Navyše vyvoláva nejasnosti ohľadom titulnej postavy, ktoré zostanú nezodpovedané - nejde len o to pochybné vrátenie času. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 29. listopadu 2018 v Los Angeles. (Varan)
  • Ve filmu má cameo i Karen Dotrice, která si zahrála malou Jane Banks ve snímku z roku 1964 Mary Poppins. Ve filmu se objeví jako „Elegantní dáma“. (Streeper)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

91. ročník Oscarů vyhlášen

91. ročník Oscarů vyhlášen

25.02.2019

V noci ze 24. na 25. února 2019 byly vyhlášeny 91. ceny americké Akademie filmových umění a věd. Od roku 2002 se udílí v Dolby Theatre, a letos tomu nebylo jinak. Jedna výrazná věc se ale přeci jen… (více)

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama