Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobry jako Ohnem i mecem, ale presto docela povedeny. Prvni problem je ceskej nazev, to musel vymyslet nejakej vylizanej idiot, pac tady o vikingy vubec nejde, sice se tu na pul hodky objevi, zabijou par farmaru a hodi hlasku, ze uctivaj Odina, ale o vikinzich to fakt neni. Prisel mi pribeh dost podobnej Ohni a meci, mame tu velkyho zlyho sefa, nekolik rodu, kerejm se to nelibi a ustredniho hrdinu, kterej chce ziskat zenskou. Ale nastesti, romantiky tu je minimum, spis tu de o intriky hlavniho zaporaka, hlavne v prvni casti. Tohle je totiz tridilna serie, ktera ma celkem 135 minut, na csfd to je napsany spatne. Dal musim filmu vytknout misty prilis mnoho kecu a ultra mega hyper trapnej trik zboreni veze. Nastesti tu jinak moc triku neni, takze uz to nerusi. Souboje jsou celkem v pohode, ale mohlo jich bejt vic. Celkove nemuzu rict, ze jsem se nudil, ale ani to nebylo neco extra uzasnyho, takze jen slabsi 4*. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

Reklama

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Historická lahôdka od severných susedov, ktorá sa môže hanbiť len za vizuálne poňatie. Príbeh je takpovediac klasikou o bohatierovi, krásnej žene, útlaku a následnom povstaní. Tieto prvky sú však zaujímavo poprepletané a aj keď už viete, v zhruba v prvej polhodine, ako to presne skončí tak vás to dokáže udržať v pozornosti do konca filmu. Musím ešte vyzdvihnúť, že aj keď sa príbeh odohráva v "pagan" ére, tak sú tam výrazné kresťanské prvky, čo sa mi tam celkom pekne hodilo. Ale tak čo od Poliakov očakávať, všakže. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímavé najmä preto, že filmov z prostredia starých Slovanov je pramálo.... avšak skôr ako etnologicky vierohodný exkurz do prastarých lesov, lúk a hájov to vnímam ako lacný návod pre fašizoidných spoluobčanov, ako pateticky sláviť niektoré barbarské kulty..... možno som príliš prísny v hodnotení, ale vnímal som mnoho skrytých významov, ktoré sa až príliš môžu zaliečať a inšpirovať nízke pudy mladých neofašistov, rasistov a nacionalistov.... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jo když spojíte věrně provedené slovanské prostředí, nááádhernou hudbu od Debskiho a k tomu lákavý příběh, nemůžete minout cíl. Staré báje vikingů (kterej kokot vymyslel tenhle název???) jsou parádní historický kousek, na který nejsme takřka zvyklí. Věrně zachycená slovanská látka, to je to, čím nás dnes filmaři skutečně často nekrmí. Žádní hrdinové á la Russel Crowe, žádná nabubřelá akce, ale poctivý TV seriál, který se mně osobně velmi líbil. Bohužel, co se skutečně nepovedlo, jsou digitální triky. A jakkoli snímek působil až naturalisticky, konec je ve stylu klasických pohádek, což mi opět tak trochu vadilo. Ale chtě nechtě, všechny ty chybičky na kráse odpouštím, protože takový film nevidím každý den. Výtečná hudba opět pochází od Krzesimira Debskiho, nádherné kostýmy + (souhlas s výše uvedeným příspěvkem) nádherné slovanské dívky. To je vážně radost pohledět, kam se hrabou emerické celebrity (Angelina Jolie ať se jde zahrabat). Pro polské historické filmy mám vážně slabost...možná i svým "pravěkým" založením. Vidět Bogdana Stupku v tak krásně odporné roli je zážitek...a k tomu "po medu sladká" prsa Katarzyny Bujakiewicz, no tak o tom bez diskuze, vážení! ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama