Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný film Jana Hřebejka plný tragikomických příběhů a osudových setkání, přátelství, smíření i odpuštění... Komedie, která vás rozpláče, drama, které vás rozesměje – zní v podtitulu úspěšného snímku renomovaného dua HřebejkJarchovský. Každý se někdy někam před něčím snaží uprchnout a právě tento film je působivým osobním průvodcem ve světě uprchlíků v nás i kolem nás, zažívajících nejen své každodenní starosti, ale obávajících se někdy víc sami sebe, než okolního světa. Ve skvělých hereckých výkonech vede film diváka přes nejednu humornou situaci k hlubšímu zamyšlení nad vkladem každého z nás do tohoto světa... (Česká televize)

(více)

Recenze (515)

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi moc nesedl a nebýt Lišky a Daniela, bylo by to skoro o ničem. Ale scéna ve vězení a přepadení "Číňanů" jsou bezchybné. A pak ještě Macháčkův "Gulit". Dávám tři s odřenejma ušima ()

Jakub 

všechny recenze uživatele

Geniální. Tak pravdivý film o dnešní době v ČR sem ještě neviděl. Hodně scén a dialogů jsou k zamyšlení , zvlášt v dnešní době plné problémů se zákony a s uprchlíky z východu a jihu. Dušek, Macháček, Liška ,Daniel,Tříska a Vašáryová předvedly geniální tragikomické herecké výkony. 100%. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Žádný kýčovitý film který by si na něco hrál. Zachycuje jak to může dopadnout v normálním životě, ale zároveň v té tvrdé realitě bez cenzury bylo i trochu vtipu kdy jsem se bavila. Ikdyž tady byly situace všelijaké, tak se mi moc líbilo že si osmnáctileté děvče našlo cestu ke svému bratrovi o kterém ze začátku ani nevěděla že existuje. :-) ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Co musím uznat, je to, že Hřebejkovo výtvory opravdu vizuálně vypadají jako film, se kterým si dal někdo práci a který dělal někdo, kdo ví, jak točit, aby to nějak vypadalo. Což je zároveň asi kompletní výčet všeho, co se dá na této nicneříkající ztrátě času ocenit. Prázdné tlachání v lepším případě nesympatických postav, v horším případě postav, které mě absolutně nezajímají. Ač není ani omylem mým oblíbeným hercem, docela mě tam bavil Macháček. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Bude asi potřeba podniknout revizi filmů Jana Hřebejka a Petra Jarchovského v celkovém měřítku, neboť po mnoha letech jsem si znovu pustil Horem pádem a jsem z toho velmi trpký, protože už mi z dnešního pohledu ten film přijde jako extrémně špatný, hrůzně jednoduchý a vykonstruovaný. Především v něm nacházím absolutní bezmoc. Postavy jsou skoro všechny neuvěřitelně strašné a podivné karikatury dělající podivné věci, a byť se Hřebejk společně s kameramanem Malířem snaží vytvořit zajímavou atmosféru, kde kamerové filtry snímají tu pražskou atmosféru se zajímavou Březinovou hudbou podmanivě, tak jako celek je to tedy až divně vyznívající. Celý (ne)příběh rámcuje jakýsi český fenomén rasismu a xenofobie, který je tak nějak zaobalen do drobných prvoplánových a laciných vtipů. Trošku bych dokonce nacházel paralely k asi 5 let staré Národní třídě od Štěpána Altrichtera, tedy schopného tvůrce, jenž tak nějak nezvládnul ukočírovat scénář. V tomto případě Petr Jarchovský narazil na limity své hloubky, kdy zůstává bezpečně na povrchu a je přesně řečeno, že v Pelíšcích jsme mu to byli schopni odpustit, tady těžko. Horem pádem je ve výsledku jakýsi hybrid mezi filmem Jedna ruka netleská (postavy typu Macháček, Liška, nebo Daniel), poetikou bratrů Coenů (takové miniFargo a Bratříčku, kde jsi) a ničím. Snaha o nějaké velké hádkové scény jako ze severského dogmatu hrubě nepasují do toho celku. Byl to tedy dost náraz do zdi. 30% ()

Unka 

všechny recenze uživatele

Do Horem Pádem jsem měla Jana Hřebejka celkem ráda. Ne jako člověka, nýbrž jako filmaře. Pelíšky mám moc ráda, jejich pohodová, místy však i mrazivá atmosféra nemá srovnání skoro z žádným českým filmem. Podle mě. Šakalí léta byla taky zdařilá. Na Musíme si pomáhat mi něco vadilo, ale herecké výkony a jiné věci stejně z filmu dělaly zážitek. Pupendo stejně tak: skvělé herecké výkony, skvělý hudební doprovod, skvělé - některé - vtípky. Horem Pádem byl proto obrovský šok. Už dlouho jsem se necítila v kině tak trapně. Místy se mi chtělo pískat - kdybych to uměla. Většina hereckých výkonů - slabota (čestná výjimka: Emília Vášáryová a Jarda Dušek) až hluboký podprůměr. Scénář - panebože, nedělejte z nás blbečky! My víme, že se u nás kradou všechny možné věci včetně miminek, že někteří lidé jsou rasističtí, hloupí, nevkusní. A že jsou někteří policisté stejná hovádka. Proč ale, když už o tom tedy chcete mermomocí točit celovečerní film, tuto látku nepojmete nějakým aspoň trochu zajímavým způsobem? Kde se ve vás, Hřebejku a Jarchovský, vzal ten americký patos (chcete snad Oscara?) - viz monolog J. Macháčka "Bůh není, proto fandím." ??? Kde ten nevkus, neschopnost odhadu, kde přestat, kde ubrat? Proč ta Austrálie? Kdybychom nežili v roce 2004, nýbrž v roce 1994, ano, Horem Pádem by bylo vysoce aktuální. Možná až předčasně aktuální a nadčasové. Některé dějové zvraty by námi asi otřásly a zanechaly v nás hluboký dojem. Promiňte, pane Hřebejku, já jsem si myslela, že už nejste teprve se rozkoukávajícím študáčkem FAMU, ale velmi uznávaným filmařem, který UMÍ. Jestli budete takto točit dál, opravdu se od vás odvrátím zády. Teď už jsem mírně pootočená. ()

Meescha 

všechny recenze uživatele

Asi se mi to libilo vice nez pupendo, i kdyz nekolik hluchych mist by se naslo (zvlaste na zacatku) a nekdy byl Hrebejk az prilis nazorny ...Herecke vykony vesmes dobre, Emilie Vasaryova vsak nad vsemi vysoko cni, skoda, ze pan Triska nemel vice prostoru, mohlo to byt jeste zajimavejsi...Ale jak jsem na zacatku rekl, byl jsem moc spokojeny, jen vice takovych filmu! ()

zomb0 

všechny recenze uživatele

dost nevkusný ten pokus byť iní s tími rozprávačskími monológmi. ak to chcely tam tak moc dať (aj ked to cely film len dosralo) tak to maly urobiť poriadne pretože dakde vraví uplne všetko že zavre dvere a také sprostosti, a dakde už nie takže až na tento trápny pokus "byť iní (:D)" celkom dopohody snímok... ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Kladem filmu jsou výborné herecké výkony i jednotlivé povedené scény, kterým však chybí pojítko. Není zde žádná dějová linka a ani jakási základní idea. Jako hlavní myšlenka se sice nabízí téma vztahu k cizincům, je zde však vyjadřováno hodně nevýrazně. ()

Misha 

všechny recenze uživatele

Honzíku, honíš moc much najednou a po pravdě všechny dost zběsile míjíš. Takhle kvalit svého milého Billiho Elliota nedosáhneš... Co vše zjenodušit? Zkusit malý komorní film, dramaturgicky pospolitější, postavy více propracované a zaměřit se na jedinou hlavní myšlenku. Upustit od zběsilého stříhu, filmové záběry více stavět a ve finále ušetřit na barevných korekcích - vypadá to jako reklama na Gambrinus. I při druhém zhlédnutí jsem cítila fyzickou bolest z promarněné šance. ()

angyy 

všechny recenze uživatele

Bomba film. Omlouvám se za tento "duchaplný" komentář, ale tohle slovní spojení se mi vždy vybaví při vzpomínce na Horem Pádem. 78% Nejlepší scéna : Pavel Liška a Marek Daniel v cele. ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Zde už byli zajímaví jen Macháček a Dušek. Kdyby si to střihli jako TV scénku na silvestra tak by to bylo za jasných pět. Ale s tou už poněkud našedlou omáčkou kolem, které je více než je zdrávo, už je to jen průměr ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Hřebejk je rozhodně jeden z našich nejlepších režisérů, ale zde se mu moc nedaří, na paškál si vzal vážná témata jako rasismus, migrace a podoná témata stímto spojená, ale zase z toho musel dělat komedii, která není příliš vtipná a jako drama to taky moc nefunguje. Scénář je sice zajímavej, ale proč proboha tolik sprostej ? To co v tomto filmu předváděl Liška a ten druhej bylo nehorázné. Český Lev Vašáryové za hlavní roli je zasloužený naprosto famózní herecký výkon. A to nejen ona, ale i ostatní, tento film je zkrátka dobře zahranej ze strany herců. ()

ktzc 

všechny recenze uživatele

Hrebejk je výborný režisér, o tom žádná. Ale tenhle film se mu dle mého názoru vážně nepovedl. Sice se mu nedá upřít množství vtipných hlášek, ale to samo o sobě nestačí, ještě když scénář je tak chabý. Děj je několik příběhů bez smyslu násilně splácaných dohromady. Rád bych mu dal vyšší hodnocení, ale bohužel vážně není za co. Tenhle film je to nejhorší, co jsem od Hřebejka viděl. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Návez filmu je dle mého velmi výstižný a neopisuje jen to, co se děje na plátně, ale i to, co se děje kolem nás. Za těch pět let, které již uběhly od natočení snímku, se toho moc nezměnilo - témata z jeho děje (fotbaloví "fanoušci", rasismus, netečnost, těžká vymahatelnost práva, kde se zloděj slušnému člověku může v klidu vysmát do tváře před zraky "spravedlnosti", závist, ...) jsou stále aktuální. Pokud tedy mělo Horem pádem něco vypovídat o době, kdy vzniklo, pak se tento cíl rozhodně povedlo naplnit. Komediální složku v mém případě na celé čáře vyhrálo fandovství Spartě (mně totiž přijde podobná forma fandovství vtipná sama o sobě, natož nastavená tyjátrem v podobě Macháčka a Duška:)). Mile potěšila chvilka Zdeňka Bíny s kytarou a Kristýna Liška. Souhlasím i s většinou toho, co je filmu vytýkáno - divoký scénář, trošku agresivní filtry (ty mi tolik nevadily), ne úplně ťip-'top hudební doprovod a slabší "vážné" chvilky. Konec se mi ale líbil a byl vcelku originálně řešený. Tři a půl hvězdičky. ()

randi64 

všechny recenze uživatele

Jak řekl pan Forman ve filmu o filmu, tohle je film o tom našem čecháčství. Každej divák v tom uvidí kousek sebe, rodiny, známých.. A kdo tímto filmem opovrhuje, ten se v něm vidí 2x tolik! Skvělý film, děkuji pane Hřebejk, opět. ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Nesnáze s kráskou

Nesnáze s kráskou

03.07.2006

Barrandovský dřevěný ateliér č.4, kde loni na podzim začal natáčet režisér Hřebejk svou Horem pádem, ale je méně opřena o témata sociální a politická, je víc o intimní sféře postav,\" přiblížil za… (více)

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama