Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

sud 

všechny recenze uživatele

Zemitý country film a velice svérázná verze Homérovy Odyssey. Měl jsem trochu obavu, že hlavním magnetem bude George Clooney a zbylí budou jen do počtu. Omyl. Minimálně každý z hlavní trojky je dokonalý originál a každý má svůj příběh. George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson jsou zde prostě velcí kolíci a sympaťáci. Coenovi bratři jsou renomovaní tvůrci, o tom není žádná řeč. A jejich ujetý humor je výtečný. Bezejmenný černošský stařík, gangster střílející krávy samopalem, chlapec, strážící svůj dům, zlotřilý prodavač biblí a další svérázné postavy tohoto panoptika potvzují naprosto dokonalý zážitek. A navíc jsem velký ctitel country. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj prvý film slávnych bratov. Povedal som si, že asi nebudú mojou šálkou čaju. Našťastie som nedodržal slovo. Braček je v ich filmografii anomália, ktorej poetika sa dotkne menej ľudí, ako by režiséri čakali. Mňa minula širokým oblúkom a na konci nie príliš dlhého filmu som sa cítil ťažko znudený. Oproti Mužovi, ktorý nebol, Bračekovi už šancu po desiatich rokoch nedám. ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: Stejně jako gangster George Nelson, i Tommy Johnson je skutečná historická postava. O tomto geniálním bluesovém kytaristovi a zpěvákovi se tradovalo, že pro svou genialitu upsal duši ďáblu. Proto ho Everet s Delmarem a Petem naberou na křižovatce (kde se lidé podle legendy s ďáblem setkávají) a tvrdí jim, že měl dostaveníčko s ďáblem. Odkaz na tuto historku se objevuje také v seriálu Lovci duchů. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jeden řetěz. Tři rozdílní lidé. Takové jsou základní počty Coenovic variace na starého, dobrého Homéra. Tři trestanci se musí spojit, protože ve hře je poklad v hodnotě 1,2 miliónů dolarů zakopaný na dně rokle, která bude během pár dnů zaplavena (No Odyseus měl na putování jenom deset let) a to vše na jihu Ameriky třicátých let, kde se uprchlým vězňům daří asi tak stejně dobře jako černochům. Na své pouti se setkají se sirénami, kyklopem (skvělý John Goodman), největším gangsterem století Georgem "Babyface" Nelsonem (pst já to neřekl) a spoustou dalších. Rovnou přiznávám, že podobné filmy, které míchají realitu s nadpřirozenými prvky v silně černo-humorném balení, jsou vysloveně moje krevní skupina (i moje povídková tvorba se nese v podobném duchu). Když k tomu připočtu skvěle vytvořenou jižanskou atmosféru, výpravu, skvělé herecké obsazení a chytlavé scény s pokřtěním v řece či taneček Ku-Klux-Klanu, tak svého bratříčka už hledat nemusím (jedna sestra mi bohatě stačí), protože se mi už dávno usadil v TOP 15. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějšch filmů od bratří Coenů. Atmosféra Ameriky 30.let z něj jen čiší, čemuž napomáhá i soudobá hudba. Scenáristická variace na Homérovu Odyseu je zajímavá a vtipná. Herci jsou výborní, hlavně pak Clooney se svojí pomádou na vlasy. Nesmírně pohodový film, který mi vždycky zvedne náladu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Americká organizácia American Humane Rights (AHR), ktorá má za úlohu chrániť práva zvierat, si od tvorcov filmu vyžiadala dôkaz o tom, že krava stojaca na streche domu v jednej z finálnych scén nebola skutočná, ale vytvorená počítačom. Po demonštrácii technického štábu, kde AHR ukázali ako sa tvoria digitálne zvieratá, dala táto organizácia do filmu umiestniť disclaimer: "Scény, ktoré zobrazujú zvieratá v ohrození sú simulované", ten sa odvtedy začal bežne používať. (HelenOfTroy)
  • Příběh filmu vychází z Homérova eposu „Odysseia“. Stejně tak se v něm v přeneseném významu objevuje mnoho postav inspirovaných Homérovou středověkou básní. (Olík)
  • Nejznámější píseň „I Am a Man of Constant Sorrow“ byla poprvé vydána v roce 1913 nevidomým Richardem Burnettem. Později ji nazpíval mezi jinými také Bob Dylan, Jerry Garcia nebo The Stanley Brothers. (Tygrys)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno