Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Po Havranovi, který ve mě nechal hořkou pachuť v ústech, jsem obden zasedl k další Cormanovce. Velice pozitivní pocit získaný z tohoto vynikajícího hororu by se dal tedy označit jako z poloviny překvapivý, jelikož vše ostatní, až na zmiňovanou prvotní zkušenosti s tvůrci, dávalo naději pro nevšední hororový zážitek - ať už je to inspirace samotným tvůrcem žánru E.A.Poem, charismatickým, charakteristickým a obdivuhodným Vincentem Pricem a také dobou, v němž byl tento snímek vyroben, jelikož je to ideální čas pro hrůzostrašné příběhy, které ještě díkybohu postrádají digitální efekty, ale zároveň už mají svou technickou kvalitu. I to způsobilo, že téměř po celou dobu sledování jsem měl nepříjemný tlak na plicích ( i když si nechci připustit, že by to způsobil film, takže to svaluji na nezdravý posez :-)) a v rámci možností jsem se i trochu bál, komorní atmosféra tajemného paláce byla totiž vskutku děsivá. Škoda, že v závěru se vytratí strach z neznámého a celou závěrečnou pasáž bych si dovedl představit trochu, lépe řečeno úplně, jinak. I tak ale mohu počítat Jámu a kyvadlo mezi ty nejlepší horory co znám a k pěti nechybělo zas tak moc. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Společně s filmem The Fall of the House of Usher/Zánik domu Usherů(1960) jednoznačně nejlepší Cormanovka. Je pravda, že z povídky Edgara Allana Poea si bere jen ústřední motiv ale jak už psal můj filmovej kolega darkrobyk, kdo četl ví, že tak tahle povídka se asi moc zfilmovat nedá. A tak to vzal Corman po svým. A já nemám slov. 5hvězd ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další film kterej mi dlouho unikal. Dneska jsem se k týhle starý hororový klasice konečně dokopal a vyjadřuji spokojenost. Nejsem extra příznivcem těchto starých gotických hororů, protože na tomto druhu filmů se hodně podepsal zub času a tak to co diváky před půlstoletím děsilo, dneska působí trochu naivně a úsměvně, Nicméně to není případem tohohle dílka. Tohle je atmosférická pecka která mě vtáhla od první minuty. Umí precizně gradovat napětí a vyvolávat v divákovi očekávání a hlavně ho pořád nutí pokládat si otázku : Co se sakra děje v tom zpropadeným zámku?! Pravda ta hlavní pointa je snadno odhadnutelná a dá se vytušit už na začátku, ale v závěru filmu se k ní přidá ještě jedna pointa a tu jsem teda netušil ani náhodou. I když je film převážně konverzační, tak možná i díky příjemné délce rozhodně nenudí a tu atmosféru ponurého zámku skrývajícího nepěkná tajemství ve spojení se zlověstnou hudbou vystihuje naprosto dokonale a spousta dnešních rádoby hororů pro vystrašenou mládež ji může tomuhle filmu jenom závidět a to se jedná o více než 50 let staré dílo. Takže jsem rozhodně spokojen a nechápu proč jsem to dosud neviděl. Každopádně už jsem to napravil.80% ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Další lichá obava. Nojo, pořád mám na paměti ten Prokletý palác:/ Nu, zatím až na onen povídkový triptych, velmi dobré. Posl. 20min. napínavé jak kšandy. Až jsem si říkal ve druhé pol. a začal jsem okolo toho býti poněkud zle rozvrkočen, kde je xakru ta jáma? A kyvadlo? Nebo alespoň jedno z toho, heh. To si tedy dali na čas. To vám povím. Ale za to to byl nervák, jak prase. Ohledně samotného zařízení...velmi divácky efektní je i v the Raven 2012, pokud vás to zajímá. Tam ovšem dokoná svou hrůznou kývající se, cestu. A jsem rád, že jsem to viděl ve dne a ne jak, Zánik domu Usherů. Ve kterémžto případě bylo naopak velmi prozíravé, si jej pustiti pozdě večer. Z Poeovky se nám tu opět stala až Shakespearovská tragédie, kosmických rozměrů. Jo, taky si někdy dovolím kousek té LovecraftovskoPoeovské theatrálnosti.;-) Tentokráte poukáži i na zajímavé music main theme. Corman/Matheson = POWERHOUSE. Sic! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně to nejlepší, co vyšlo ze spolupráce Rogera Cormana a Vincenta Price. Přičemž je nutné uvážit, jaký vliv mohlo mít na předchozí větu to, že jsem Jámu a kyvadlo viděl před Zánikem domu Usherů a dalšími. Obávám se totiž, že velký. Ty filmy jsou si podobné jako vejce vejci. Horror movie of the Year ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama