Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Děsivý námět s děsivým proroctvím, že každých 6 minut je znásilněna jedna žena. Jedni by řekli, že si Sára o to koledovala, byla opravdu provokativní a sexy, ale její ne bylo prostě ne. Přítomní skandující diváci vyloženě hecovali ostatní, už už to vypadalo na pěknou frontu. Jen Ken, dle prokurátorky senzitivní a vnímavý muž, nahodil znechucenou grimasu. Choval se jak zbabělec, ale ve jménu spravedlnosti nakonec svědčil proti nejlepšímu kamarádovi. Sára rozetla jeho dilema a podpořila ho v jeho smyslu pro pravdomluvnost. Zajímavá a u nás možná diskutabilní byla obžaloba těch, co lačně přihlíželi, tleskali.... Jodie Foster se tady ukázala jako rajcovní žába s přemírou sex-appealu, do své role se položila velmi dobře. Kelly McGillis mi přišla jako zarytá bojovnice za ženská práva a přitom velmi přirozená s reálným pohledem na svět. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Pro mou osobu špatně vystavěný scénář. Ono znásilnění mi přišlo značně nevěrohodné. Nemůžu sympatizovat s "hrdinkou", která si o "to" vyloženě koledovala. Scéna znásilnění měla být dle mého znázorněna značně syrověji a hlavně uvěřitelněji. Ani bravurní výkon Jodie Fosterové nezachrání slabší dějovou a psychologickou (to hlavně) stránku filmu. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zajímavý - až nudný scénář i nudné statické zpracování. O čem bych měl u tohoto filmu přemítat? Jestli si Jodie Foster zasloužila znásilnit, když si o to tak "koledovala"? Nebo je její vyzývání polehčující okolnost pro viníky? Či snad je to od mužu stejně bezcitné a zlé ať už tomu předcházelo cokoliv? Nad ničim takovym přemýšlet nepotřebuju. Když žena řekne: "Ne!", tak je to snad jasný. Musí být znásilněna už jen z toho principu, že si dovolí muži odporovat. Ha ha ha. Spíš by muži měli mít pod kontrolou svuj chtíč. Přeci to neni tak těžký. A pokud lze předpokládat, že buránům, či jiných příslušníku mdlé morálky nelze příliš důvěřovat, tak tomu musim přizpůsobit své jednání. Holka byla natolik opilá, že odpálkovala kámošku a balila cizí chlapi pozdě v noci, ale chlapa domů si vzít nechtěla, protože zítra měla mít práci. Najednou s ev ní probudil smysl pro povinnost? To, co bylo předvedeno v klíčové scéně v baru, bylo stupidní. Já k oběti ve filmu necítil žádné sympatie ani lítost. Samotné znásilnění bylo nevěrohodné a tedy těžce nepůsobivé. Těžko si lze představit, že by něco takového mohlo proběhnout v baru plnym lidí, z nichž minimálně polovina nic neřešila (přičemž film se mi snaží namluvit, že skandování partičky nadrženců a řev nebyl přes zapnutou televizi na druhém konci baru slyšet). A kdyby ten film ještě trochu přitvrdil, tvůrci byly odvážnější, udělali z postavy oběti pěknou píču, která ještě u soudu neuspěje, myslím, že by to mělo větší morální hodnotu a podmětnější průběh. Je to ale typická šablonovitá sračka. Gaspar Noe zajebal film mnohonásobně lépe (ač ten na žádnym ději nestojí) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $32,078,318Tržby Celosvetovo $32,700,000Jodie Foster a Kelly McGillis výborne ťahajú túto miestami dosť surovo podanú drámu a zaslúžene ju povyšujú na viac než v konečnom výsledku mohla pre taký okatý televízny výzor byť. Niektoré zábery sú dosť živelné a dopomáhajú vytvoriť dosť nechutné pozadie pri súdnom pojednávaní. /80%/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý by si mal pozrieť každý chlap, ktorý rád používa frázu "vždyť si o to sama ŕíkala". Po dosť dlhej pasáži samotného znásilnenia musí mať každý divák ten istý názor na vec. Nie je to jednoduché natočiť, nie je to jednoduché zahrať a nie je jednoduché napísať dialógy a záverečnú súdnu rozpravu tak, aby sa jednalo o silný divácky zážitok bez lacného citového vydierania. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Film je založen na skutečném případu znásilnění, jenž se odehrál v Big Dan's Baru v New Bedfordu (Massachusetts), a to 6. března 1983. (D3VIL)
  • Původní datum vydání filmu - 21. dubna 1988 - bylo přesunuto až na říjen téhož roku kvůli stávce filmových autorů (Writers Guild of America). (D3VIL)

Reklama

Reklama