Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

misterz 

všechny recenze uživatele

Atmosférou a hudbou to síce pripomína starú dobrú klasiku osemdesiatok, no dramatické spracovanie tohto námetu mi vôbec nesadlo, a to aj napriek tomu, že po obsahovej stránke tu bolo všetko na svojom mieste čoho výsledkom bol aj zmysluplný dej. No prišlo mi to akési nemastné-neslané, málo záživné a minimálne strhujúce (až na samotný záver). Čo sa týka toľko ospevovanej Jodie Foster, áno, hrala bravúrne a myslím, že si toho oscara naozaj zaslúžila, ale poznám aj lepšie herecké výkony na túto tému. Ale to je už asi dosť o sympatiách, táto herečka nikdy nepatrila k mojim obľúbeným. Priemer. 60/100 ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Hele, moje oblíbená Jodie, tak se schválně kouknu, jak hraje v tomhle..." Na konci filmu jsem měl podezření, že se mi ten výkon líbil tak hodně jen proto, že mám Jodie Foster rád. Naštěstí mě uklidnila informace, že za tuto roli obdržela Oscara, takže úplně subjektivní dojem jsem z toho zjevně neměl. Jodie tady totiž hraje něco naprosto odlišného od svých ostatních rolí a krásně se tu ukazuje, že je schopna zahrát snad cokoli. A jak správně podotýkají ostatní hodnotící - hrát to místo Jodie nějaká neznámá tuctová herečka, film leží v zapomnění mezi dvouhvězdičkovou šedí. Jako malá perlička mě příjemně překvapila epizodní účast hned dvou známých tváří ze seriálu Hvězdná brána - Carmen "Selmak" Argenziano a Tom "Maybourne" McBeath. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pan Kaplan v kapli schematičnosti plakal.. Tuctové zpracování vyšlapanou cestičkou až k jasnému konci, uvěřitelná J.Foster a mnoho otázek ohledně možných "polehčujících okolností" u takové prasárny jako je znásilnění, či podněcování k němu. Co se týká trestů, já v tom mám jasno. Aplikoval bych krom odnětí svobody i něco z muslimského práva Šaría a to sice v podobě opakovaného vnoření středně velké cukety potřené tabascem do libovolného tělesného otvoru v dolní polovině těla sexuálního násilníka. A těm, co ho kdysi skandováním povzbuzovali, bych následně připravil mírně pálivý salát z tykvovité zeleniny.. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jodie, Jodie, Jodie Fosterová...od malička výjimečná, a jestli ne úspěšná, tak alespoň známá. Její herecký výkon je jednoznačně to nejpozoruhodnější na celém filmu. Dosahuje takových kvalit, že pokud bychom se bavili jenom o něm (o výkonu), bylo by to na plné hodnocení. Bohužel, i když film vypráví o tématu (taktéž bohužel) aktuálním a rozhodně hodném nejenom pozornosti, ale hlavně řešení, nemůžu ho zhodnotit výš než na těch 60, maximálně 70%. Proč? Vše kromě Jodie je přinejlepším průměrné. Pánům producentům se evidentně nechtělo nacpat moc peněz do tématu tak kontroverzního a navíc "ženského". Hanba jim. BTW Johny_MH - STARLINGOVA, ne Sterlingova;) ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mě to nějak moc nebavilo od samého začátku. Jak to pokračovalo, bylo mi tak nějak čím dál víc jedno, kolik jinochů Sáru přefiklo, jestli jim podržela sama nebo ne, jestli se jí to líbilo nebo ne. A nálož právnických keců v poslední třetině mě nudila už úplně. No ale nějak jsem se tím protrpěl do konce, a jen mě to utvrdilo v tom, že Jodie Foster opravdu není moje best of. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)
  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)

Reklama

Reklama