Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Těžko o tomto filmu psát jakákoli superlativa, protože je smutné, že měl vůbec potenciál vzniknout. Podle závěrečného dodatku dochází v Americe ke znásilnění každých šest minut. To je šílené... Neexistuje pro to omluva. Ani sexy oblečená, ani opilá, ani zhulená, ani smyslně tančící, ani flirtující žena není povolenkou ke znásilnění. Bez debat. Podle zákona má každý právo na obhajobu. Být obhájcem takových zmetků a nechat si za to ještě ke všemu platit, hanbou bych se propadl. Na taková zvířata (právě jsem urazil veškeré zvířectvo) by platil jen zákon Bruce Willise; "...strčím ti do prdele deštník a rozevřu ho!" ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Znásilnění za siláckého povzbuzování dalších nadšených chlapáků, následné ponížení, výsměch a do toho škraloup z minulosti. A na druhé straně „práva“ všeobecná představa, že si za to každá může více či méně sama a koneckonců vždyť se jí vlastně až tak moc nestalo a když předtím ještě tak provokativně tancovala, tak co? Již tradičně výborná Jodie Foster v roli oběti fyzického a psychického násilí ve velmi nepříjemném filmu. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ne tak typický příběh se soudního prostředí. Lámu si hlavu, jak by film dopadl bez Jodie Foster, kdyby tu znásilnenou hrála nějaká neokoukaná pipka. Asi nic moc. Ale Jodie Foster hraje kurevsky (dobře). Už ta šlapka co ji hrála ve 14 letech v Taxikářovi dala vědět, že je mimořádná herečka. Zbytek filmu je bohužel jen šedivá šeď. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý by si mal pozrieť každý chlap, ktorý rád používa frázu "vždyť si o to sama ŕíkala". Po dosť dlhej pasáži samotného znásilnenia musí mať každý divák ten istý názor na vec. Nie je to jednoduché natočiť, nie je to jednoduché zahrať a nie je jednoduché napísať dialógy a záverečnú súdnu rozpravu tak, aby sa jednalo o silný divácky zážitok bez lacného citového vydierania. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Atmosférou a hudbou to síce pripomína starú dobrú klasiku osemdesiatok, no dramatické spracovanie tohto námetu mi vôbec nesadlo, a to aj napriek tomu, že po obsahovej stránke tu bolo všetko na svojom mieste čoho výsledkom bol aj zmysluplný dej. No prišlo mi to akési nemastné-neslané, málo záživné a minimálne strhujúce (až na samotný záver). Čo sa týka toľko ospevovanej Jodie Foster, áno, hrala bravúrne a myslím, že si toho oscara naozaj zaslúžila, ale poznám aj lepšie herecké výkony na túto tému. Ale to je už asi dosť o sympatiách, táto herečka nikdy nepatrila k mojim obľúbeným. Priemer. 60/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Kelly McGillis byla nabídnuta role Sarah, Kelly ale coby přeživší pokusu o znásilnění odmítla a rozhodla se projevit zájem o roli Kathryn, což jí vyšlo. (D3VIL)

Reklama

Reklama