Reklama

Reklama

The Great Sinner

USA, 1949, 110 min

Obsahy(1)

Mladý začínající spisovatel Fedja (Gregory Peck) přijíždí do Wiesbadenu, aby napsal o hazardu a jeho hráčích. Pokušení je velké a Fedja mu propadne a prohraje veškeré své peníze a pošlape tak své morální hodnoty. Je na dně, ale touha po výhře a sázení je tak velká, že se jednou v noci vloupá do kostela, aby ukradl vybrané peníze z neděle, které by mohl vsadit a vyhrát své prohrané peníze zpět. (Streeper)

(více)

Recenze (6)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejpůsobivější studie toho, jak hluboko může člověk klesnout kvůli hazardu. Zatímco první půlka je o čarokrásné Avě Gardner, druhá patří Peckovi. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přesto, že to není zde uvedeno, film se zřejmě opírá o vzpomínky Dostojevského (spisovatel, Feďa) na život v kasinu (Wiesbaden) a jeho okolí (shánění peněz). Znám lidi, kteří přestali kouřit, ale nikoho, kdo by přestal hrát. Nejbližší mi by soused, který se oběsil na půdě, několik dnů poté, co byl propuštěn z odvykací kúry. Hazard ani drogy láska nespasí; ta má v tomto případě stejnou šanci jako Bůh. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Videl som veľa filmov o gambleroch, ale neviem, či som videl lepší, pokiaľ ide o zobrazenie hráčskej závislosti, keď gamblera od jeho drogy nedokáže odtrhnúť nič, ani životná láska. Naozaj presvedčivo zobrazené správanie a pocity závisláka, až ma to, vzhľadom na rok filmu prekvapilo a úplne geniálny Gregory Peck. No ani Ava Gardner nehrá druhé husle, v takej forme a kráse som ju asi ešte nevidel. Skvelý a neprávom trochu pozabudnutý film, ktorý je aj po vyše sedemdesiatich rokoch stále aktuálny. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako sa za každých okolností s rozumom riadiaceho sa spisovateľa stáva vyšinutý závislák na karto-ruletových hrách, neváhajúceho v sekunde vložiť do hry svoj život. Zaujímavé, ale nie dostatočne uveriteľné v takto nastavenom príbehu. Čierno-biely príbeh je podozrivo hŕŕŕ na skokovité zmeny a takmer sa až rochní v všemožnej irónii, bohužiaľ na účet uveriteľnosti. Prvá polovica je k tomu ešte aj zbytočne rozvláčna a na to podstatné si treba nejaký čas počkať. Napriek tomu, na Gregoryho Pecka je vždy spolahnutie, herecky už aj vo svojich 33 rokoch podáva svoj štandartný výkon a o Ave Gardnerovej som netušil, že za mladi bola taká fešanda. Historické šaty a účes jej veľmi svedčali. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

The Great Sinner pracuje s inteligentným scenárom, precíznou réžiou a perfektným hereckým obsadením. Ava Gardner nikdy nebola krajšia a Gregory Peck už na počiatku kariéry potvrdil, že z neho rastie skutočná filmová hviezda. Film sa odohráva v druhej polovici 19. storočia a rozpráva o postupnom prepadnutiu hazardu a jeho dôsledkoch na hráča. Priznávam, že som neočakával takú poctivú sondu do témy, film má povedať veľmi veľa aj dnešnému divákovi. Tretia recenzia. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní role byla nejdříve nabídnuta Kirku Douglasovi, který jí odmítl, aby si mohl zahrát ve filmu Champion (1949), za který nakonec získal nominaci na Oscara. (Streeper)

Reklama

Reklama