Reklama

Reklama

Vítejte na hřišti pro dospělé, které je navrženo tak, aby uspokojilo všechny vaše představy, a kde jsou realističtí roboti naprogramováni na romantiku... násilí... cokoli. Vítejte ve Westworldu! Podnikatelé Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) přijíždějí strávit dovolenou v zábavním parku imitujícím Divoký západ, kde nechybí tanečnice, hromadné barové rvačky ani přestřelky, ale všechno je bezpečné a neškodné. Když je však Blane postřelen robotem (Yul Brynner) a záhy umírá, Martin zjišťuje, že se něco příšerně zvrtlo. Všichni lidští provozovatelé jsou mrtví a roboti vyvražďují návštěvníky v tomto sci-fi thrilleru od scenáristy a režiséra Michaela Crichtona (Jurský park). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je můj vůbec nejoblíbenější filmek z USA minulých let, i když jsem ho viděl jen dvakrát, musím na něj pořád stále vzpomínat. Tak ojedinělý nápad se jen tak hned nevidí. Robot v šatu kovboje, stvořený pro to, aby se nechal "zabíjet" rozmařilými mladými lidmi, kteří si sem, do tohoto westernového ráje, přijeli užít za mnoho dolarů a pořádně si zvednout své ego. Robotu Brynnerovi se to však znelíbí, z pochopitelných důvodů, rozhodne se bránit a sám útočit, zkrat hold udělá své.! Je to možná nejlépe zahraná role tímto charismatickým rusko-americkým hercem, co nás opustil příliš předčasně. Ps:Ten konec je brilantní a zabijáckému strnulému Brynnerovi jsem ho upřímně přál... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Knihy Michaela Crichtona mám hodně rád, ale s jejich filmovými adaptacemi to dopadalo všelijak - pokud se za ně nepostavil špičkový režisér, dívat se na ně moc nedalo. To platí i o samotným Crichtonem režírovaném Westworldu. Na svou dobu bylo lehce "cyberpunkové" téma sice trochu přelomové - deset let před tím než ten žánr vůbec oficiálně vzniknul - ale taky to ty jeho stěžejní myšlenky nerozvíjí nijak do hloubky, a spokojí se s prostinkým příběhem který by vystačil tak na několikastránkovou povídku, a maximálně půlhodinový film. Takže jak tady se ta délka 88 minut zdá krátká, stejně je to zbytečně natahované a útrpně nudné. Tady doslova nic víc než představení prostředí zábavního robo-parku a pak honička s jedním ze zblázněných robotů není. 5/10 ()

Reklama

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Senzační námět, který se momentálně snaží vytěžit HBO má svůj původ už o mnoho desítek let dříve. Yul Brynner, jako westernový terminátor nahání mladého Jamese Brolina (kopie Chrise Balea) a mě neúplně známého knírače ala Omar Sharif. Dokud jde všechno jak má, není to příliš zaživné, pak se ovšem Brynner utrhne z řetězu a začíná hon napříč divokým západem, perverzním Římem a hradním středověkem. Zajímavé a především zábavné. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Westworld má nápad, který předběhl dost výrazně svou dobu, a to v mnoha ohledech. Už to, že roboti tu slouží k zábavě, kdy si lidé dopřávají iluze minulých dob, jen osekané o všechno nebezpečí. Tedy, až do momentu, kdy si to roboti rozmyslí a rozhodnou se ukázat lidem, že i umělý západ může být dost divoký. Nejlepší je tu robo-pistolník Yul Brynner. Určitě se tu dá najít spousta formálních i režisérských nedotažeností, ale jako celek je to povedená věc. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Yul Brynner a jeho charisma pryštící do prostorou, aniž by za celý film řekl jedinou repliku. Michael Crichton vytvořil zábavné nenáročné sci-fi béčko na které je radost pohledět. Věci, které s tímto námětem může udělat HBO & Nolan II. ve svém televizním remaku mají šanci zapsat mezi to nejlepší na poli sci-fi. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (23)

  • Na záběry s chřestýšem bylo použito celkem deset hadů - čtyři pro záběry plazícího se hada a šest plazů na záběry pro hada útočícího. Natáčení neprobíhalo zrovna snadno, protože chřestýši se chovali o poznání méně agresivněji, než tvůrci předpokládali. Michael Crichton ve své knize Cesty (Travels) dokonce píše, že jedno nešťastné syčící stvoření (ve snaze přimět je k větším výkonům) na rozpálené poušti málem upekl - had se však stal ještě více malátným. (Fingon)
  • Režišér John Carpenter se při práci na postavě Michaela Meyerse ve filmové sérii Halloween údajně inspiroval právě postavou zabijáckého pistolníka ze snímku Westworld. (vesper001)
  • K natočení filmu Crichtona údajně inspirovala návštěva Disneylandu, kde viděl jízdu Piráti z Karibiku, na níž jej uchvátily její animatronické postavy. (ClintEastwood)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Reklama

Reklama