Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bridget Jonesová je jednatřicetiletá sympatická Angličanka, která svou osamělost zahání cigaretami, alkoholem a množstvím nezdravého jídla. Navíc má zvláštní talent na trapasy. Jeden z nich ji čeká na novoroční oslavě, kde se jí matka pokusí dohodit vhodného ženicha. Tentokrát to je protivný a snobský právník Mark Darcy, kterého zná z dětství. Nejenže je Bridget nesympatický, ale navíc se před ním ztrapní. To je poslední kapka, která ji vede k rozhodnutí omezit kouření, alkohol, nezdravé jídlo a také sny o mužích. Díky řadě drobných trapasů v nakladatelství, kde pracuje, si jí všimne její pohledný nadřízený Daniel Cleaver, který s ní začne otevřeně flirtovat. Z Daniela a Bridget se stanou milenci a žena prožívá chvilky opravdového štěstí. Toto období netrvá dlouho, protože Bridget zjistí, že ji přelétavý Daniel podvádí s kolegyní. Navíc se dozví, že její matka opustila otce. Bridget se nejprve doma opije, ale pak se rozhodne začít nový život. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (713)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Viděno potřetí a stále mě to naprosto neuvěřitelně baví jako při prvním zhlédnutí. Z Bridget se za ta léta stala prostě jedna velká klasika, na které nejsem s to najít jedinou chybu a kterou miluju jak jako postavu, tak jako film z celého srdce. Smutné, komické, romantické, usměvavé, lidské. Tohle je prostě filmová dokonalost a v rámci žánru pro mě jedno z nepřekonatelných děl. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Do kina mě tenkrát zlákalo jméno scénáristy Richarda Curtise a účast hugha Granta, ale po vesměs nemilých zkušenostech s žánrem za poslední období jsem radši nic neočekával. Odcházel jsem ale tak nadšený a rozesmátý, že jsem si okamžitě koupil předlohu. Román, kterému jsem se před tím dlouho vyhýbal, protože jsem si podle názvu a designu obálky myslel, že je to jen nějaké limonádové čtení pro ženy. Velký omyl! Je to regulérní humoristický román s právě tím druhem sebezničujícího humoru, kterého si tak cením na Angličanech. Helen Fieldingová nedělá z Bridget ani nyvou romantickou Popelku, ale ani bezskrupulózní feministku, naopak se oběma těmto extrémům systematicky vysmívá. A je s podivem, že tak důsledně literární humor se povedlo převést do filmu. Kdyby byl založený jen na zinscenování situací z knihy, nebylo by o čem mluvit, ale vtip je v tom, jak se do filmu transponovalo autorské vyprávění, vnitřní stavy a nálady hrdinky. Díky přiléhavě vybrané hudbě, Bridgetiným představám, větám z deníku přímo na obraze atd. Druhý díl se o to snažil taky, jenže už jen mechanicky, bez empatie k Bridget. První díl považuju za jeden z novodobých pilířů žánru. 90% ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Od filmu k filmu mi je Zellwegerka stále menej sympatická, čo ma tak trošku mrzí, talent baba má. Mnou doteraz prehliadaná Bridget Jones mi prišla ako správna voľba, túžil som si svoj dojem trochu ponaprávať. Omyl! S tou "otrasnou ženskou" si pozriem už iba ak horor... nemala to tak perfektne zahrať!? ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Chytrá komedie s neromantickými hlavními hrdiny a bizarním milostným trojúhelníkem, které nelze upřít originalitu a snahu vybočit ze zažitého žánrového módu. Takový deník by si stálo za to přečíst, stejně jako stálo za to sledovat trojici skvěle se doplňujících herců, kteří se (s výjimkou Firtha) snaží hrát něco jiného, než na co jsme u nich zvyklí. Velkým plusem je zdařilý situační humor, který zvládá Curtis tradičně na výbornou, slabinu naopak vidím v tom, že do života nám toho Bridget nic moc neřekne a veškerá romantika je zastíněna několika gagy a památným soubojem Grant vs Firth, z kinematografického hlediska nejzajímavějším momentem filmu :)) 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První díl je rozhodně nejkoukatelnější. Renée se chová oproti například Dvojce uvěřitelně a téměř normálně. Jistě příjde v nevhodném kostýmu na slavnost nebo sjede po požární tyči přímo do kamery, ale jsou spíše situace za které přímo nemůže a nikdo by jí je neměl dávat za vinu. V druhé polovině se řeší už hlavně to zda na věčně volnou pozici v jejím srdci nastoupí slušňácký Mark Darcy nebo prasácký Daniel Cleaver. Nikdy postavě Bridget zcela nepropadnu a nezačnu nosit bavlněné bombarďáky ani nezačnu doma pochlemtávat víno u romantických filmů s očima zpocenýma od slz, nicméně musím přiznat že scénář Richarda Curtise, který je zodpovědný za Lásku Nebeskou ve filmu jistou stopu zanechal. 70% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (42)

  • Helen Fielding nabídla Salmanovi Rushdiemu cameo se slovy: "Jak by se ti líbilo udělat se sebe blbce?" V samotném filmu ovšem nakonec jako blbec nepůsobí. Dle Rushdieho byla například nepoužita scéna, v níž se políbil s Hughem Grantem (Daniel Cleaver). (Zdroj: ČSFD)
  • Renée Zellweger (Bridget Jones) se nechala zaměstnat v britském vydavatelství, aby získala přehled, co práce obnáší. Vzhledem k tomu, že se naučila mluvit s britským přízvukem, ji údajně nikdo nepoznal. (don corleone)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama