Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

sheen 

všechny recenze uživatele

Tento film je prostě klasika, legenda westernů. Lepší herecké obsazení už snad ani nešlo, takové esa, těžká nechápačka. Tato banda mě přirostla k srdci a sakra rychle, nejvíce se musím přiznat, že Charles Bronson a James Coburn, machři jak se patří. Atmosféra, hrdinství, hudba, která mě vtáhla a nepustila, prostě klasa. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nejsem vůbec na westerny. A už minimálně na americké (no jo, jsem špageťák).Ale dnes už bohužel jen jeden statečný u mě tvoří výjmku v obou případech. Mimochodem. Robert Vaughn je největší elegán v historii filmu. Ten jeho pistolník... No to je prstě lahůdková postava. A vůbec byste neřekli, že měl v té době 28 let. Vypadá mnohem starší a tak nějak má víc důstojnosti jak všichni ostatní dohromady, ačkoliv je to skoro stejná sviňa jako Calvera :-) Pokračování však nestála za moc. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl snad první western, který jsem viděl (možná kromě Vinnetoua) a musím říct, že dodnes patří mezi mé nejoblíbenější. Hrdinové jsou jeden kladnější, než druhý (až na Calveru, samozřejmě) a film ani po více než 40 letech neztratil nic ze svého (lehce naivistického) kouzla. Tuto klasiku nelze než doporučit každému, kdo ji snad ještě neviděl (pokud někdo takový existuje). ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Old man:„Only the farmers have won. They remain forever. They are like the land itself. You helped rid them of Calvera, the way a strong wind helps rid them of locusts. You're like the wind - blowing over the land and... passing on. Vaya con dios.“ Chris to Vin (samotný závěr): „The old man was right. Only the farmers won. We lost. We always lose.“ ___ Pro mě nejlepší remake všech dob, který v pohodě překonává Kurosawův originál. Morální vzory. Klukovské hrdinství, které se opírá o opravdu silné charaktery. Z herců co jméno, to pojem. Pokaždé, když někdo ze sedmičky vytasí kolt a začne pálit v zájmu spravedlnosti, záchrany utlačované vesnice, naplní mě stejný pocit radostného obdivu, jako před mnoha a mnoha lety, kdy jsem film sledoval poprvé jako kluk. Zajímavá je postava Calvery (Wallach) ve vztahu k sedmičce. Čest a věrnost zásadám, je něco jemu tak cizí, že nedokáže nikdy pochopit, proč skupinka gringos, brání zapadlou chudou vesnici kdesi v Mexiku. Jeho konečné: „Vy jste se vrátili? …. Proč? …. Lidi jako jste vy? …… Proč? ….“ je víc než příznačné. Jeho role padoucha je úctyhodná. Nezapomenutelná hudba. Prvotřídní podívaná! Jeden z nejlepších filmů vůbec a to ne jen v žánru westernu. 99% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Calvera zbožňuje vesnice, ve kterých se on i jeho partička mohou zadarmo najíst, vzít si trochu papání na později, zastřílet si do chamtivců, kteří se nechtějí se zbojníky podělit o úrodu a spěšně vyrazit na přátelskou návštěvu k dalším dobrodincům. Jenže ve vesnici Ixcatlan si na ochranu svých zemědělských produktů najmou sedm veselých chlapíků, kteří se Calverovi dramaticky představí a v následné přestřelce postřílejí přibližně 120 z Calverových 30-ti mužů. Jak je to možné? Inu, je to jenom film, takže Calvera zapláče nad svými čtyřmi mrtvými a vydává se na novou zteč s vědomím, že přijde minimálně o další stovky desperátů. Tak to má ve správné kovbojce vypadat. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • První klapka padla 1. března 1960. Natáčelo se v Mexiku ve vesnici speciálně postavené pro film. Dále se točilo ve městech Cuernavaca, Durango, Tepoztlán a také ve studiích Churubusco v Mexico City. Točilo se také v Arizoně. (Terva)
  • Na dobovej fotografii k filmu, kde sedmička sedí na svojich stoličkách, môžeme vidieť, že na stoličke Horsta Buchholza (Chico) je chyba v jeho mene, je na nej napísané Horst Bucholtz. (PETOS)
  • John Sturges, který tu poprvé získal samostatný produkční kredit, obsazoval film pod mimořádným tlakem, neboť se blížila herecká stávka. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama