Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To se tak stane, že na České televizi potkáte film ze staré školy a on Vás nadchne svým humorem, který jak kdyby vypadl z oka Buda Spencera a Terence Hilla, ale přitom s nimi nemá vůbec nic společného. Navíc si myslíte, že Vás podobný žánr z dané doby nedokáže překvapit a najednou se dvě hodiny kocháte a užíváte si příběh, o kterém jste ani neslyšeli a přitom se těšíte z každé další scény. Dlouho se mi to nestalo a Podporujte svého šerifa! mě přesvědčil v tom, že filmařské řemeslo má stále čím překvapovat. ()

dawexx 

všechny recenze uživatele

Tuhle westernovku mám hrozně rád. Dodneška máme doma kazetu z vysílání z ČT2 někdy z roku 93. James Garner se elegantně vysmívá všem svým předchozím hrdinům a dělá to s grácií a vtipem. Jako šerifovi s cestovatelskou horečkou ("Já jsem vlastně na cestě do Austrálie") mu zdatně sekunduje Jack Elam v roli jeho trochu přitroublého zástupce, Walter Brennan jako cholerický taťka, Bruce Dern v roli jednoho z jeho tří synů Joea (a toho nejsmůlovatějšího, který se zrovna nechá tak hloupě zatknout novým šerifem), Kathleen Freeman jako drsná, romantická a vztahovačná Prudy a v neposlední řadě plukovník Potter alias starosta Harry Morgan. Super, co dodat! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Komediálně laděné westerny bývají zpravidla sympatické a dobře se sledují. Podporujte svého šerifa! není výjimkou. Skvělými hláškami, sarkastickými průpovídkami či zábavnými dialogy se to tu hemží od samého začátku a herecké obsazení dotváří výsledný čtyř hvězdičkový dojem. James Garner je ve své roli sympatický a Harry Morgan, více známý jako plk. Sherman Potter z MASHe, v úloze starosty městečka potěší. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]     Značne nepodarený pokus o westernovú komédiu, ktorý pôsobí skôr trápne ako vtipne. A to je v danom žánri dosť zásadný nedostatok. Začiatok je akoby zaseknutý hlboko v čase - pripomína nejakú nepodarenú nemú grotesku. Všetci prihlúplo šaškujú, neustále sa hromadne tlčú, trieskajú po hlave, ohadzujú sa jedlom, či sa hádžu do blata. Herci robia kadejaké grimasy, ktoré majú byť akože hrozne smiešne a trúsia "ohromné" hlášky, na ktorých sa smejú len oni sami. A ani inteligentnými dialógmi film zrovna neoslňuje (čo slovo to perla). Film drží nad vodou James Garner, ktorý je v role šerifa veľmi štýlový a ešte aj Jack Elam (Jake), ktorý ako jediný za niečo stojí po humornej stránke. Vo fádnom scenári trochu vybočuje z radu jedine pasáž s nájomnými zabijakmi.     "Poznal ho niekto?" ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako paródia sa tento film, samozrejme, neberie vážne. Ale nedá sa brať vážne ani ako komédia, pretože je vtipný pomerne striedmo a kazia to samotné postavy, ktoré sa kompletne všetky správajú, akoby mali iba polovicu mozgu. Vôbec nevadí, že väznica nemá mreže alebo že v blate bojujú takmer iba muži, to sú vtipy pomerne vydarené, horšie je, že lepšie tam ani neboli. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Během rozhovoru Danbyových v baru zvedne otec Danby (Walter Brennan) ze stolu skoro prázdnou sklenku whisky, která se během pohybu k ústům "zázračně" naplní. (GordonCZ)
  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (GordonCZ)
  • Šerif Jason McCullough (James Garner) provedl stejnou ukázku excelentní střelby jako Lin McAdam (James Stewart) ve filmu Winchester '73 (1950). Místo podložky ale použil ozdobu indiánského náhrdelníku s dírkou uprostřed. Aby dokázal, že skutečně ozdobu prostřelil, přelepil otvor poštovní známkou. (sator)

Reklama

Reklama