Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Opravdu vtipná originální moderní pohádka o českém Honzovi, tentokrát v podání jako vždy vynikajícího P. Nárožného, jenž nesporně patří mezi nejvýznamnější velikány české veselohry. Jedná se o oddechovou záležitost, při níž se musí bavit děti i dospělí, stejně jako se bavili herci při natáčení. Závěrečný souboj Honzy s fiktivním drakem Kvadrátem, skvěle mluveným rozzlobeným J. Krampolem, byl skutečně zábavný. Za zmínku rozhodně stojí čtveřice roztomilých princezen, v čele s půvabnou L. Krbovou. Tradičně skvělá práce pro děti jak autora hudby (Lesem chodím, lidem škodím, taková jsem já nebo Čtyři vozy, čtyři kozy, čtyři krásné princezny), skladatele J. Uhlíře, tak i Mukačevského rodáka, režiséra Ludvíka Ráži. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pár poznámek: 1. záhada plešatění konečně odhalena, důvodem je tření hlavy při spánku o zeď či o jinou hmotu. To také vysvětluje, proč jsou nejplešatějším národem Skotové (viz Connery) - dlouhé postele stojí víc než krátké 2. patrně první pohádka na světě, ve které zaznělo slovo "akvaplejning" a to dokonce na suchu 3. Andrlovou neměli odčarovávat, slušelo jí to víc jako Ježikůži, kdy (zdálky a v mlze!!!!) připomínala Siouxsie 4. Nárožný prozradil tajemství, jak dosáhnout dokonalé fyzické kondice (unesl dokonce dva koně najednou!) - válet se celý život na peci - jdu do toho a příští tour de france je moje 5. nejdřív jsem se na tvůrce pohádky zlobil, proč divák pouze slyší drakův hlas, ale nikdy ho nevidí - myslel jsem, že je to kvůli šetření nákladů, ale pak mi docvaklo, že to je skutečně kvůli šetření nákladů... na odškodnění rodičům, jejichž děti by před obrazovkami zkameněly (samozřejmě, někteří rodičové by naopak toto přivítali, kámen nezlobí, zvládne perfektně několik povelů, zejména "lehni", kromě občasného omytí a odstranění mechu nevyžaduje žádnou péči) 6. drak měl sice čtyři hlavy, a údajně čtyřikrát i všechno ostatní, ale v pohádce zazněl pouze jeden, Krampolův hlas - ostatní tři hlavy asi byly těžcí introverti ()

Reklama

xpaja 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší česká pohádka. U žádné jiné sem se, od začátku do konce, tak nebavil. Skvělý scénář i herecké obsazení v čele s P. Nárožným. A ty kulisy, to opravdu nemělo chybu. Nejlepší na tom je, že se pohádka vůbec nebere vážně. Spíš je to hodně ulítlá parodie na pohádky. Už jen ty jména některých postav jsou nezapomenutelná a některé hlášky jsou takřka legendární viz. komentář - keoma26. Možná mi trošku vadí některé písničky, ale to už bych chtěl asi moc. Dávám --- == 80% == --- . ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka je v mnohém velmi futuristická. Právě dnešní děti, zblbnuté Spongebobem a dalšími americkými pitomostmi, si žádají moderní pohádky. A tak skutečné pohádky, dnes natáčené v Česku, se pokoušejí být co nejvíce moderní. Jde to vidět každým rokem. Nicméně zde se nepokoušejí o modernost v pravém slova smyslu, spíše o parodii. Především můžeme ocenit hloupého Honzu s rodiči vlastnící vysavač a televizi. Už volba herců o parodii svědčí. Komediální hvězdy osmdesátých let už by snad jen doplnil L. Sobota, který by se možná do role Honzy hodil více, ale P. Nárožný rozhodně nezklamal. Písničky Uhlíře pak vhodně doplňují vtipnou pitomůstku. A ano, všiml jsem si i lehkého sexismu, který zaznamená je pozorný divák a několika dospělých narážek. Je to zkrátka tak trochu jiná pohádka. Ovšem po všech natočených studiových a jiných pohádkách sedmdesátých a osmdesátých let je to rozhodně oživení. Pohádka, co zesměšňuje klasické pohádkové motivy a ani se nesnaží brát se vážně. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V padesáti letech se Chytrý Honza Král (i s pleší a knírem) vydává do světa provdat za draka kvadráta... Cestou přemůže lupežníka Krvavýho Járu, potká bratry jménem Bajaja a Banene a málem se nechá svést strašidlem Žežikůže (která je mimochodem princezna Kardanka ze Saabu). Tak tohle je přesně ta pohádka, které absolutně vyhovují laciný televizní kulisy. Protože kdyby to bylo točené v exteriérech a za velký peníze, absolutně by se z toho vytratilo to nádherný punkový kouzlo. A to až tak punkový, že drak celou dobu není vůbec vidět a několikeré souboje mezi ním a Honzou se odehrávají jen zprostředkovaně, před zraky drakových čtyř žen. A proč má drak čtyři ženy? No protože... Drak má čtyři nohy, čtyři hlavy,... Zkrátka... "On má prostě všechno čtyřikrát". Tyvole, pane Sýkoro! Díky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)

Reklama

Reklama