Reklama

Reklama

Tma

  • Česko Bloudění v temnotách (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní / Thriller
Německo / Velká Británie, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Maria Bello přijíždí na waleské pobřeží za svým manželem. Už první noc má hrůzné sny o smrti své dvanáctileté dcery. Když opravdu záhadně zmizí, všichni se domnívají, že spadla z útesu a utopila se. Jenže večer je slyšet její volání o pomoc a navíc druhý den se objeví neznámá malá dívka. Nikdo netuší, že je poslem zla... James a Adele jsou plni zármutku nad ztrátou své dcery, jež nedávno utonula. V tomto rozpoložení je zastihne mladá Ebrill, která tvrdí, že zemřela před šedesáti lety, je však až neuvěřitelně podobná jejich milované Sarah... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (142)

Faye 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem, přesto velmi dobré. Osamocený dům v nádherném a zároveň tajemném místě, působivá a patřičně strašidelná hudba a především dobří herci (což u hororů bývá spíš výjimka). Místo s temnou minulostí, kde i ovce ze sebe smývají hříchy skokem z útesu. Stádo jako stádo. „Před 50 lety tady žila hrstka lidí. Vyhýbali se společnosti. Vytvořili si vlastní náboženství, založené na starých velšských legendách. Založené na hříchu, spáse, tak jako jiné víry.“ Vedl je farář „Jeho stoupenci byli jako jeho stádo. Ale on jim lhal. Naháněl jim hrůzu. Přesvědčil je, že zná cestu do ráje. Uvěřil staré legendě, která praví: Jeden živý se dá vyměnit za jednoho mrtvého.“ Pokud čekáte potoky krve, budete zklamaní, s krví se tady šetří, ale o to víc mi nedělala dobře. Pokud máte rádi duchařinu, měli byste být spokojeni. Já byla. Hororu jsem dlouho 4* nedala, tak tady jsou. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zmatečně sestříhaný v dramatických scénách, ale i ve vyvrcholení zbytečně matoucí, sám sebe popírající thriller, který by chtěl fungovat sofistikovaně na více dějových úrovních. Maria Bello a Sean Bean ho ale svou přítomností a atmosférou místa drží nad vodou. Pokud máte rádi mysteriózní hororové drama, drsný vítr a vlnobití severských ostrovů, tamnější temné folkové legendy a slabost pro jednoho z protagonistů jako já pro Marii, nudit se nebudete a přešlapy filmu s přivřením oka odpustíte. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ta pseudomystika mě na tom hodně, ale opravdu hodně nebavila. Atmosféru to chvílema chytá slušnou, ale beze zbytku nesympatické postavy divákovi nedovolují vcítění se do příběhu. Slabší průměr. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £3,000,000Tržby USA $-Tržby Celosvetovo $6,580,887║ Režisér John Fawcett nám neservíruje skoro nič nové ale zas zvláda všetky prvky načrtnutého horroru veľmi zručne a okrem nadobudnutia sklúčujúcej temnoty, či vizuálneho poňatia, ktoré má svoju príjemnú úroveň, nám ponúka taký príbehový mix horrorov ako Kruh so Silent Hill, čo by sa mu dalo vyčítať ale zas v posledných rokoch je už taký štandart kopírovania overených scénok, či dejových osnov na dennom poriadku. Takže nekoná sa žiadne prekvapenie ale ani žiadna pohroma. Maria Bello jednoznačne kraľuje svojím prejavom filmu, Sean Bean ostal len pre druhé husle, tak ako v Silent Hill. /55%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Škoda, skončili sme uprostred cesty. TMA uspokojí každého, kto má rád temné komorné horory odohrávajúce sa v čudnom dome + každého, kto má v láske charizmatického Seana Beana a krásku Mariu Bello. Snímka (mimochodom z produkcie Paula W. S. Andersona) však dopláca na hlúpy, neoriginálny a nezaujímavý scenár. No atmosféra, výprava a obaja herci čo-to vylepšujú. Posledných 30 minút je ale mimoriadne zlých, takže skôr 2*. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Škoda úmorné překombinovanosti vyprávění a samoúčelných lekaček, protože koncept hororu o rodičovské posedlosti, mateřství a neodhadnutelnosti motivací čirého zla je ohromně nosný. Bohužel se zde projevuje až v úplném závěru, kdy už je divák otrávený předchozími hysterickými peripetiemi. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mělo to velmi působivou atmosféru, příběh také ušel, jen ten konec a hlavně návštěva pod vodou už bylo na mě trochu moc. Ale pokud si chcete užít depresivní atmosféru, tak určitě doporučuju. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut jsem přemýšlel hlavně o tom, zda je vůbec možné najít dvojnici Charlize Theron. Ano, je to možné, protože Maria Bello je jí neskutečně podobná. Do děje jsem se vžil rychle hlavně díky ní. Atmosféra je podobně temná jako v Kruhu. Škoda, že ke konci už tvůrcům došel dech a celé to tak vyznívá trošku ujetě. Musím však pochválit skvělou pointu. Ta je nečekaně vypečená. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Další variace na tajemnou holčičku (i když tentokrát blond). Za vzor si film očividně bere asijské horory poslední doby, balí to ovšem do trochu bližších evropských reálií. Dobře rozjeté napětí, ale v několika věcech mi to přišlo trochu přetažené (hromadný seskok, kam se v tom Annwwnu vlastně všichni poděli). Docela povedený konec, i když si tak docela nejsem jistý, jestli to byl záměr, nebo spíš "nevíme co s tim, ukončíme to třeba takhle...:))". Přesné hodnocení by bylo 3,6, ale 4 nakonec nedám. Popravdě nechápu, proč "Tma," tmy si tam zas tak moc neužijeme. Lumíci by možná sedělo víc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Týjo, až budu jednou chtít natočit film o ženě, která hodinu a půl ječí, a obsadím Mariu Bello, tak s hrůzou zjistím, že už to někdo udělal přede mnou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od momentu, keď sa po hodinke kvalitnej záhadovej rozuzľovačky stratila Maria Bello v temnotách druhého sveta, som mal obavy z jeho zobrazenia. To sa ale podarilo viac než dobre, z čoho som bol prekvapený. Mysterióznosť mala svoje čaro a ďaleko predbiehala "kasové" sračky z Hollywoodu.Takže to, čo sa Beanovi nepodarilo v Silent Hille, dokázal tu. Ešte nebyť pár opakujúcich sa scén a slabšieho rozjazu, bolo by to iné caffe. 60%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě něco tak nenaštvalo, jako tohle. Horor bez špetky napětí, zajímavosti ale hlavně originality. Samozřejmě je to jako Kruh přes kopírák, plus trocha toho Silent Hillu a jako bonus kopec nudy a šedi. Nějaká ta legenda, bezzubý starousedlík co jí osvětluje, sebevražda zmagořeného dobytka a klasická věta "to nemůže být ona, ta je už 20 let mrtvá" atd, atd. Korunuje to hysterický projev Marie Bello, která je na zabití a obzvlášť na odstřel je příšerná otravnost její utopené dcery. (Ta její náhražka byla mnohem snesitelnější). Chudák můj oblíbenec Sean, jen za něj ta jedna *. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film nie je typickým hororom v ktorom pocítite strach, ale rozhodne vás dejovo či mysterióznosťou zaujme. Príbeh je viac než dobrý a aj herci sa chytili svojich rolí ako poslanci predvolebných sľubov. Pre mňa to bolo slušne strávená hodinka a pol. Celý film sa motá okolo 3 - 4 *. Dal som 4 * lebo mám dobrú náladu :)) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Adelle má vážne naštrbený vzťah so svojou pubertálnou dcérou Sarah. Rozhodne sa, že spolu navštívia jej manžela a Sarinho otca Jamesa, ktorý žije na samote na odľahlom walleskom pobreží. Po pár dňoch sa Sarah stratí na pláži, zmizne niekde v mori. Pri následnom pátraní po nej začne Adelle postupne odhaľovať temnú históriu tohto izolovaného miesta. Pred zhruba pol storočím tam žila náboženská sekta, ktorá uctievala starobylé pohanské božstvá. Ich fanatický vodca ich nakoniec primäl ku hromadnej sebevražde. Všetci spoločne skočili z vysokého skalnatého útesu do morských hlbín. Zdá sa však, že ich skazené duše a zlo naďalej zostali na mieste, kde pred tým prebývali. Ak sa chce Adelle znova stretnúť so svojou dcérou, musí zviesť boj so silami, ktoré nepochádzajú z tohto sveta. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať že na tento film som sa veľmi tešil, pretože John Fawcett urobil na mňa vynikajúci dojem svojím nízkorozpočtovým hororom Ginger Snaps (2000), kde dokázal že budovať atmosféru rozhodne vie. O to väčšie bolo moje sklamanie, pretože tento film ako horor absolútne nefunguje, a pritom má známych (ale nie dobrých) hercov, dobrú atmosféru a peknú (ale nevyužitú) lokáciu. Bohužiaľ herci sú priemerný a dej sa odohráva iba na jednom útese a dome pri ňom. Najväčší kameň úrazu je v scenári, ktorý sa tým najzložitejším možným spôsobom dostáva k už niekoľkokrát videným pointám a pôsobí ako nezmyselný blábol. Naviac sa nehorázne podobá na oveľa lepšie horory súčasnosti ako je The Ring (2), The Skeleton Key ale aj neskorší Silent Hill. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slabé dvě hvězdičky za atmosféru a za herce jakými jsou Sean Bean nebo Maria Bello. Dále již není co chválit. Nemuselo to dopadnout přitom zle, jenže režisér odmítl natočit stravitelný horor a tak nám přichystal mimo jiného nejen dvě šokující odhalení, ale také kýbl nudy. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jedná se spíše o mysteriózní drama než o horror, protože tenhle film staví především na komplikovaném vztahu matky a dcery, jejichž osudy se protnou s dávnou tragickou událostí. Strachu divák pocítí jen málo, ale temná, melancholická, místy až mrazivá atmosféra rozhodně stojí za to. Výprava i herecké výkony jsou na úrovni, efekty nepůsobí směšně a osobně velmi kladně hodnotím závěr filmu, který se dokázal vyhnout očekávanému kýčovitému klišé. Mohlo to být strašidelnější, přesto jde z mého hlediska o dobrý film. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sobecká matka s nesympatickou dcerkou navštíví tatínka na samotě u moře. A pak přijde na řadu dávná sekta uctívající (asi) mořského boha, podivná úmrtí v minulosti, kapající ovce a ztracená dcera. A následně vysvětlení, že pokud chceme, aby se někdo vrátil z říše mrtvých, musí se pro něj jiný obětovat. Oceňuji příjemný vizuál jak mořského pobřeží, tak i domu a okolí a snahu vytvořit atmosféru na místo trapných lekaček. Naopak postavy jsou krajně nesympatické a jejich osud mi byl zcela lhostejný. ()

Reklama

Reklama