Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (1 575)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejbrutálnější film, co jsem kdy viděl v kině. Akce je zvládnutá na jedničku, končetiny létají všude kolem. Když Rambo kosí vojáky, řikáte si obdivný "ty krávo." Ovšem při páchání zvěrstev na civilním obyvatelstvu budete skřípat zuby. Stallone je ve své roli stále dokonalý a elegantně vyřešil i věkový problém, jelikož většinu masakru zvládne buď hodně vychcanou lstí (bomba) a nebo za těžkým kulometem (rozumějte nepere se a má jen jeden sprint na dlouhou trať). Navíc Stallone na to má prostě ksicht, ať je mladej, nebo starej, toho Ramba mu věříte. Uznávám že ten film není nijak vynalézavý a originální, ale to od něj nikdo neočekával a hlavně ani nechtěl. Pro mě naprostá paráda. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jatka. To se fakt jinak popsat neda. Pribeh podobnej jak predchozi dily, takze je cloveku jasnej vyvoj od zacatku do konce, ale o to tu nejde. Jde tu o postavu Slye. Nutno rict, ze vypada solidne namakane, prisel mi vzhledove lepsi nez v Rockym Balboovi a postava zamraceny mlcenlivy drsny korby mu proste paradne sedne. Co se tyce vedlejsich postav, tak cela jednotka zoldaku, ackoliv jejich kecy na lodi nemaj chybu, je vcelku zbytecna, jedinej, kdo stoji za pozornost, je ostrelovac. Prislo mi, ze je film desne kratkej a za chvilku k me litosti byl konec. Jinak film s brutalnima scenama setri, aby se neomrzeli, vetsina scen navic pochazi od Slye a ten se dostane k hlavnimu slovu az v posledni tretine filmu, protoze predtim je to spis takova ticha osvobozovaci akcicka, nicmene na platne je nastesti furt. A ted se dostavam k samotnejm akcnim scenam, ty jsou naprosto neskutecny, prakticky kazda Rambovo zabijacka akce je nezapomenutelna, pochcipa tady snad tisic lidi, vnitrnosti, koncetiny a litry krve litaj vzduchem a jelikoz to cely pusobi dost realisticky, tak to je proste totalni masakr a ze zaverecny bitky mi fakt malem spadly kalhoty. No a i samotnej konec se docela poved, takze krome nepatrne pomalejsiho rozjezdu si nemam prakticky na co stezovat. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stallone zestárnul, ale Rambo přitvrdil. Příběhově je to sice skoro pořád ta samá odrhovačka, ale jakmile promluví zbraně, změní se film v tu nejultimátnější a nejdrsnější řežbu, jakou jsem kdy na filmovém plátně viděl. Jestli si myslíte, že se jedná o nějaké tajtrlíkování se samopalem, kde se tu a tam někdo skácí mrtvý na zem, tak to urychleně pusťte z hlavy... než vám jí sniper ustřelí nebo Rambo usekne... Tohle je monstrozita, neskutečná brutalita a ohromný masakr! Z Ramba jde opravdový strach, předloktí má větší než já stehno, to asi od intenzivní lukostřelby. Barmské protivníky porcuje v šokujících detailech nejrůznějšími způsoby a zbraněmi, evidentně oblíbený má ale těžkotonážní kulomet, který když se rozezní, tak džunglí začínají poletovat části lidských těl a pozor - stále v přímých záběrech! Stejně tak kamera nikdy neuhne při bombardování vesnice, při vraždách nedospělých... Uši trhá výborné ozvučení a zároveň hladí skvělá hudba (včetně nostalgických tónů). Černobílý flashback potěší, závěrečná scéna, při které nastupují titulky, možná maličko dojme. Za 50 miliónů dolarů je tady tolik krvavé muziky, že až přechází zrak, a žaludek se bouří. Rambovi jsem obrovsky fandil, celým svým srdcem, a jsem opravdu spokojen. 113 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo tam idete robiť?“ – „Zmeniť svet.“ – „Máte zbrane?“ – „Samozrejme, že nie.“ – „Tak nič nezmeníte. Choďte domov.“ S hnevom na svet a s problémami nezadržateľného starnutia nebojuje len Rambo, ale aj jeho herecký predstaviteľ: režisér, scenárista a producent Stallone. Ak niečo tejto krásne a hladko zrežírovanej snímke zbytočne ubližuje, tak paradoxne krátžka stopáž. Kvôli nej totiž nemajú kedy naplno rozoznieť vojnové zverstvá a rozvinúť sa prekvapivo výrazné postavy (Sarah, plešatý Lewis, odstreľovač), čo je škoda. Paradoxne zároveň ale práve oná skratkovitosť, rázna hláškarská úprimnosť („Nikdy si nezabíjal kvôli krajine. Zabíjal si kvôli sebe.“) a istá forma nedopovedanosti (titulný zlosyn takmer nič nepovie!) ho robia zvláštne mnohoznačným, ba až strhujúcim. Keď som na tom bol v kine, neveril som vlastným očiam, keď som videl, aký bitúnok Slyovi štúdio povolilo natočiť. Diváci boli nadšení, celosvetová tržba 113 miliónov síce nepatrí k najväčším favoritom desaťročia, ale pri skromnom rozpočte 5O miliónov fakt nebola zlá. Kino Považan NMnV 2008 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte film, kde se hodinu mluví o tom, jak je násilí špatné, aby se v poslední půlhodině rozpoutal masakr, který vážně nemá obdoby, tak je pro vás nový Rambo vhodná volba. I když Slyho jsem nikdy nemusel a rozhodně preferuju Arnieho, byl tohle opravdový nářez. Názor je opravdu smíšený a myslím, že 80% je možná moc, ale musím uznat, že tenhle film si troufá na to, co jiní ani nevyslovují. Když si vzpomenu na rozruch okolo zabití učedníků v Pomstě Sithů, tak je mi to po tomhle k smíchu. Pokud jste fandové jednorázové zábavy, máte rádi Ramba a nevadí vám mírná béčkovost, tak se klidně koukněte. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Roli plukovníka Samuela Trautmana, kterého v předešlých dílech ztvárnil zesnulý Richard Crenna, si zde měl zahrát James Brolin. Postava byla ale nakonec ze scénáře vyřazena. (POMO)
  • Jedná se o první film série, kde se Rambo (Sylvester Stallone) neobjevuje bez trika, a to kvůli jeho tetování ramen, které si jeho představitel nechal udělat v červenci 2007. (DEXTER099)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama