Reklama

Reklama

Černá kniha

  • Nizozemsko Zwartboek (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a mladá židovská dívka Rachel se schovává na holandském venkově ve starém statku u sedláka. Jednoho dne nad statkem prolétne spojenecký bombardér, a protože je pronásledován německým stíhačem, odhodí svůj náklad – bomby. Statek je zasažen a skončí v plamenech. Rachel, která byla v té době u blízkého vodního kanálu, se zachrání. Mladík, který byl v tu chvíli s ní, ji ukryje v otcově skleníku. Úkryt se však ukáže nebezpečným. V noci se totiž ve skleníku objeví cizí muž a Rachel a mladíka varuje, že Němci o nich vědí a že si pro ně brzy přijdou. Rachel muže požádá o pomoc. Van Gein, jak se má muž jmenovat, slíbí pomoc. Tvrdí o sobě, že je členem hnutí odporu. Vskutku se díky němu Rachel setkává se zbytkem své rodiny a všichni mají za pomoci Van Geina přejít ještě s dalšími Židy, které Gein zkontaktoval, frontu do bezpečí. Cesta však skončí tragicky. Loď, na které Židi cestují, je přepadena esesáky a Židi jsou vystříleni. Rachel se však podaří včas skočit do vody, a tak uniknout smrti. Dívka je zachráněna příslušníky skupiny odporu, a protože nemá co ztratit a chce pomstít své blízké, sama se do odbojové činnosti zapojuje. Jednoho dne se při transportu zbraní seznámí s německým důstojníkem Ludwigem Müntzem, který na holandském území řídí zpravodajskou činnost. Jejího seznámení velmi brzy využije šéf její odbojové skupiny, Kuipers, který potřebuje získávat informace přímo z německého velení, a ve chvíli, kdy mu Němci zatknou i jeho syna Tima, má největší zájem na tom, aby mu Rachel, která teď vystupuje jako Ellis de Vriesová, tyto informace dodávala. Ellis tedy opět Müntzeho vyhledá a stane se jeho milenkou. Inteligentní Müntze však brzy přijde na to, že dívka je Židovka a že donáší hnutí odporu. Sám Müntze se však do Ellis zamiloval, a tak ji neprozradí. Dokonce dá na její vysvětlení a pokusí se nahlásit svému nadřízenému, generálu Käutnerovi, vraha Ellisiných rodičů, důstojníka Frankena. Ten se však z obvinění z okrádání německé říše (kradl pro sebe zlato zavražděných Židů) vykroutí a sám obviní Müntzeho z vyjednávání s hnutím odporu. Generál Käutner nařizuje Müntzeho popravu. Ellis také neunikne zatčení. Franken zjistil, že mu Ellis nainstalovala do kanceláře odposlouchávací zařízení. Franken jde však ještě dál. Právě díky odposlouchávacímu zařízení sehraje s Ellis v kanceláři malou scénku, na jejímž základě odbojáři dojdou k přesvědčení, že to byla právě Ellis, jež je zradila a je za neúspěchem akce, kterou zorganizovali na osvobození Tima a jiných vězněných odbojářů. Zdá se, že když Ellis nezastřelí Němci, zastřelí ji zrazení odbojáři... (TV Prima)

(více)

Recenze (592)

dopita 

všechny recenze uživatele

Svižně a akčně odvyprávěnej válečnej příběh. Paul Verhoeven opět nezklamal, a navíc na rozdíl od filmů co natočil v USA, si vybral do hlavní role herečku, keterá nejen že dobře vypadá, ale umí i hrát. Film uteče jako voda, je neuvěřitelně svižně natočenej aniž by k tomu Verhoeven potřeboval zběsilej střih a prapodivný úhly kamery. Bravo. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Krvavému rejžovi jsem dával vždy za čtyři a víc páč se mi líbí.I tento pěkný na něj naprosto nesedící styl stál rozhodně zato...člověk by měl ukázat že to umí také jinak....to je samo o sobě hodné pochvaly. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Nenudící příběh ze druhé světové války pohledem evropana, který je možná až příliš naivní a pohádkový, co se hlavní hrdinky týče. Výprava a atmosféra zaslouží pochvalu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla síla. Verhoeven ve svém nehollywoodském vysněném snímku dokazuje, že i přes pokročilý věk dokáže stále překvapovat a hlavně pořád kvalitně točit. Jedno z nejlepších válečných dramat ..8.5/10 ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Vynikající WW2 film, pojatý osvěžujícím způsobem jako směska nadsázky dobrodružného filmu v kombinaci s objektivním pojmenováním všech zúčastněných stran. A jako třešnička na dortu úžasná Carice van Houten (a o něco méně přitažlivý Sebastian Koch). Podle mě nejlepší film o tomto temném období našich dějin, protože místo tradičního patosu tu dostanete skvělou filmovou jízdu, u které se budete celých dvě a půl hodiny opravdu bavit (ano, opravdu!). ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Výtečné špionážní a válečné drama. Napínavé od začátku do konce. Nejdříve z něčeho podezříváte jednoho, pak dalšího a nakonec se zjistí, že to je úplně jinak. A ta nešťastná láska tam? Prostě drama se vším všudy. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Až na ten konec, který mi tam úplně neseděl a mám pocit, že si jej tvůrci hodně přibarvili, je tenhle koprodukční film příjemným překvapením na poli evropského filmu. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Když se velmi špatný režisér chopí vážného dramatu, je logicky obrovská šance, že vznikne brak. A Černá kniha je hloupé filmové béčko, na kterém je špatné snad úplně všechno... 40 % ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tak to bylo něco .Epizoda z války o osudu Židů.Precizní režie a kvalitní scénář.Výkony herců.Kamera tomu dosti ubrala.Kdy kameraman neměl asi moc zkušeností se snímáním v interiérech.Navždy mi v paměti zůstal film Gepard s Cardinalovou.Kdy se natáčely záběry z plesů a exteriérů.Později ještě v ruských historických filmech  .Tam je laťka nastavena hodně vysoko! ()

abysser 

všechny recenze uživatele

Hloupé, naivní, povrchní, kýčovité. Jediný herec v celém filmu je zkušený Sebastian Koch. Režie tragická. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

No, není to moc reálnej film. Rozumějte, byrokracie a válka je v něm určitě OK, a vidět nacistické krysičky prchat z potápějící se Hitlerovy kocábky je skoro vždycky "uííí", ale obecně těm holandským rozvracečům prošlo nějak moc lumpáren. Naopak skvělé je na filmu jeho perfektní rozvrstvení různých emocí, ukázková nečernobílost lidiček v něm, gradace a zakudrlinkovaný, překvapivý závěr. ***** za výjimečný charakter, nikoli za zprůměrovanou kvalitu. A ta scéna s kýblem sraček je celkem mysl rozmrdávající. Hlavní hrdinka Rachel to za celý film řekla myslím výstižně: COPAK TO SAKRA NIKDY NESKONČÍ?! _____ P.S. ve filmu snad není jediná pořádná opravdu válečná scéna - zajímavý fakt, ale ničemu neškodící. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Ani při takové délce jsem se nenudil. Velmi solidne zpracované. Ucházející herecké výkony. Bylo to sice docela předvídatelné, ale co už. Jestli je to opravdu podle skutečné události, tak je to docela masakr, klobouk dolů pře hlavní hrdinkou, musela mít nervy jak špagáty. Solidních 75%. ()

Crackonosc 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych byl přímo zklamanej, ale takhle naivní film jsem opravdu nečekal... Do konce války jsem to ještě bral celkem statečně a chápal jsem někdy dost divný jednání postav jako úmysl, ale ta plejáda zvratů, která se strhne před koncem, mi škubala hlavou. ()

Standito 

všechny recenze uživatele

Nejednoznačnosť postáv a odbúranie čiernobieleho pohľadu filmu veľmi prospelo a cením si toho. Verhoeven režíruje umiernenejšie ako zvyčajne, ale tu by som to považoval skôr za výhodu. Samozrejme v niektorých scénach sa dá spoľahlivo poznať, že to režíruje on. Zaujala ma aj hlavná predstaviteľka, tak trochu femme fatale, hereckým výkonom jasne prevyšuje ostatných. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Chvílemi detektivka, chvílemi dobrodružný film - i přes tu stopáž jsem se nenudil. Výborně vybraná hlavní představitelka. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*SHOWGIRL VAN HOUTEN* Stopáž je primeraná, veď vo filme sa toho udeje mnoho, niekedy tak veľa, až je to na škodu. Miestami je to prekombinované, miestami len s ťažkosťou uveriteľné a miestami až príliš "rozprávkové". Avšak práve tá jemné nereálnosť, ktorá je vo filme citeľná, je možno nakoniec pozitívom, pretože divák vie, že, áno, musí sa trošku báť o osud hlavných predstaviteľov, ale zase nie až tak príliš a môže si teda tých pár nervičiek ušetriť na iný dramatický film. Film je plný lokácií, zvratov a postáv, avšak na rozdiel od ruských románov, tento holandský film na prehľadnosti vôbec nestráca. Dej sa točí okolo veľmi sympatickej Rachel (respektíve Elis), ktorú hrá pre mňa neznáma van Houten a svojou tvárou sa do zobrazovaného obdobia veľmi hodí. Mužským okom sa na ňu skutočne veľmi dobre pozerá a pár scén aj nejedného z nás poteší. Verdikt v 1 vete: Verhoeven, pre mňa takmer už úplne zabudnutý a aj to v inej polohe ako je táto, je príjemným prekvapením, a v pozícii "európskeho" režiséra mu to pristane. 11.06.12 ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Krásně členité, celkem komplikované a dobře zahrané špionážní válečné drama. Carice je překrásná a taky umí hrát. Verhoeven si s filmem pohrál, poskládal ho nápaditě a udržel mě v napětí po celou dobu. Škoda jen, že to napětí bylo zmírněno úvodní scénou filmu, nebýt jí, asi bych ted měla okousané všechny nehty a dala pět hvězd:)) Příběh je silný a nosný, vizuál dobře zvládnutý, výprava opravdu promazlená, hudba příhodná, příjemná, málem jsem si jí ani nevšimla, čili nehraje, ale jenom podbarvuje. Scénář mi přišel v pořádku, místama nešikovné chování nebo nápady jsou tak lidské a pochopitelné, ti lidé nebyli stroje ani herci... to byl reálný a nutno říct na mnoha úrovních hodně extrémní život sám. Viděla jsem válečných filmů mraky, tenhle Verhoevenův, který mu dal tolik práce a dá se říct, že je to jeho životní dílo, se mezi nimi rozhodně neztratí. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní film o chování lidí za druhé světové války. Zejména oceňuji to, že není čistě zaujat proti Němcům, naopak je nestranný, což se mi velmi líbilo. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Sem - tam zabzučí nejaká tá toporná dialógová replika, ale inak ťažko niečo vyčítať. Dobre zvolený kasting, tiež téma, kde sledujeme infiltráciu židovky do SS hniezda. Tá prekvapí najmä v momente kedy spokojne čakáte titulky a ono príde zvrat a potom ešte jeden. Vojna končí, barbarské konanie pretrváva, zlí sa stávajú obeťami, dobrí tyranmi a vy rázom hľadíte na dianie vo filme iným pohľadom. Chce to vynaliezavosť scenára a šikovnosť režiséra, ktorý využíva dlhoročné skúsenosti a tvorcovskú slobodu, ktorú si tak vehementne stráži a Čierna kniha nie je výnimkou. Aj tu dôjde na odvážne scény, kde môžeme vidieť nielen hlavnú postavu v plnej poľnej či početné krviprelievanie, všetko ale v prospech príbehu. Aj to robí z filmu pútavú a najmä kvalitnú žánrovku akú stojí zato vidieť, minimálne aj preto, že vzišla z nášho kontinentu. ()

Související novinky

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

25.08.2010

Hollywood už o něj očividně nemá zájem. Paul Verhoeven proto natočí i další film doma v Holandsku, podle oblíbené domácí knihy a se scénáristickým krytím Gerarda Soetemana, který pro něj napsal i… (více)

Verhoeven opět erotický

Verhoeven opět erotický

11.09.2008

Po vstřícně přijatém válečném thrilleru Černá kniha, který Paul Verhoeven natočil doma v Holandsku, nastal čas vrátit se do Hollywoodu. Najít ten správný projekt však není vůbec jednoduché.… (více)

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Zůstanu u fašistů

Zůstanu u fašistů

19.06.2007

...sténá blonďatá Holanďanka Carice van Houten, jíž dobová vizáž ve Verhoevenově Černé knize sedla tak výrazně, že se vrátí do časů 2. světové války i ve svém hollywoodském debutu. Ale kdo by si… (více)

Reklama

Reklama