Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (617)

Matty 

všechny recenze uživatele

Saudská Arábie, největší světový producent ropy. Spojené státy americké, největší světový spotřebitel ropy. Dvě země, které bez sebe nemohou existovat. V dobrém i ve zlém. K tématu „ropa a její důležitost pro moderní civilizaci“ lze přistupovat mnoha různými způsoby. Peter Berg dává hned úvodními titulky, maximálně zestručněnou historií vztahu dvou výše zmíněných zemí, najevo, kterou cestou se bude ubírat jeho snímek. Zcela opačnou než Syriana. Ta rovněž „pulzovala“ dialogy, ale občas mi takříkajíc utekla nit, u Království nic podobného nehrozí. Přes veškerou tvůrčí snahu o zakomponování nějaké trvanlivější myšlenky (vše nádherně shrnují poslední dvě věty) jde především o královsky přímočarou zábavu. V Arábii dojde k jistým krvavým, terorismem šmrncnutým událostem, pročež Jamie Foxx z vlastní iniciativy sestaví vyšetřovací minitým a odlétá zjistit, kdo to celé spáchal. Úplně jednoduché, bod A (exploze), bod C (odhalení viníka), krátká zastávka v bodu B (samotné vyšetřování) – nic dalšího, žádné vedlejší dějové linie, žádné flashbacky a nechronologické vyprávění. Měl jsem obavy z umělého natahování, ze spousty dialogové vaty vyplňující dobu mezi počáteční a finální akcí… zcela zbytečně. Film je od začátku do konce prudce zábavný. Částečně zásluhou Bergovy klipoidní režie, částečně zásluhou talentovaných herců (Chris Cooper by své charisma mohl prodávat na černém trhu). Scénář, lehce protkán černým humorem, nedává moc prostoru „povinným“ dialogům na témata láska, rodina, přátelství a těch pár funguje, resp. nevadí. Vše peláší vpřed rychlostí loveného zajíce. Ani jsem se nenadál a již tak dusnou atmosféru začaly prosycovat desítky, stovky, tisíce kulek. Syrová finální akční scéna zabírá dobrých dvacet minut. Na otázky po logice některých jevů v ní není místo. Dle tradice akčního filmu ona, ne nějaké politikaření, vyřeší veškeré problémy. Alespoň dočasně… . Čím dál oblíbenější epileptická kamera, navozující dokumentární styl, mi nevadila nijak markantně, ač jsem její epileptičnost vnímal více (čili byla rušivější) než ve filmech Paula Greengrasse, k němuž bývá Berg mnohými přirovnáván (a akčňáky Tonyho Scotta má zjevně také nakoukané). Nevím, jaký byl cíl Království, jestli chtělo o něčem a o čem přesně vypovídat, nést nějaké konkrétní výpovědi a odpovědi, upřímně – moc mi na tom nesejde. Sebegeniálnější hollywoodský film bude pořád jenom hollywoodským filmem, i když třeba otevřeně apelujícím na lidi u koryta, tedy u moci. To oni, ne filmy, mají moc změnit svět. Z pohledu diváka lačného ne celkem hloupé akce nedokážu tomuhle chutnému kebabu takřka nic vytknout. Snad jenom, že utekl příliš rychle a nezanechal na mé psychice žádný dlouhodobější efekt. Prostě zábava. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, Marius, Lateef, k212, Vitason, Martyr, Ulrich, SeanLSD, Slavomír ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Maximální nářez, ve kterém jde především o chytré řeči a až poté o G-E-N-I-Á-L-N-Í akci, jež mě donutila zapustit tělo do sedačky a 15 minut ani nedutat. Berg dokáže přinést na stůl drámo ze staré školy (především díky schopnému scénáři), dokáže se (pokud chce) vyhnout klišé a navrh celý monstr dlabanec okořenit svým neotřelým vizuálním stylem. Je to dravé, drásavé, posmutnělé a plné emocí, které jak vidím radary některých uživatelů nezaznamenaly. ;) Jamie Foxx je Bergovým okem takový masér, že by mohl bourat baráky pohledem, Jason Bateman by uhláškoval i o dva metry vedle stojícího cápka s kulometem a Jennifer Garner se rozhodně nemá za co stydět. Sečteno a podtrženo, Království je jeden z nejsilnějších zážitků roku, který rezonuje s každou minutou do astronomických výšin. Není to dokonalé (akční finále by tam vůbec nemuselo být), ale Berg opět potvrdil, že je na čase vyšvihnout se mezi hollywoodskou smetánku. P.S.: Jeremy Piven jako obvykle ruluje. ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Berg nenatočil film, na který si po nějaké době vzpomenete nebo nad kterým byste hlouběji přemýšleli. V jednom momemtu je dokonce až nepříjemně klišovitý, ale...tento film naštěstí režíroval Peter Berg, který Královstvím definitivně potvrzuje svoje režisérské kvality. Necelé dvě hodiny vás udržuje napjaté a natěšené, co zase bude dál a kam se vyšetřování vyvine. Roztřesená kamera Bergovy sluší (i když na Greengrasse stále nemá) a díky kvalitnímu hereckému obsazení je pár momentů hodných zapamatování. A když už nic, tak úvodní a závěrečná řežba za to rozhodně stojí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako typický civil znalý ozbrojeného střetu leda z filmu a počítačových her si nedovedu udělat představu, jaká asi tak je reálná úspěšnost střelby na pohyblivý cíl v městské zástavbě, ani jak moc to s vámi švihne, když vám pět metrů za zadkem vybuchne auto po zásahu z RPG (šťastné sedmičky, jak jinak), ale místy se mi ty poměry zdály dost odlišné podle toho, kdo zrovna stál na které straně zbraně. Ale co, musulmanské milice přece musí mít horší mušku než elitní agenti FBI a hrdinní saudští policejní důstojníci;) Hlavně že akce frčí a je dostatečně efektní (což je). Škoda jen té laciné ideologické agitky a pokusů o nějaké to ilustrování špinavého politického pozadí toho všeho, protože to zkrátka není Bergova parketa, ať na ni má jak chce dobrý herecký materiál. Ale abych tuhle část jen nehaněl, scéna ukazující, co který z hrdinů dělá mimo službu (překvapivě vede naprosto normální život se svými vlastními starostmi a radostmi), byla velice dobře natočená i zasazená, stejně jako závěrečné oboustranné "kill them all". Těžko říct, co konkrétně byla ještě práce Michaela Manna coby scénáristy, a co už je Bergův rukopis, nicméně faktem je, že výsledek jejich společného úsilí je tak dobrý, že se mi příčí označit ho za zábavný. Takže řeknu, že přes určité výhrady k ideologické stránce věci a lacinému citovému vydírání nemám problém dát si tuhle "guns blazing" projížďku Saúdským Královstvím někdy znovu, a to by stačilo na sedmdesátku. Jenže za žaludek svírajícím způsobem o život se rvoucího Jasona Batemana a ultradrsnou Jenn Garner a její špinavou bitku s teroristickou gorilou nemůžu něco nepřihodit. Takže výsledkem je 80%. A PS: IMHO se už situace po těch desetiletích eskalace vyhrotila natolik, že na nějakou vzájemnou úctu a porozumění je pozdě - proteklo už příliš mnoho krve a příliš mnoho manželek a matek pochovalo svoje muže a syny, kteří měli syny a bratry, a mají ty "nejlepší" důvody k nenávisti. A jak chcete vyjednávat a vést k porozumění někoho, pro koho nevyvratitelně představujete absolutní zlo, a pro koho je vaše smrt - spolu s ideálně co největším počtem vašich souvěrců, lhostejno jestli vojáků, policistů nebo klučinů tahajících za sebou kačera a běhajících s odřeným kolenem za mámou - jízdenkou k věčné blaženosti? Nemluvě o tom, co se asi stane s tou umírněnou skupinou nebo snad dokonce většinou, která tento fundamentalistický názor nesdílí... spanilé jízdy Talibanských frajerů o tom myslím vypovídají dostatečně. A jestli to pro někoho znamená, že jsem všivý komerční západní fašista, so be it. Svět prostě neobývají jenom sluníčkoví lidičkové plní tolerance a touhy po smíření. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost. Berg servíruje zajímavý příběh, který se na problematiku západního a arabského světa kouká docela chytře. Vizuálně je film špičkový od první do poslední vteřiny, Foxx je božan a závěrečná akce je něco, co člověka donutí krýt se před kulkami. Nemůžu se dočkat, až to uvidím znova. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Komparzisti, samozrejme, neboli arabského pôvodu ale hispánskeho. Aby vyzerali viac arabsky, bol použitý makeup. (Real Tom Hardy)
  • Palác princa Saudskej Arábie vo filme stvárnil luxusný hotel Emirates Palace v Abú Zabí. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama