Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

TomiBery 

všechny recenze uživatele

Film dokonale vystihuje jeho název - Mlčení. Pokud nevydržíte minutu bez pořádné akce, ani se nepokoušejte se na tento snímek podívat, neboť uměleckým způsobem zachycuje, jak se jezuitský misionář naprosto oddaný Bohu snaží odolat všem pokusům tamních buddhistických Japonců, aby zapřel Boha. A to bez hudby a zbytečných řečí navíc. Prostě jen ticho - mlčení, díky kterému si můžeme vychutnávat překrásné záběry a přemýšlet o smyslu tohoto filmu, knihy, o vlivu křesťanů na Japonce. Mlčení rozhodně donutí lidi přemýšlet. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četla kdysi na přijímačky, a byla jsem zvědavá, jak to Scorsese pojme. Výtvarně dokonalé, mlžné a potemnělé záběry, příroda a moře. Obsahově dílo pojednává o tom, jak se Japonci zbavili křesťanství. Nejdřív měli do země přístup jako nositelé vzdělanosti, ale po povstání rolníků v Šimabaře /1637/ šógun naznal, že to souvisí s křesťanskou ideologií a nastalo pronásledování. Upalování, topení v příboji i věšení nad jámu. Od kněží se požadovalo zřeknutí se víry a jelikož nebyla cesta, jak se z Japonska dostat, zůstali tam až do smrti. Režisér jim nadržuje jako křesťan, myslím, že se tímhle filmem připravuje na smrt. Japonci byli v té době mnohem kulturnější národ než Evropani, takže nějaké povyšování nebylo na místě. To je ovšem všeobecný problém s jezuitským myšlením o nadřazenosti a všeplatnosti křesťanského učení. ()

ervina 

všechny recenze uživatele

Hurá, skončilo to. Jsem k tomuhle filmu nespravedlivá, ale je to fakt moc dlouhý a těžký. Mentalita Japonců se nedá pochopit. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Velmi poučný snímek, který brilantně ukazuje nezdary a neschopnost křesťanství implementovat se mezi jiné kultury.Představitelé víry nemají žádné argumenty a nedokáží jakkoliv oponovat, nebo obhajit svoje počínání proti tradičnímu a logickému uspořádání tehdejšího Japonska.Víra je zde prezentováná, jako zaostalý fanatismus, který se má šířit za každou cenu, bez jakékoliv úcty, nebo pokory k tradicím jiných kultůr... ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, prvých 30 min. je odpadových ako kresťanská agitka, až som to chcel vypnúť. Sú tam ale aj zaujímavé námety - Kichijiro neustále dostáva šancu ukázať silu svojej viery, ale opakovane zlyhá a zradí Ježiša, to sa mi páčilo ako reálne. Celkovo ale divný zážitok:) ()

mark9th

všechny recenze uživatele

Doteraz jeden z mála filmov, ktoré som nebol schopný dopozerať a to ani na 5-krát !. Začiatok síce vyzeral sľubne, no dosť skoro začnete chápať, že nič okrem cirkevných ''osvietení''a dogiem nedostanete. Jednoducho nemal som na tú ''veľkolepú'' love-christian story žalúdok. ()

Kanalizato odpad!

všechny recenze uživatele

Neznam slova, ktera by popsala utrpeni pri sledovani tohoto filmu....beznemu smrtelnikovy bych to mohl priblizit jako velmi iritujici cekani na smrt. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Veľmi náročný film, a to nielen na sledovanie, ale aj na postupné vstrebávanie deja. Mám pocit, že tento film je určený skôr pre veriacich než pre bežného diváka. Ono totiž nastoľovanie otázok viery v Boha a náboženstva ako takého je nosným prvkom celého filmu, nielen vedľajším či doplňujúcim. Výber prostredia a doby, v ktorej, respektíve počas ktorej sa príbeh odohráva, sú asi najzaujímavejším prvkom filmu, pretože práve tieto elementy sú pri konfrontácii s kresťanstvom nositeľmi najdramatickejších momentov (napr. rôzne spôsoby mučenia). Aj niektoré dialógy stoja za hlbšie zamyslenia a občas dokážu navodiť aj niečo ako napätie. Andrew Garfiled si so svojou rolou poradil na výbornú a v tomto hercovi vidím do budúcna veľký potenciál. Tok deja však plynie neuveriteľne pomaly a mnohokrát neprináša nič, čo by dokázalo výraznejšie strhnúť pozornosť. "Mlčanie" má určite svoje silné momenty, ale nie každý sa dokáže nechať strhnúť touto prezentáciou viery jednotlivca. 60%. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Katolické problémy v izolacionistické říši slunce. Dva vychrtlí pošahaný jezuiti přijeli do pošahanýho žaponska, aby dělali pošahaný věci a zjistili, že ke klidnému životu stačí jen provést formalitu. Jezuiti mysleli jaký jsou borci přes víru, ale to nepoznali víru japonských vesničanů tváří tvář smrti a utrpení a důslednost japonského zřízení. To lámaní ducha, víry a donucení k popření sebe sama, vyžadování absolutní poslušnosti a totální kontrola osudů lidí mi silně připomínalo komunistické praktiky, které přišli také z východu. Akorát ta dvouhodinová čekačka na vysvětlovačku situace přes sem tam nějaké to utrpení mohla bejt trochu akčnejší. A i ta vysvětlovačka byla nějaká slabá, bez napětí. Jinak, konečně film o Japonsku, kde jsou Japonci Japoncema a výprava působí velmi autenticky. Tajwanské exteriéry posloužili dobře. Zajímavé je, že premiéra filmu proběhla ve Vatikánu. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

Najlepšie sa to dá celé zhrnúť slovami, ktoré otvárajú zaverečné titulky:”For the Japanese Christians and their pastors”. Pre ostatných a tým myslím aj samého seba tento Martinov film už žiaľ tak úplne nebol. Na druhú stranu z problematiky stretu dvoch odlišných kultúr ako takej sa predovšetkým v dnešných časoch “sťahovania národov” stále niečo zobrať dá, takže napriek tomu, že som si ho narozdiel od množstva iných Scorseseho filmov neužil a znova si už Mlčanie s veľkou pravdepodobnosťou nepozriem, zhadzovať ho nebudem... ()

RedEagleSK odpad!

všechny recenze uživatele

Sledovat osudy nesympatického mladého buzíka s mučedníckym komplexem libujícího si v submisivních sado maso praktikách mne nechává chladným, stejně jako pohled na mé rozkošné nulové hodnocení na čsfd. Pokud jde nějaký pičus na tento film v domnění že přece to musí býti dobré když se to odehrává v japonsku v samurajském období, je stejně naivnej kokot jako člověk, který si myslí že o 20 let ještě pořád bude mít česká republika z čeho vypácet lidem dúchod. Páč ve filmu neuvidíme žádného samuraje, žádnou akci prostě zcela nic, kromě několika fanatiků toužících chcípnout efektivní mučednickou smrtí. Pokud je něčím tenhle film vynímečný, pak je to fakt, že Andymu garfieldovi se zde podařil husárský kousek, a to ten že je snad prvním homosexuálním hercem který vypadá ve filmu jako totálni buzna ještě i s přilepeným plnovousem. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem dokonce zvažoval 5 hvězd... Jasně, ten film není absolutně komerční, ale jeho vyprávění, struktura a emoce jsou neuvěřitelně silné. Dá vám spoustu příležitostí přemýšlet - nad vírou, možná až fanatismem, odpuštěním, symbolikou, rozdílností kultur - to znamená nad tématy i dnes velmi aktuálními. 80% ()

LdaVinci 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo špatný. Krásný vizuál, docela zajímavé téma a herci na jedničku. Čím víc vidím Andrewa Garfielda, tím víc vidím, že opravdu umí hrát a je fakt sympaťák. Ale ten film se mi tak táhl. Strašně pomalé tempo a jasně, někomu to nevadí, ale v tomto případě mně to prostě nesedlo. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejhorší Scorsese film,který si spíše natočil svůj zfilmovaný sen.Dvě scény kterým bych řekl ok,hlavně mučení tří nebožtíků u oceánu které bylo podpořené bezmocí a pak shledání s otcem Ferreirou,což byl slušnej záhul o zjištění.Ostatní je asi tak třicetkrát se klanit,mluvit po stošedesáté o tom samém je už jen iritující třešinkou.Já nechápu proč tohle má tak krvavě nesnesitelnou stopáž,protože v Japonsku snad každej ví,že tam je vážně jiná kultura i s křesťanstvím.To nedokážu pochopit co vůbec chtěl Martin nám ukázat,protože tohle novinka vážně nebyla.O procházkách zajímavou destinací s hlavně s otcem Rodriguesem v podání Garfielde ještě kupodivu šla,ale jako šlápnout do země si do víry a šířit slovo Boží tímhle nezpůsobem nedokáže už tím celým koncem naprosto nastavit nějaký řád.O tom se mohl natočit dokument,což by možná někoho mohlo i napadnout,ale tady není čeho se zdráhat.Nemáš rád víru,tak budeš potrestán.Tečka. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Garfield chlapec sám za to nemôže, že mu náš Pán nadelil tak nesympatický ksicht, na ktorom mu bliká veľkým neónom: JEBNI MI! Tentokrát však ten nápis bledol a bledol a ja som sa čudoval sám sebe, ako môže natoľko zakorenená antipatia tak pozvoľna vyprchať. Nič to však nemení na skutočnosti, že Scorsese, čoby PÁN REŽISÉR, to síce namixoval opäť priam až umelecky, no mňa to vôbec nenadchlo. Srať na to, že som sa akosi nevedel vžiť do utrpenia reprezentantov najväčšej legálnej mafiánskej skupiny, ktorá prezentuje vlastné utrpenie ako chvályhodné mučeníctvo a pritom obdobnú bolesť spôsobuje miliónom tých, ktorí sa opovážili nesúhlasiť. Srať aj na to, že som si akosi nevedel pomôcť a celkom jasne som sympatizoval s názormi rákosníckeho guvernéra a jeho partičky, ktorí mali v sebe aj ten chochmes, že sa naučili angloportugaľštinu a neufikli tým čurákom ocasy rovno bez nejakých kecov ako poriadni samuraji. Srať na to, že som súhlasil aj s Liamom, že dedinčania vôbec nerozumeli tomu, čo im kresťanskí kňazi hovorili (navyše ak to blábolili v latine). Na všetko toto srať a všetky moje ateistické predsudky bokom. Aj tak to však bol film natiahnutý na neuveriteľne dlho a navyše ani tie akože náboženské a akože filozofické analýzy ma príliš nebrali. Neviem či osprostievam (čo je možné) alebo mám ešte v pamäti Misiu, ale toto fakt nie. Pózerské a pseudointelektuálske stavy ma už skutočne neberú a preto na tomto filme hodnotím pozitívne iba Garfielda (za to sa budem raz smažiť v pekle) a kameru, ktorá bola farebná ako sa na Japonsko patrí. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný psychologicko-duchovný film. Síce je tento film o Japonskom odpore voči kresťanstvu a jeho šíriteľov, Scorsese iba zriedkavo ukazuje masové vyvraždovaňie kresťanov. Skôr sa zameriava na emočný dopad a spôsob vplývania celej situácie na hlavné postavy. A keď už sem tam dojde k nejakej vražde alebo mučeniu či skôr testovaniu kto je za koho, tak mi môžte veriť, že vám nebude všetko jedno. Lenže čo by som považoval asi za najdôležitejšiu súčasť filmu, sú neustále úvahové vsuvky ( samozrejme vo forme denníku) hlavnej postavy spolu s jej neustálou konfrontáciou a súbojom medzi sebou samým. Mystické, miestami mrazivé, znepokojivo tiché ale hlavne vynikajúce dielo. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama