Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 902)

H34D 

všechny recenze uživatele

T4 se velkolepou akcí a drobnými narážkami snaží tvářit jako důstojný nástupce trilogie, ale přitom v neméně důležitých aspektech nepříjemně selhává. Scenáristické dění je naprosto béčkové, sci-fi zápletka nijaká, neboť těží z předchozích dílů, charaktery až na Marcuse nezajímavé a ploché, ikoničnost terminátora je porušena (jsou hloupí) a celková sofistikovanost se vyjma jednoho zvratu (Marcusovo prozření, nikoliv odhalení) blíží bodu mrazu. T4 však báječně slouží jako prostá akční podívaná na velké plátno, akčních scén je zde požehnaně a dá se říct, že děj nemilosrdně odsouvají na druhou kolej a to metaforicky i doslova... Zejména honička s moto-terminátory byla fantastická a za tím si stojím. 7/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Těžko čekat něco víc, než co přinesly trailery. McG servíruje (ne)překvapivě slušný letní blockbuster, do kterého vesele fláká jednu citaci vedle druhé a to vše ve vizuálním ražení Charlieho andílků. Funguje to, hlavně v první polovině, více než obstojně. Atmosféra zbořených ulic vtáhne diváka přímo doprostřed jakékoliv herní pecky a akční vsuvky, v nichž hrdiny pronásledují obří roboti, v sobě mají víc života než celí Transformeři. Tyčí do ksichtu však dávají filmu scénáristi, jimž evidentně moc nezáleží na zdravé logice a mermomocí musí začít pitvat postavy a vztahy, jen aby se dobrali slzoproudného konce, který chytá (doslova) za srdce. Závěrem jedno jméno – Sam Worthington. Ten člověk ještě udělá v řadách charismatických hollywoodských chlapáků pořádný průvan. Je to nakonec on, kdo sedmdesátiprocentní váhání převažuje na čtvrtou hvězdičku. Těžko říct, co s tím udělá časový odstup a případná další projekce. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jako akční film to není špatné, jako pokračování Terminátorů ano (je to asi na stejné úrovni jako třetí díl).V prvních dvou dílech byl odboj prezentován jako skupinky špatně vyzbrojených partyzánů schovávajících se v ruinách a živících se krysami, tady najednou mají nejmodernější technologie, stíhačky, vrtulníky, ponorky. Terminátoři v prvních dílech byli téměř nezničitelné a bezchybně fungující stroje, tady to už neplatí a jsou dost neschopní. Nedokáží trefit člověka z kulometu, nevšimnou si, že jim padá na hlavu těžký náklad, nebo že je přes silnici natažen drát. Tvůrci v přehnané kreativitě vymysleli několik nových druhů Terminátorů, a všechny jsou zbytečné (dvacetimetrový kolos), až nechtěně vtipné ("mototerminátoři", asi nejvtipnější moment filmu). Ty robotické housenky by se hodily spíš do Matrixu (nebo do hry Etherlords, kde byly přesně takové). Jinak film má slušnou výpravu (skoro jak Fallout 3), a akční scény, ale série Terminátorů pro mě asi navždy zůstane jen dvoudílná. Jo, a bohužel z geniální Fiedelovy hudby je zde jen pár vteřin a po zbytek filmu hraje UHS (Univerzální Hollywoodský Soundtrack). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak prozatim se korunování největší řežby roku odkládá, protože ač akce je fakt kulervoucí a od McG naprosto špičkově natočená, tak jako celek to rozhodně kulervoucí neni. Trošku chybí taková ta terminátorská atmosféra a stejnětak terminátorská hudba, která jestli se nepletu, zazní jen a pouze u úvodních titulků, navíc se děj zbytečně dělí na dvě linie, kdy v první, která má podle mě menší prostor, účinkuje hlavní hvězda Bale a rasí roboty a v druhý účinkuje celkem zbytečnej Worthington a taky rasí roboty, oba je rasí znamenitě a ve velým stylu podporovaným super kamerou, skvělým postapokalyptickým světem, dokonalejma trikama a pořádnou dávkou výbušnin, ale jako celek mě to prostě nedostalo tak, jak sem si myslel. Ale jedna věc mi furt vrtá hlavou - Proč tam sakra byl Arnold schovanej nahej? ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Je škoda že sa Terminator: Salvation od začiatku musel potýkať s rôznymi problémami, vrátane výberu režiséra, ktorému málokto veril, viacnásobnému prepisovaniu scenára a v neposlednom rade zrejme i zostrihu verzie idúcej do kín. Dej pritom určite nie je nezmyselný a fanúšikovia, ktorí majú skutočne jasno v terminátorskom vesmíre musia oceniť nielen všadeprítomné odkazy na minulé diely ale aj postupné prepájanie mytológie, a to aj napriek spomínanému nešťastnému zostrihu, nechávajúcemu biele miesta v deji a nútiacemu diváka k následnému zamysleniu sa. Pár žánrových klišé a menších dejových nezrovnalostí síce priam kričí ale snahu posunúť sériu smerom od už v trojke ošúchaného konceptu, zabŕdajúcemu do paródie nejde neoceniť. Boj ľudí so Skynetom v budúcnosti je totiž z hľadiska série podstatnejší ako x-té cesty Arnoldovej T-800 do minulosti, ktoré dej donekonečna posúvať nemohli. Je len na škodu, že konzervatívny divák si to nie vždy uvedomuje a tým pádom si nedokáže vychutnať ani zostávajúce klady - či už výborného Worthingtona, nádhernú apokalyptickú atmosféru a množstvo špičkovo natočenej akcie. McG v náročnej úlohe viacmenej obstál, bez spomínaných problémov si však film mohol nájsť cestu aj k vačšiemu množstvu divákov. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Film byl původně zamýšlen jako první nové trilogie. (ČSFD)
  • Režisér McG jel za Jamesem Cameronem, který v té době pracoval na Novém Zélandu na snímku Avatar (2009), aby prodiskutoval nejrůznější postřehy a detaily z prvních dvou filmů série. Při této příležitosti mu Cameron doporučil Sama Worthingtona do role Marcuse. (Baltazzar)
  • Blair Williamsová (Moon Bloodgood) střílí z pistole Desert Eagle Mark XIX ráže .50 AE. Stejný typ palné zbraně nosil agent Smith (Hugo Weaving) ve sci-fi filmu Matrix (1999). (dc125)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama