Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

tron 

všechny recenze uživatele

Miestami inšpirované Čikatilom, miestami idúce fiktívne. Spriaznený Občan X ma bavil viac. Evilenko zlyháva ako triler o fiktívnom psychopatovi, aj ako dokumentárne ladená rekonštrukcia desivých skutočných udalostí. Čo zostalo? Okrem relatívne zaujímavej „typicky ruskej“ výpravy (autá, autobusy, domy, ulice, výklady obchodov a IGELITKY) čudák Malcolm McDowell. Film trvá takmer dve hodiny. V scénach vraždenia nejde na doraz a nie je kontroverzný ani škandalózny a scény pátrania po ňom sú enormne nudné. Našťastie film obsahuje množstvo bizarných nápadov a scén, pri ktorých som zúfalo otváral ústa dúfajúc, že mi do nich vletí osa, poštípe ma, napuchne mi zvnútra hrdlo, nedokážem dýchať a budem od pozerania tohto „veľdiela“ oslobodený bolestivou a dlhou smrťou. Bohužiaľ sa nič také nestalo a tak som musel pretrpieť nielen Evilenkovu hypnózu a nápad jeho vraždenie hodiť na komunizmus (?!), ale aj neuveriteľné finále. V ňom figurujú dvaja nahí škaredí chlapi vo vypočúvacej ruskej miestnosti. V scéne nechýba stoporený penis a moment, v ktorej dospelý vyšetrovateľ plače ako 8-ročný chlapec. Hardcore! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Každý člověk, obeznámen s případem, osobností i činy jednoho z nejsadističtějších sériových vrahů historie, Andreje Romanoviče Čikatila, by mohl být přinejmenším překvapen, jakým způsobem je v tomto filmu prezentován. Malcolm McDowell je výborný, ale něco mi na jeho vystupování vadilo. Nejspíš to bylo scénářem a celkovým přístupem tvůrců k jeho osobě. Prostoru, který je věnován jeho činům je zde docela hodně, ale neustále mi můj dojem kazilo, že se do všeho snažili nacpat komunismus a všechny ty kecy o něm. Ústřední postava lékaře udělala z Chikatila schizofrenika, který dle něj páchá své činy kvůli režimu. Udělali z něj člena KGB a člověka, který dokáže své oběti hypnotizovat. Také některé scény mi přišly nevěrohodné a nelogické. Kdyby u Evilenka trochu zmenšili ten velký prostor, který věnovali politice a komunistickým kecům, mohlo se jednat o výborný film. Takto pro mě trochu zklamání. Králem na svém "poli" je zde Angelo Badalamenti se svou úchvatnou hudbou, kterou mě ohromil již v Mullholland Drive. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Film nie je zložitou psychologickou štúdiou schizofrénneho Čikatila alias Evilenka. Je iba nekonkrétnym temným obrazom spoza železnej opony, ktorého depresivita je však dostatočná na navodenie skleslej nálady. Výrazne tomu dopomáha tríznivá fyziognómia McDowella a nadherný-tajomný-psychedelický hudobný motív Badalamentiho a Dolores O'Riordan - Angels go to heaven. Príjemné výkony ponúkajú aj Ronald Pickup (Aaron Richter) a rodák Marton Csokas... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Režisér David Grieco si z Fantafestivalu odnesl Velkou stříbrnou cenu. (Terva)
  • Film byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší debutní celovečerní snímek. (Terva)
  • Sexuálne preferencie Chikatila: brutálna algolagnia, nekrosadizmus, nekrofília, koprofília, pedofília, homosexuálna pedofília, orgánový fetišizmus a antropofágia. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama