Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa píše o filme, ktorý má svoje nesporné klady i zjavné diery, ktorý je temný až šokujúci a predsa tak akosi povrchný a cudný, inými slovami, je schizofrenický ako jeho protagonista. Človek, ktorý toho o masovom vrahovi a kanibalovi menom Čikatilo doteraz veľa nevedel, nebude príliš múdrejší ani po Griecovom filme. Nedozvieme sa nič o motiváciách vraždiaceho monštra, tvorcovia /resp. autor knižnej predlohy/ vypustili veľa dôležitých momentov /zatajili nám napr. existenciu Čikatilovovho alias Evilenkovho tajného baráku, kde prevádzal väčšinu zverstiev/ a kríza vrahovej identity a z nej vyplývajúce konanie je prezentované takmer ako dôsledok traumy z rozkladu komunizmu, ktorému bol síce ozajstný Čikatilo naozaj verný /KGB/, ale démonov z duše mu predsa len vypustilo čosi iné, podstatnejšie. Členovia fan klubu GORE nech si radšej x-tý krát pošmakujú na starých "fulciovkách", milovníci thrillerov a krimi sa budú chvíľkami ošívať nudou, náročnejšieho diváka možno poteší chvíľkami prehrávajúci, chvíľami presvedčivý Malcolm McDowell a Badalamentiho temné /ako vždy minimalistické a geniálne/ tóny. Napriek krajne morbídnej téme skrátka vznikol konvenčne nakrútený, politicky "korektný" film so zriedkavými silnými zábleskami. Rád by som prihodil štvrtú hviezdičku, ale nedá sa. Tak, ako Evilenko potreboval k sexuálnemu vzrušeniu krv, tak by tomuto filmíku pomohla k vyššiemu hodnoteniu väčšia plnokrvnosť. A ako starý úchyl dodávam: aj viac tej krvi... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

K čemu je herectví Malcolma McDowella, když nevystihuje postavu skutečného Čikatila, který byl spíše zoufalcem oslovujícím na nádražích naivní a hladové děti. Za kus žvance by udělaly cokoliv, netušily však, že lahůdkou na jídelníčku budou právě ony. Více o nejznámějším sovětském masovém vrahovi se dočtete u mě v deníčku .. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro mne byl překvapující výkon McDowella. Netušil jsem, že zvládne zahrát i takovéto role. Hypnotická scéna na konci byla pro mne nejvýraznějším momentem snímku. Celkově povedené. Kulisy Ruska slušné, hudba dokonale depresívní. Komu se to líbilo doporučuji shlédnout Občana X, který je také natočen podle Čikatilových činů. * * * ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatný film, který nezachrání ani herectví Malcolma McDowella – kde nic není, ani Čikatilo nebere. Většina prvků „fikčního“ světa masového vraha Evilenka ve filmu funguje špatně: naprosto směšná psychologie postav, špatně uchopená a naivně prvoplánová politická metafora. Postavy ve filmu se chovají, jako by se Rusko v r. 84 s komunismem dávno vypořádalo a na Evilenka, jako zapáleného komunistu, se dívají zpočátku jako na fanatika „staré“ ideologie, po-té co je odhalena jeho zvrácená podstata, jako na „nakaženého“ zvráceným myšlením: první zástupce/produkt patologické éry – krize osobnosti „člověka-komunisty“, jenž za sebou přitáhne další takové, které je třeba především „pochopit“, abychom se před nimi mohli účinně bránit atd. Naivita tvůrců, s jakou tuto „velkolepou tragédii dějin“ předvádějí, by mohla být docela zábavná, kdyby zde nešlo o inspiraci životem skutečného masového vraha Andreje Romanoviče Čikatila, který byl obviněn z vraždy více než 50-ti osob. Je škoda, že když už se někdo pokusí tyto hrůzné události umělecky zpracovat a vykreslit nejtemnější oblasti lidskosti, musí to celé takto neuvěřitelně zprznit. Ve věci formy jde film ruku v ruce se svým zhůvěřilým obsahem: herecké výkony jsou (až na McDowella) strašné a o nějakém narativním rámci a dramatizaci bych raději vůbec nepsal. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel v ukrajinském Kyjevě. (rafix)
  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)
  • Keď uteká jedna z Evilenkových obetí cez železničnú trať, na prechádzajúcom vlaku je zreteľne vidieť cifru 666 - číslo diabla. (BlackTom)

Reklama

Reklama