Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (459)

Solverino 

všechny recenze uživatele

Hodně naředěný Fallout! :) Dá se to sice vydržet, ale trochu nudné. Pro děti spíše ne, možná ty vetší. Trochu chaotické, herci hrají tak napůl, výborné kulisy, spousta zbatečných postav (vymatlaná babička, otravná holčička atd.) trchu americky výchovné a ponaučné. Zajímavý počin... ()

migele 

všechny recenze uživatele

Skvělé fantasy, které je zajímavé od začátku do konce. kulisy, okolí, děj i dokonce herci hráli velmi vhodně. Na fantasy moc nekoukám a ani tento žánr nepatří mezi mé oblíbené, ale tady mě to příjemně překvapilo. :-) ... Možná více se bude bavit mladší obecenstvo. ()

Marťus 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tvorba pro děti a mládež točila aspoň v takové kvalitě, mohli bychom jásat. Film má atmosféru, zajímavý děj, kulisy jsou krásné, nepostrádá vtip. Až na horší efekty mu toho nedokážu moc vytknout. ()

Pagliacci 

všechny recenze uživatele

Jsem hluboce vděčný Gilovi, že dokázal natočit kvalitní fantasy BEZ zvířat/draků/hůlek, už bylo na čase. Originální a okouzlující. ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, není zkažený, není trapný, je i celkem zajímavý, ale prostě nakonec ve vás nic hlubšího nezanechá. Každopádně i to považuji za výkon. Takže tři a půl hvězdičky, kdyby to šlo. Ovšem ten konec...s tím šutrem, to byla zkratka jak prase. Po tom co se hodinu a půl pachtí podle plánku za východem z města, spadne šutr na hlavu hrdinovu otci a lidstvo je zachráněno. Tadáá. Konec:) ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

rodinný film, který je celkem slušně udělaný, ale je to spíše na odpoledne, než celovečerní film, ale ani neurazí, ale ani nijak nenadchne, prostě průměrný film který může vidět každý, ale žádný zázrak z toho nečekejte, Film vypráví o neobvyklém vypadávání proudu, a zde začíná dobrodružství ()

Aildrin 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle není na motivy Falloutu, ať se picnu. Každopádně milý a povedený rodinný film se skvělou atmosférou, který pobaví a neurazí. ()

Jocho 

všechny recenze uživatele

Tak ako v kvante iných prípadov, aj pri filme City of Ember sa divák neubrázni dojmu, že čerpá inšpiráciu podľa knihy. Všetko sa vysvetľuje z rýchlika a v tomto prípade to platí akosi dvojnásobne. S postavami sa kvôli vysokému tempu príbehu nestíhate zžiť, nech sú sympatické sebeviac. Je to škoda, pretože zasadenie príbehu do steampunk-like retro mesta je naozaj atmosférické a chytľavé. Až sa tlačí do úst klasické: "škoda, že sa to nespravilo ináč". Je však cítiť značnú orientáciu na detského diváka, teda o žiadne hádanky ani šokujúce zvraty nejde (všimol som si až jeden, aj to očakávaný od prvého momentu, čo som zbadal starostovho pobočníka). Efektovo je film na kvalitnej béčkovej úrovni, čo je trochu škoda, ale vzhľadom k nevážnosti celého filmu to až tak nevadí. A hej, aby som nezabudol, Saoirse Ronan je veľmi sympatická. 5/10. ()

Hatred 

všechny recenze uživatele

Sympatické rodinné postapo s dobrou atmosférou v zajímavě vymyšleném a funkčně zpracovaném uzavřeném podzemním městě. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že můj oblíbený Bill Murray (vyjma Grandhotelu Budapešť (2014)) a stejně tak Tim Robbins se za posledních 10 let nějak sami hledají a berou role v takových blátivých filmech. U města Ember jsem 2x usnul, pro mě je ten příběh stejně nudný jako Letopisy Narnie. ()

akashisko 

všechny recenze uživatele

Post apokalyptické filmy jsou jedny z mých oblíbených a na tenhle jsem se skrz obsazení moc těšila. Hodnotím tak na 3 a půl, triky se moc nepovedly a bylo to tak něco mezi komedií a filmem pro děti, jakoby si tvůrci neuměli vybrat. ()

bloody21 

všechny recenze uživatele

No film začíná: "ten den kdy skončil svět"...jak skončil..?na konci přece ty děcka najdou cestu ven a venku krásně svítí sluníčko a je tam plno zeleně, tak proč by člověk lezl pod zem. Hlavní myšlenku jsem vůbec nepochopil, ale jinak docela dobrý, spíše taková pohádko-fantasy ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Já jsem to asi nepochopil. Tak společnost se uchýlila do podzemí, aby přečkala nějakou katastrofu. OK. Ale proč z něj vede cesta bludištěm pastí, hádanek, rébusů, horské dráhy, transformerů apod? To nestačilo udělat zamčené dveře a schody? Celé je to samoúčelné a konec jak v Sexmisi předvídatelný. Do toho trochu Loganův útěk, trochu THX 1138, celé říznuté Rychlými Šípy a dohromady nic moc. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Námět dobrý, ale provedení bylo opravdu až moc rodinné. Tak aby to pochopily i malé děti. Žádné vysvětlování proč, co a jak funguje. Tempo bylo po úvodu až moc vražedné a chyběly mi tam pomalejší momenty. Útěk z města byl už hodně dětský. Chtěli by to dospělejší ztvárnění. 3* ()

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama