Marley a já
David FrankelScénář:
Scott Frank, Don Roos, John GroganKamera:
Florian BallhausHudba:
Theodore ShapiroHrají:
Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Kathleen Turner, Eric Dane, Haley Bennett, Haley Hudson, Nathan Gamble, Joyce Van Patten, John Grogan, Bryce Robinson, Ben Hyland, Clarke Peters, Tom Irwin, Ann Dowd, Finley Jacobsen, Ana Ayora, Savannah Paige Rae, Danielle Lilley, Zabryna Guevara, Emily Evan Rae, Marc Macaulay, Sandy Martin, Keith Hudson, Alec Mapa, Haley HigginsProducenti:
Gil Netter, Karen RosenfeltStřih:
Mark LivolsiScénografie:
Stuart WurtzelKostýmy:
Cindy EvansPlakáty
Novomanželé John a Jenny Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Aniston) se rozhodnou, že opustí drsné zimy Michiganu a začnou nový život na slunné Floridě. A aby těch změn nebylo málo, pořídí si roztomilého, šestikilového labradora Marleyho, který se během pár týdnů změní v padesátikilový parní stroj, plný nezkrotitelné energie. Takto začíná film režiséra Davida Frankela (Ďábel nosí Pradu), který popisuje 13 let života se psem, života, který někdy – a to dost často – připomíná soužití s nevypočitatelným uragánem. A tak John a Jenny Groganovi sledují, jak Marley slintá po nově natřených zdech, cupuje všechno na kousky, žere polštáře a kytky, pije vodu ze záchodu a honí pošťáka. Marley na oplátku zase sleduje život svých páníčků, jejich úspěchy i prohry, změnu práce a pomáhá jim svým živelným způsobem překonávat všechny nástrahy spojené s rozrůstající se rodinou. Ze všeho nejvíc jim však připomíná, že život nejsou jen starosti, ale hlavně velká zábava.(oficiální text distributora)
- Novomanželé John a Jenny Groganovi se stěhují na Floridu. Oba jsou novináři, přičemž články Jenny vycházejí v listě, který ji zaměstnává, na první stránce, zatímco John začíná u konkurence psaním nekrologů. Jenny začínají tikat biologické hodiny, John se zatím na založení rodiny necítí, a tak jí v útulku vybere roztomilé štěně labradora. Pejsek dostane jméno Marley a brzy se ukáže, že je nezvladatelný, nevytrénovatelný a absolutně pomilováníhodný. Po celý svůj další psí život se od svých pánů neodloučí, a i když působí neustálé potíže, je součástí jejich světa. Sleduje, jak Jenny přijde do jiného stavu a pak potratí, jak si John pomalu buduje kariéru a stává se oblíbeným sloupkařem (Marley je tématem jeho sloupků), jak se narodí první dítě, pak druhé, pak neplánovaně i třetí, jak Jenny vzdává kariéru, aby se mohla plně věnovat dětem, zatímco John dostává nabídku, aby se stal reportérem, po čemž vždycky toužil, a rodina se stěhuje do Pensylvánie. Ale protože psí život je kratší než lidský, Marley stárne, onemocní, a nakonec přichází i to nejsmutnější. Rodina se s ním musí rozloučit.(TV Nova)
- Scénář komedie Marley & Me vznikl podle autobiografického bestselleru amerického novináře Johna Grogana z roku 2005. Film pojednává, stejně jako v USA velmi populární Groganova kniha, o životě jedné (rozuměj autorovy) obyčejné rodinky, kterou svérázným způsobem "terorizuje" psí mazlíček jménem Marley. Jeho neutuchající nesnesitelnost ovšem všechny lidské obyvatele domu nakonec leccos užitečného naučí...(curfew77)
- Novomanželia John a Jenny Groganovci sa rozhodnú, že opustia drsné zimy Michiganu a začnú nový život na slnečnej Floride. A aby tých zmien nebolo málo, zabezpečia si rozkošného šesťkilového labradora Marleyho, ktorý sa počas niekoľkých týždňov zmení na päťdesiatkilový parný stroj, plný neskrotnej energie. Začína sa 13 rokov rodinného života so psom, života, ktorý väčšinou pripomína spolužitie s nevypočítateľným uragánom. John a Jenny sledujú, ako Marley slintá po čerstvo namaľovaných stenách, trhá všetko na kúsky, žerie vankúše aj kvety, pije vodu zo záchoda a naháňa poštára. Marley na oplátku zase sleduje život svojich pánov, ich úspechy aj prehry, zmenu práce a pomáha im svojím živelným spôsobom prekonávať všetky nástrahy spojené s rozrastajúcou sa rodinou. Zo všetkého najviac im však pripomína, že život nie sú len starosti, ale predovšetkým veľká zábava.(TV JOJ)
Photo © Fox 2000 Pictures
- Autor knihy, podle které je film natočen, John Grogan, si zde zahrál menší roli - páníčka kokršpaněla. (ArsenalEagle)
- V jedné scéně pustí Jenny (Jennifer Aniston) televizi a v ní běží seriál Bořek stavitel (od r. 1998). (SONY_)
- Kathleen Turner, hrající trenérku psů, se s Jennifer Aniston setkala už při natáčení seriálu Přátelé, kde měla malou roli. (Elisebah)
Mládeži přístupný
01.06.2009 Bontonfilm |
17.10.2011 Bontonfilm |
01.06.2009 Bontonfilm |
Související
- Marley a já: Štěněcí léta (2011)
Podobné
- Psí poslání 2 (2019)
- Umění tančit v dešti (2019)
- Psí poslání (2017)
- Rudý pes: Blue (2016)
- Drahoušek k zakousnutí (2012)
- Red Dog - psí legenda (2011)
- Psí rok (2009)
- Hačikó - příběh psa (2009)
- Můj pes Skip (2000)
- Věrný pes Čiko (1987)
- Goro, bílý pes (TV seriál) (1980)
- Ógon no inu (1979)
- Bílý Bim, Černé Ucho (1977)
Mahalik
Bývá pravidlem, že ten, kdo se vždycky nejvíc kasá, že u romantických filmů ještě nikdy nebrečel, nakonec vystřídá nejvíce kapesníků. Já toto boží pravidlo fakt potvrzuju, protože kdybyste přišli dneska odpoledne k nám domů, našli byste tam puberťáka s takovým tím úsměvem, který naznačuje, že jsem king, ale od první ukáplý slzy mi zbývá jeden smutný štěněcí pohled do kamery, ale držím se sakra obstojně, takže musím vydržet seč mi síly stačí. Bylo to o fous, aby má reputace utrpěla, ale víte, že i kdyby se tak stalo, že by mi to ani tak nevadilo? Marley a já má obrovskou výhodu v tom, že je skutečný. Životní osudy, radosti, tragédie jsou vaše i moje, nejsou nucený a spolehlivě zaberou na každýho, byť sebevětšího cynika. Jenny v podání Jennifer Aniston (její zatím nejlepší filmová role), je perfektní ukázkou ženy, která se vzdala všeho pro rodinu, ale teď toho de facto lituje. Vyhroucený situace (obvzlášť v polovině filmu), jsou ukázkou toho, že se nic nesmí uspěchat a co se týče pořízení dětí, tak o to víc. Je to úžasný film, který mě popravdě hodně dostal. Teď jen nevím, jestli za to nemohou ty psí oči....(6.6.2009)
Shit
Milovníci psů asi musí křepčit, jelikož ten labrador, okolo kterýho se většina filmu točí, je fakt kouzelnej a některý scény s nim jsou úplně neskutečně nádherný. Navíc celkem potěší Owen Wilson, kterej se tady ukazuje ve svý hodně ojedinělý, jestli ne vůbec první, charakternější roli a zvládá to s přehledem a s humorem sobě vlastním. Ale jinak se jedná vlastně jen o takovej průběžně vyprávěnej příbeh jednoho páru, ve kterým se vlastně neděje nic světobornýho, žádný zvraty, žádný nečekaný zápletky, prostě jim tak nějak normálně plyne život, ale jak se řiká, v jednoduchosti je síla a tady to platí dvojnásob a působí to hodně příjemně a zábavně(21.3.2009)
dobytek
Označení komedie moc nechápu. Život hlavních (lidských) postav se mi naprosto hnusil. Sice mam luxusně vyhlížející barák z papundeklu ve snobský čtvrti, ale v práci dělám něco, co jsem nikdy dělat nechtěl, jenže šéf mi za to nabídnul vyšší plat, tak držim hubu a dělám to, abych dokázal uživit svou na první pohled "dokonalou" rodinu. V tuhle chvíli bych si dokázal představit nějakej zlom, kdy se Owen Wilson nasere a třeba celou rodinu umlátí tupou stranou sekery. To by byl příběh :-) Ale ničeho podobnýho se tady fakt nedočkáte. On prostě přežívá dál... Život psa v hlavní roli taky nebyl zrovna ideální. Jeho majitelé se o něj moc nestarali a dokonce se ho chtěli v jednu chvíli zbavit, protože jim překážel. Takovejm lidem pes do ruky vůbec nepatří. V podstatě se o toho psa začali starat až úplně ke konci života, kdy jim najednou docvaklo, že pes neni plyšová hračka, ale živej tvor, kterej stárne a jednoho dne umře. Já měl stafordku, která se dožila bez pár tejdnů 14 let a tak mi film nějak připomněl to psí stárnutí a ten konec na mě aspoň trochu zapůsobil. Taky jsem si prožil tyhle situace, kdy pes najednou má problém vyjít schody, pak návštěvy veterinářů a nakonec i to "uspání". Jako film o lidech je to fakt o hovně. Jako film o psovi aspoň ten konec za něco stojí. Podruhý to rozhodně vidět nemusim. Podívejte se radši na You, me & Marley :-)(12.2.2011)
Ducharme
odpad!Na můj vkus je Marley zbytečně přetematizovaný - autor rozehrává několik dějových linií, které příběhu spíše ubližují. Marleyho část místy není úplně špatná, je tu však ten konec. Tak odporné citové vydírání jsem už dlouho neviděla... SPOILER - Brečící děcka, čtoucí super dojemé dopisy mrtvému psisku ve mě vyvolala akorát nesnesitelnou vlnu vzteku!(13.7.2009)
flanker.27
Jako psí příběh dobrý, ocení asi každej kdo má psa. Zvlášť epitaf za Marleyho je výstižnej, pes vás má prostě rád, pokud ho máte taky rádi, rozesměje Vás i utěší, když to potřebujete. Ohledně záznamu životního stylu lidských jedinců v příběhu se vyskytujících mi ale některý rozhodnutí přišly nepochopitelný, hlavně teda přestěhování do nesnobštější sádrokartonový čtvrti plný bazénů, cukrkandlovejch úsměvů, silikonovejch koz a ofroutů. S čímž souvisí rektální alpinismus v práci, aby bylo možný splácet hypotéku. Trochu si to napravili druhym stěhovánim, ale oči se mi protáčej eště teďka. Když jsem někde doma, jen tak bych to nevyměnil.(20.3.2009)