Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Recenze (738)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek vypráví příběh z 2. světové války, kde Daniel Craig,co by hlavní hrdia společně s jeho bratrem Lievem Schreiberem založí v Běloruských lesích osadu, kde žijí společně s dalšími utlačovanými lidmi v podzemních chatrčích a tak proti příslušníkům SS a Německé armády založí Odpor, drama pak v boji na život a na smrt může začít.. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Zmařená šance, námět je výborný avšak realita už pokulhává. Hodně slepých míst. Zwick jako by se bál přidat na brutalitě. Klidně mohl naservírovat řádění Einsatzgruppen, říznout do živého a zdůraznit odpor utiskovaných židů, aby si divák uvědomil, proč šli raději žít do lesa, než čekat na katy v ghettu. A ani Craig mi tam moc nesedí, zato Schreiber je výborný, jediná vyjímka. ()

ghostwo 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s crawlerem-d, že vlastní podstata toho, jak vůbec dokázali přežít nám zůstala utajena.Ať už se jedná o to, kde stále dokázali brát jídlo pro takové množství lidí nebo to jak se jim dařilo zůstat v utajení. Po celou dobu to budilo dojem, že kdyby jen trochu Němci chtěli, tak je vystopují a zlikvidují jako nic.Některé momenty mi přišli zcela nesmyslné, například to jak museli opustit ten první tábor a putovali a putovali...A najednou si Craig odskočí do města pro další židy a to město vypadá, že je co by kamenem dohodil.Všem je asi jasné, že to ti lidé neměli jednoduché, že trpěli zimou,hladem, stachem, že budou objeveni.Kvůli tomu film točit nemuseli.Několik konkrétních věcí jak to zvládali, by bylo dobré ukázatK ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivé, protože realistické. Účinné, protože syrové, bez servítků. Skličující - ale takový občas bývá i život, že? No a taky důkaz o tom, že Danial Craig by se hodil víc na Stierlitze než na Bonda: image východoslovana mu prostě sedí. 1* navíc - za to, že film vzdává hold do té doby neznámým hrdinům/etapě války. Film typu "Promítat povinně na všech SŠ." ()

Ranulf11 

všechny recenze uživatele

Film byl takový nijaký a přitom nebyl vůbec špatný. Craig hrál dobře, ale vůbec mi tam neseděl. Ono vůbec celý ten film považuji za sentimentální klišé. Scénář absolutně nevyužil nabízené možnosti, děj nešel nijak do hloubky, byl statický, nic se v něm zásadního nedělo, žádné osudové volby před hlavními hrdiny. Škoda. ()

Janh 

všechny recenze uživatele

Období II. světové války je jedním z mých dlouhodobých zájmů. Především politicky. Je zajímavé podívat se na takový film, když člověk zná historická fakta. Od Hollywoodských klišé se dokážu v tomto případě odpoutat. Nijak zvlášť mě nedraždí. Odpor si pustím kdykoli znovu. Alespoň se nemusím namáhat s fantazií u čtení historických knih, abych se alespň trochu dokázal vžít do situace tehdejšího světa. ()

JPMT 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se díval v televizi, a i když šlo o téma, ke kterému mám blízko, čekal jsem, že bude "všechno špatně". Americký film o běloruských (židovských) partyzánech, hvězda typu D.Craiga v hlavní roli atd. Ale film mě příjemně (jestli se dá o filmu na tohle téma použít výraz "příjemný") překvapil. Příběh je jako celek podán velice přesvědčivě, k čemuž kromě jiného výrazně přispívá i hudba. Možná by jiný tvůrce dával větší akcent na jiné situace a jednotlivosti, koneckonců jde o příběh zachycující události několika let. Ale asi nemá smysl rozebírat jednotlivé postavy a detaily , to je vždy subjektivní. Spíš je důležité myslet na obsah filmu, na skutečné lidi, kteří to prožili a nezapomínat.. A to asi cílem filmu bylo a celkem se povedlo.. ()

mufy001 

všechny recenze uživatele

Možná by pomohlo více akce. Nebýt Daniela Craiga, tak bych asi hodnotil ještě níže. Miluju filmy z 2.světový, ale tenhle k nim rozhodně nepatří! 5/10 ()

Carlos219 

všechny recenze uživatele

Velká ukázka pompéznosti lidské povahy a obrovského odhodlání. Tento film doporučuji zejména facebookovským idiotům tipu Vašíček dávající na sklo podobizny Hitlera a myslející si o sobě jak fantaskní je jejich vtipnost. Nejsmutnější na tom všem je, že tohle se událo. Jediné co mě vadilo na filmu byla zlehčující romantika kvůli které mi naskakují žlučové kameny na chlupech tam kam se opováží podívat jen celníci. James Bond hlavní roli zvládnul na výbornou. Uznávám, že v první chvíly jsem si myslel že ještě působí alkohol předešlého večera a že špatně vidím. Děj do sebe zapadá, až na scénu s radiomístností kdy Zuš schytal více než jednu kulku . V další scéně měl ovázanou jen ruku . S pohledu diváka to vypadalo jak kdyby si hrál na magnetku a měl v sobě po boji více železa než zajetý kovošrot. Leč tenhle film hodnotím pozotivně. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Zajímavý válečný film, ale podle mého skončil předčasně, bylo by zajímavé sledovat, jak se v lesích rodí to jejich tajné město. Takhle to byla taková klasická "Povstolecká história". Ale hrdinové vcelku sympatičtí a charismatičtí, bylo komu fandit. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Slusny film z velmi zaujimaveho prostredia. Hlavne postavy nadpriemer, dej taktiez, bojove sceny slusne. Niekedy nuda. Vadil mi samozrejme SK dabing. Zaver nie az tak necakany.... ale v 21. storoci sa genialne vojenske filmy nerobia... 75% ()

danatr 

všechny recenze uživatele

Klasický případ, jak "zastřelit" slušný námět. Navíc obsazení Craiga, který vypadá jako všechno, jen ne Žid, je velmi diskutabilní. A jen pro dokreslení toho, jak špatnou práci odvedli scénáristé - ampicilin, který si Rudá armáda tak poťouchle schovávala jen pro sebe, byl uveden do klinické praxe až v roce 1961. ()

pajator 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Pohled na válku zase z trochu jiného úhlu. Herecké obsazení je luxusní a všichni tři bratři působili přirozeně a uvěřitelně. Craig se mi v této roli líbil o sto procent víc než jako J. Bond. Škoda některých nudnějších pasáží filmu, možná e mohlo víc stříhat. ()

joffreydepeyrac 

všechny recenze uživatele

Prý je tam spousta odchylek od reálné předlohy. Jenže v tomhle případě může člověk předstírat, že to podle reálných postav není. Na rozdíl třeba od "horolezců", pobíhajících po vrcholu K2 tempem Boltovým. Takže hodnotím jen film, ztvárnění, atmosféru, hudbu a herecké výkony, jak by to asi mělo být. A dávám silné 4 hvězdy. ()

machopoltar 

všechny recenze uživatele

Skoro uplne kazdy tu sekiruje americke podanie.ladenie spracovanie tohto filmu.lenze ak by tie americke podania a podla niekoho gice neexzistovali.. chybalo by viac ko 2/3 filmov venovania zverstvam 2 svet vojny...film nebol az taky zly ci dokonaly..no podla mna tam bolo vsetko aj ked vypadal jednoducho a dejovo pomaly.....velky obdiv vsetkym..hlavnym hrdinom ktr dokazali odvaznu vec a filmarom ktr nam to sprostredkovali...tazky...tvrdy.realny..melancholicky..film podla skutocnej udalosti.. ()

HoncPe 

všechny recenze uživatele

Správně drsné, správně odstrašující. Je dobře, že se pořád točí filmy s tématikou židů za druhé světové. Bohužel ale tento film nepřináší nic jiného než zajímavý příběh, který se opravdu stal. Z filmařského hlediska nic nového ani převratného, lehký nadprůměr = 3*. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Silné téma uchopené dobrým režisérem. Nicméně Američan asi nikdy nepochopí evropské, potažmo ruské prostředí, anebo ho prostě vidí jinak. Věřím, že kdyby zrovna tohle téma vzal do ruky rodilý Rus, například Arťom Antonov (Zajatci mlhy), bylo by to o level výše a ještě pravdivější. Každopádně, Daniel Craig nehraje dobře jen Bonda. ()

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama