Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Tomik9 

všechny recenze uživatele

Já moc "muzikální filmy" nemusím a taky je nevyhledávám, jenže toto je česká klasika a viděl jí snad každý aspon 2x. Navíc na Karlštejn ženy mohli!!! ()

luga 

všechny recenze uživatele

Milé a krásné. Co chtít více? Každý má právo na svůj názor i své omyly, ale kdo je soudce? Všechny složky filmu považuji za vynikajicí. Obávám se, že taková kvalita je dnes u nově vznikajících děl nevídáná. Kdyby bylo 6 hvězdiček, nerozpakoval bych se :-) ()

reccal 

všechny recenze uživatele

Další nedoceněný film, ale v českém rybníčku se opět vůbec nedivím. Někteří nepochopí nikdy a další budou zapomínat. Tenhle český skvost prostě není pro burany slintající nad Babovřesky a Partičkou. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

tohle a Drákula jsou jediné muzikály,které se mi líbí...tady se povedla skloubit krásná hudba s dívatelným dějem,nádherné kostýmy a výborní herci...náš nejlepší muzikál.. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Urobte nám promofilm o našom zámku! Dáme Vám na to deň a noc na Karlštejne. Šlo by to?↵  Ale prečo nie? Len to na ňom bude vidieť. Trikové pasáže zostrihané amatérsky alebo s nedostatkom materiálu. Prosté texty niektorých piesní zložené azda na poslednú chvíľu pred natáčaním. Začiatok filmu vyzerá skôr ako zábery na turistickú prehliadku Karlštejna so speváckou vložkou v dobových kostýmoch. Ďalej pomerne puberťácke pointy o tom ako muži túžia vidieť ženu, aby sa zabavili; a žena chce stráviť noc na zámku, aby sa vydala.↵  Naopak, pochváliť treba bohatú a elegantnú výpravu, sympatické herečky, výborných hercov a ústrednú pieseň filmu. Pomáha mu i jeho naivne milé vyznenie. I tak ale zostáva pocit, že tento film vznikol hlavne preto, aby ukázal Karlštejn potenciálnym turistom. ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Klasický, vzhledem ke své době a podmínkám nadprůměrný snímek plný bohužel celkem dost dějových nesmyslů, ale podívaná je to pěkná a hlášky pobaví i dnes. ()

Martynez 

všechny recenze uživatele

nikdy jsem to nevydržel ž do konce a myslím, že jsem o nic zásadního nepřišel... jedna hvězda za to, že překecali Marvana, aby se toho braku účastnil. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasika a opravdu povedený český muzikál. :) Kam až může zajít potřeba askeze a soustředění panovníkovo. Až za hranici smyslu. ()

FuLister 

všechny recenze uživatele

Já jsem jenom vždycky nechápal, co si podle tvůrců měla Brejchová jako panoš udělat s vlasy, že její dlouhé kadeře zmizely a pak najednou se vrátila jako královna a zase je měla? To jako nikoho nenapadlo, že to vypadá divně a že tomu nejde věřit? Ale jinak vcelku příjemný film s fajn hudbou. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Klenoty české filmografie? Rozhodně ano! 👍🙂 Krásný a klidný film na pohodovou podívanou. Poznámka: Je to komedie, a ještě romantická. Tak podle toho hodnotťe. 🤨 Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

camomilla 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje detstvi a guilty pleasure i v dospelosti. Proc to nepriznat, ze jo. Takze vsechny hvezdy a ted jeste dostat z hlavy pisnicky, abych si je nebroukala zase cely den. ()

skoda120L 

všechny recenze uživatele

Osobně nemám rád muzikály avšak toto je vyjimka .Tento film je opravdu úžasný a miluji ho a vždy se na něj rád podívám. Skvělé herecké výkony , písničky a atmosféra. Prostě skvělé filmové zpracování divadelní hry. Co dodat jedině že si prostě těch pět hvězdiček právem zaslouží a tudíž i ....................100 %. Všem opravdu doporučuji. ()

quokam 

všechny recenze uživatele

Dokonalost stravila noc na Karlstejne. Naprosto fenomenalnu rezie, scenar, hudba, vyprava, herecke vykony od pana Brodskeho, pres Hogra, Brejchovou, Kopeckeho, Hanzlika, Kolarovou, Matusky az k Halovi. Trosku toporny byl jen pan Marvan, budiz mu to vsak vzhledem ke zdrav stavu odpusteno. Vycitane "historicke" chyby jsou az na cyklistu v zaberu nepochopenim zanru. Skoda, ze v roce 73 se nepredaval cesky lev, Noc na K. by vyhrala vsechny sosky. Za mne dokonalych sto pro. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Typická 5hvězda. I když , zkusil sem si to představit bez Cyperského krále Waldemara ehm Petra . .to by pak bylo někde jinde. Dal jsem to hned podruhé a na necelé hodině a půl prostě pan Podskalský vyšvihl geniální záležitost. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Muzikály teda rozhodně do mého oblíbeného ranečku nepatří. Tento se ale docela dal. Hlavně díky Matuškovi a Kopeckému. ()

Orbitus 

všechny recenze uživatele

Tento film je naprosto úchvatný, krásné a chytlavé písně, skvělé herecké výkony. Brodského jsem měl rád snad ve všech rolích ve kterých jsem ho kdy viděl, ale v paměti ho vždycky budu mít jako Karla IV. I ostatní herecké obsazení v čele s Janou Brejchovou a Danielou Kolářovou, dále Matuška a Kopecký, jsou prostě nezapomenutelní. Je to snad jediný muzikál, který mně dokáže s naprostou jistotou dojmout. ()

lucij68ee14 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba Karla Svobody zasazená do prostředí Karlštejna s příběhem Jaroslava Vrchlického. Tento film má skvělou atmosféru, chemie mezi postavami by se dala krájet. Česká klasika, která stojí za zhlédnutí. ()

KEJCA 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší muzikál co byl u nás natočen s plejádou skvělých českých herců ,krásné nestárnoucí písničky a melodie to je velká nádhera a pohlazení a čím jsem starší tím více se mi to líbí dnes by takový film už nikdo nenatočil. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama