Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vlastne som to pôvodne ani nechcel vidieť - Beowulfa síce žeriem, ale Polárny expres fakt nemusím. Vianočná koleda má prekvapivo bližšie k tomu Beowulfovi: chcel by som vidieť, ako sa tvárili zástupcovia Disneyho, keď prišiel Zemeckis s hotovým "hlavným vianočným rodinným filmom" a vyvalila sa na nich atmosférická dark fantasy, miestami zabiehajúca do nefalšovaného hororu. Animácia je v podstate ohavná, ale herecké výkony výborné a réžia bravúrna - tú smršť vizuálnych nápadov by Zemeckis nikdy nemohol realizovať v hranom filme, treba si to konečne uvedomiť. Dobré, fakt dobré. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na Zemeckisovu tvorbu som sa vždy tešil a opäť nesklamala. Bohatá fantázia, vizuál patril v jeho filmoch vždy k popredným aspektom a vždy som vedel, že sa dočkám niečoho originálneho. Mrzí ma, že som film nevidel v originálnom znení, Carreyho hlas ma vždy dostane. Začiatok a koniec filmu sú stobodové, veľmi citlivé vykreslenie postáv, veľa dobrých nápadov. Stred filmu ako sumarizácia hriešneho života však trošku Zemeckisovi uletel. 'A Christmas Carol' ponúka klasickú štruktúru rozprávky s poučnou pointou v závere, v tomto prípade jej však predchádzalo čosi, na čo by som maličké dieťa asi do kina nevzal. Deti majú mať zlé sny z horrorov a nie z rozprávok. To ale neuvádzam ako mínus, pretože film bol konštruovaný pre staršieho diváka veľmi vkusne, a do kín uvedený mesiac pred Vianocami, čo trefne naznačuje čas, za ktorý by sme ešte mali stihnúť spraviť nejaký ten dobrý skutok a spraviť svoj život lepším. 80%. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Robert Zemeckis / Predloha: Charles Dickens - A Christmas Carol | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Walt Disney Pictures, ImageMovers Digital | Štúdio: Walt Disney Pictures Motion Pictures | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 325,286,646 $ || Antianimák, aký tu ešte nebol. Zo začiatku ma tá formálna stránka tak odpudzovala, že som bol na pochybách, či to budem pozerať ďalej. Zemeckis však pojal látku Dickensa tak osobne a jedinečne, že si ma nakoniec zatiahol úplne do deja a podmanil si ma i svojou divnosťou. Je priam neuveriteľné, že sa niečo tak nehollywoodské vôbec dokázalo vynoriť z komnát Disney zámku. Faktom je, že rodinný trhák sa z toho stať nemohol. Jednoznačne záležitosť pre starších. 78% | HD, THX, EN DTS | ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek největší (a asi jediná zásadnější) výhrada: Robert Zemeckis si na můj vkus až moc oblíbil volnost digitálního světa, v němž může řádit dle libosti, a z Vánoční koledy se kvůli tomu zběsilému "Jů, koukněte, lidi, jak to s vámi na sedačkách v kině hází" poletování občas ztrácí ta krásná dickensovská atmosféra = největší klad. Ano. O řadě scén vážně musím napsat, že jsou stoprocentně atmosférické (příchod Vodralova ducha, vzpomínání na Vydřigrošovo dětství, třetí duch), některé vyloženě lahůdkově hororové, animace působí podstatně lépe a živěji než v Beowulfovi (ale tak dokonalá iluze reality jako třeba v Tintinovi to ještě pochopitelně není), Ebenezer Vydřigroš se díky mimice propůjčené bezvadně hrajícím Jimem Carreym stal vskutku dramatickou a uvěřitelnou postavou, která je chvíli odpudivá, chvíli vás zase dojímá, hned nato pobaví nějakým spíláním cezeným přes zuby... Zásluhou toho všeho, rozumné stopáže a Silvestriho hudby je Vánoční koleda jednou z nejlepších verzí krásného klasického příběhu, který má výhodu v tom, že je klasický a nikdo se do něj tedy nenaváží a neprská, jak je jednoduchý a předvídatelný. To by přece byla škoda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sice už dávno nedělá ve filmovém světě revoluci na počkání, ale tímhle tempem v jeho animované úlitbě najdu nový oblíbený žánr. Zatímco Beowulf se tak moc opájel svou velkolepostí, až zapomněl na diváka, u Ebenezera už to nehrozí. Snad za to může nezastavitelný Jim Carrey, zdokonalená životnost postav nebo uchvacující efekt třetího rozměru, ale tři duchové mi přinesli nečekaně silné vánočně-zimní kouzlo, což se naposledy povedlo snad jen o šest let dříve Lásce nebeské. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tato verze je velice věrná Dickensově knižní předloze, přesto se zde najde i pár odlišností: V knize strávíme více času v přítomnosti - hlavně v domech Vydřigrošova (zde Jim Carrey) zaměstnance a synovce. Kniha nám také ukazuje, jaké sváry se dějí po celé zeměkouli (v jeskyních a na lodích), které jsou díky vánočnímu veselí usmířeny. A také celá scéna s budoucností, v níž je Vydřigroš honěn koněm, a potom se zmenší, není vůbec součástí knihy. Ve skutečnosti se v knize Duch příštích Vánoc skoro nehýbe, jen ukazuje prstem. (HappySmile)
  • První animovaný film od Disneyho, který byl promítán v IMAX 3D. (HappySmile)
  • Většina filmu se odehrává v roce 1843, kdy Charles Dickens "Vánoční koledu" napsal. (NIRO)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama