Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Že už se Zemeckis na ty svoje experimenty nevykašle. Nejenom, že mu nevydělávaj, ale navíc nedokázal za 3 filmy nijak ve své technologii pokročit a Cameron ho tak stihnul přeskočit světelnou rychlostí s jedním filmem. Zemeckisovi postavy stále nevypadají realisticky a nedaří se mu jim dát ten správný život a jiskru (zvláště v očích je to dosti patrné). Postavy tak působí chladně a odtažitě, stejně jako zbylá animace, která mi přijde snad ještě horší než ta v Beowulfovi. Ani se zbytkem to ale není žádná sláva a je to vlastně klasická nudná pohádka plná moralitek pro nejmenší, která se bude za pár let nejspíš vysílat v dopoledním čase v televizi. Lepší zařazení si tahle nuda ale ani nezaslouží. 30% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda". Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom a zatrpknutom starom mužovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. V roku 2009 siahla po tejto klasike aj filmová spoločnosť Walt Disney Pictures. Réžiu zverili do rúk skúseného Roberta Zemeckisa. Odviedol kvalitnú, profesionálnu prácu a natočil príjemný, animovaný, vianočný film. Skvelé filmové spracovanie klasickej literárnej predlohy. Nech Boh žehná všetkým ľuďom. ***** ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Robert Zemeckis / Predloha: Charles Dickens - A Christmas Carol | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Walt Disney Pictures, ImageMovers Digital | Štúdio: Walt Disney Pictures Motion Pictures | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 325,286,646 $ || Antianimák, aký tu ešte nebol. Zo začiatku ma tá formálna stránka tak odpudzovala, že som bol na pochybách, či to budem pozerať ďalej. Zemeckis však pojal látku Dickensa tak osobne a jedinečne, že si ma nakoniec zatiahol úplne do deja a podmanil si ma i svojou divnosťou. Je priam neuveriteľné, že sa niečo tak nehollywoodské vôbec dokázalo vynoriť z komnát Disney zámku. Faktom je, že rodinný trhák sa z toho stať nemohol. Jednoznačne záležitosť pre starších. 78% | HD, THX, EN DTS | ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Dôvod, pre ktorý udeľujem až 5*, spočíva najmä v neuveriteľne nádhernej animácii, ktorá ma úplne ohromila. Celkovo tmavé depresívne zafarbenie - vystihujúce zlomyseľnosť hlavnej postavy (pre malé deti musí byť táto ponurá snímka nestráviteľná) je umocnené rozprávkovou kamerou, podmanivou vianočnou atmosférou a ušlachtilými myšlienkami. Zemeckis patrí v istom ohľade do tej istej kategórie ako aj Columbus a vedia ma nadchnúť najmä tým, že ich filmy majú rodinné vyznenie, pekný príbeh a zaujímavé charaktery postáv. Chcela by som povedať, že som pri Vianočnej kolede odpočívala, ale klamala by som :) Niektoré scény sú tak detailne a zároveň pochmúrne nasnímané, že som z filmu ako celku mala vskutku desivé pocity. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 137,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 325,3 mil. (Zdroj: ČSFD)
  • Po a Polárním expresu (2004) šlo o druhý film Roberta Zemeckise s výrazně vánoční tematikou. Oba snímky byly natočeny metodou "motion capture" - tedy s herci, kteří neposkytli jen hlasy, ale jejichž pohyby byly zdrojovými informacemi při tvorbě animace postav. (Foibos)
  • První animovaný film od Disneyho, který byl promítán v IMAX 3D. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama