Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

A_FISH odpad!

všechny recenze uživatele

Věřím jen sám sobě, Krista vidím v hrobě..... ale tohle je na mě moc. Uboze zrůdná freakshow, kterou na své spravedlivé pouti předvádí nesympatický a nezdravě sebevědomý apoštol Maher, je (ne)skutečná esence trapnosti a marnosti. Těch sto minut nekončící nudy a prázdnoty totiž až fyzicky bolí. Obskurní komik s bramborou mezi očima, písmenkovou polévkou místo mozku a argumenty oligofreního dítěte, je absolutně nekompetentní mluvit o čemkoli. Prostě o čemkoli. Sype z rukávu jeden neprůstřelný důkaz za druhým (Vy si myslíte, že by se dalo tři dny přežít v nějaké velké rybě?" /"Věříte snad i v Santa Clause?) vždy následováno Všemocným střihem a vítězoslavným pohledem do kamery. Nemusím být ale žádný Kraepelin, abych viděl, že ten pohled patří jeho matce, původkyni všeho zla a traumatu z dětství, jíž byl přinucen navštěvovat nedělní školu. Nehledě na to, že vše je o výchově. A kdyby tady komunardi neudělali veškerou práci za něj, budete trávit nedělní dopoledne v kostele a na Mahera plivat. Tak si Pro Boha nedělejte iluze o vlastním rozumu... No, jen si dejte děcka.... Dejte :-) 0% Sakra - vlastně stačilo říct - Bože, to je blb! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V otázkách víry a Boha se obvykle nevyjadřuji, ale jsem rád, že se Bill Maher pustil do souboje s všemocným, vševědoucím a kdovíjakým ještě. Jeho zarputile ateistický pohled na náboženství sice nemá ani na dohled hranici seriozního dokumentu, neboť jeho účelem je, za pomoci demagogicky povrchních otázek, zesměšnit víru v cokoli, ale akademická přesnost by stejně pouze ubírala snímku na zábavnosti. Nebudu předstírat fundovanost v dané problematice, protože jsem chyběl při velkém třesku a ani v mém okolí nikdy nevstal z mrtvých žádný tesař - nehledě na to, že je mi to stejně jedno. Mé hodnocení je tedy pouze prostým důsledkem toho, že jsem se velmi dobře pobavil a neodpustím si na závěr nepřidat jednu skvělou hrozbu: "Klystýr Ducha svatého na vás!" ()

Reklama

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby se pan Maher naučil číst, možná by s údivem zjistil, že na většinu jeho otázek už bylo odpovězeno, fundovaně, zajímavěji, dokonce i na vědecké bázi. Tohle není samozřejmě dokument, ale manipulativní pokus zavděčit se za každou "ateistické většině" (nebo alespoň nemyslící ateistické většině, která taky neumí číst) - a jak vidno, daří se to. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Osobně bych v tomto dokumentu nechtěl vystupovat a být na pospas tomu "ironickému moderátorovi, který v každém vidí idiota"... Přesto, jsou zde myšlenky a otázky, které bych sám položil a sám jsem je také někdy položil a výsledek byl podobný jako v samotném dokumentu. Lidé prostě věří a vše ostatní je nezajímá, vy nevěříte a oni proto vidí svou víru výše. Celé je to postavené na velkém počtu náboženství, které jsou jsou "náhodou" hrozně podobné a stojí prakticky na identických základech. To nejhezčí je na dokumentu samotný paradox, kdy vědec obhajuje náboženství, kdy věřící využívá vědu a tak dokola. Celý tento kolotoč našeho světa a protínání víry a ateismu působí velmi současně a chvílemi i smutně. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Manipulativní prasárna, která mě ovšem strašně bavila. Nehodnotím obsah. Bill Maher se snaží zpochybnit všechno a sám je neuvěřitelně radikální. Zvláště posledních 5 minut dokumentu hodně uškodilo. Ono totiž více než dokument o náboženství se jedná o vtipné pošťouchnutí do několika velmi ožehavých témat, což je naprosto bez diskuze kladem. Navíc to i zde mnoho diskuzí vyvolalo - další klad. Se spoustou nnázorů Billa Mahera nesouhlasím (vlastně možná s drtivou většinou) a jeho "dokument" je značně značně manipulativní. Ale je neuvěřitelně vychcaný, zábavný a dojem udělal. To nepochybně. Víra má klady, ale útápí jí zápory a ty nám Maher ukazuje a šikovně. Škoda jen, že Maherovi nedocházejí základní věci. Natočené je to božsky a já i jako kritik všech jeho argumentů jsem se pobavil. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama