Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Něco z historie ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ IRA (Irská republikánská armáda) byla zformována v roce 1919 z Irských dobrovolníků, aby chránila Irsko, které se v roce 1916 odštěpilo od Velké Británie. Ta i další země tento akt odsoudili a Irové se postavili na odpor se zbraněmi. Mezi lety 1919 a 1921 se IRA společně s obyvateli Irska vzbouřila proti nadvládě královny Alžběty. Roku 1969 se IRA rozdělila na dvě skupiny: OIRA – oficiální linie a PIRA – prozatímní linie. Hrozby složky PIRA se dál nesou irským, severoirským a britským ovzduším. Teroristické útoky, bombové atentáty, výhrůžky a vydírání zastrašují členy britského parlamentu, armády nebo justice. PIRA dosáhla mezinárodních rozměrů, když se podle expertů napojila na světovou teroristickou síť. Martin McGartland se narodil roku 1970. Poté, co uprchl z Irska, žil v Anglii. V roce 1999 byl několikrát střelen zabijákem IRY, ale přežil. O svém životě napsal dvě knihy. +++++ Film Kariho Skoglanda je natočen až dokumentaristicky, někdy až brutálně. Popisuje začátky Martina McGartlanda v IŘE v roce 1988, aby mohl podávát tajné informace britské tajné službě. Po několika úspěších přichází zvrat a on je odhalen a nucen bojovat o život. Je to takový politický akční film ukazující poměry v Irsku. Mělo to dobré momenty, akce bylo jak šafránu, ale kvalitně natočená, ale byly tam i slabší momenty a několikrát jsme se podíval, kdy už bude konec. Jim Strugess ale dokázal, že není k zahození a jeho herecký výkon byl pro mě to nejlepší z celého filmu. Jako historické drama to ušlo, ale bohužel nějak zvlášť mě to nenadchlo. 65%. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Úvod, to jest asi sedm minut, je skvělej. Závěr, to je asi dvacet minut, perfektní. Všechno mezi tim je šíleně vražedná a ničim nezajímavá nuda. Čekal jsem 80 minut na nějakej opravdu dechberoucí zvrat, kterej by mohl něco znamenat. Sice sem se dočkal, ale to už bylo pozdě na to, abych hodnocení zvednul na 4*. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Byla to neveselá doba. Dostáváme se totiž do chladných ulic Belfastu, ve kterých začíná lehkomyslný mladík vést dvojí život. Chytila ho britská policie, přičemž jeden agent tajných služeb v něm vidí ideálního donašeče na organizaci IRA. Má k ní neutrální vztah do doby, než maskovaní hošani právě z irské republikánské armády prostřelí jeho kámošovi kolena. Souhlasí a roztáčí se tak kolotoč událostí. Mezi ním a zmiňovaným agentem vzniká netradičně silné pouto, do toho řeší soukromý život korunovaný neplánovaným těhotenstvím. Že by mě ale tyhle linie nějak chytnuly, to se říct nedá. Celkově snaha o syrovou výpověď nic moc. Jim Sheridan je někde jinde!! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zrádce nebo hrdina?Záleží na tom, ze které strany barikády činy tohoto muže posuzujete. Připadalo mi, že chtěl stát mimo odporné násilí a bezpráví, kterého se dopouštěli všichni účastníci irského konfliktu. Chtěl stát mimo a nakonec se zapletl s oběma stranami. ____ Drsné, ušpiněné drama s dokumentárně laděnou kamerou. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Neubráním se lehkému srovnání s francouzkým Prorokem, jenž mi přišel podobného ražení. Z tohoto srovnání pak vychází Štvanec IRA vítězně. Scénář sice není tak propracovaný, avšak vše ostatní je zde o kapku či dvě lepší. Hlavní hrdina je sympaťák, příběh odsýpá, člověk drží palec, je napnutý... I celkové téma je zajímavější a silnější. O "konfliktu" v Irsku jsem toho příliš nevěděl. Dost mě překvapilo agresivní a až brutální chování jak členů IRA, tak britské armády, kdy na vše doplatí samozřejmě neviní lidé... Působivé. PS: jdu si shánět Krvavou neděli... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama