Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá modrá stvoření, která žijí šťastně ve své šmoulí vesnici, ohrožuje  nepřítel - čaroděj Gargamel se svým kocourem Azraelem (tato dvojice nápadně připomíná biologa Jaroslava Flegra s jeho Micíkem). Když se snaží čelit jeho útoku, unikne šestice Šmoulů - Taťka Šmoula, Šmoulinka, Mrzout, Nešika, Koumák a Směloun - časoprostorovým portálem a octne se v New Yorku. Tady se po krátkém bloudění dostane do bytu novopečeného viceprezidenta pro marketing kosmetické společnosti Anjelou Patricka a jeho těhotné manželky Grace. Patrick má spoustu starostí se svou zaměstnavatelkou Odile, která neví, co chce, ale požaduje, aby to dostala, ale Grace zaujme k modrým pišišvorům od začátku kladný postoj. Gargamel, který touží získat ze Šmoulů jejich magickou modř, je ovšem pronásleduje i v New Yorku, kde démonicky na nejrůznějších místech vystupuje z kouře, a získá si dokonce přízeň Odile, když nečekaně omladí její matku. Gargamel zajme Taťku Šmoulu a na ostatních Šmoulech je, aby ho osvobodili... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (562)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jednou to přijít muselo, a ačkoliv si Šmoulové svůj boom odbyli už před drahnými léty, teprve letos se dostali do filmu a jsou hned trojrozměrní, ale tihle Šmoulové svoji rodnou Belgii snad nikdy neviděli. "Poamerikanizovaní" modří trpaslíci zamířili magickým portálem ze své středověké vesnice uprostřed lesů rovnou do víru velkoměsta. Konfrontace s New Yorkem probíhá podle očekávání standardně. Ujme se jich sympatický návrhář reklam Patrick s jeho milou, těhotnou ženou Grace, nahánět je v ulicích a obchodácích bude spolu se svým kocourem Azraelem i zlý čaroděj Gargamel, který za nimi také prolezl portálem. Stále je nenávidí a stále je potřebuje jako přísadu do svého zázračného lektvaru, děti si užijí pestrobarevné legrace a dospělí to s nimi přežijí, protože pro většinu z nich jsou roztomilí trpaslíci vzpomínkou na jejich dětství. Nedá se říct, že by příběh oplýval nějakou přehnanou nápaditostí. Jde jen o jakousi kostru, na kterou jsou postupně navlékány jednotlivě zábavné, ale i poučně výchovné příhody, ve kterých Šmoulové většinou zběsile někam prchají, někam padají, nebo případně někam letí, jsou otravní, hyperaktivní a vymýšlejí, jak se dostat zpátky ze světa lidí do své milované vesnice. Čtveřice scénáristů se s větším vykreslením šmoulích charakterů moc nezaobírala, ale naštěstí je zachovala, a asi spoléhala více na to, že to Raja Gosnell nějak přijatelně pospojuje a trikoví kouzelníci vdechnou Šmoulům život. A to se skutečně podařilo a Šmoulinka dokonce vypadá lépe než kreslená, a dokonce se dozvíme i něco o jejím původu. Rovněž Gargamel je lepší, než ve své animované podobě, a může za to hlavně zábavný herecký výkon Hanka Azarii, ale oproti tomu Azrael vypadá jako docela obyčejná digitální kočka. Škoda, že příběh je moc předvídatelný, a občas se dostaví nudné pasáže, které jsou blízké spíše americkým divákům a celé to vyznívá jako oslava New Yorku, než náhlednutí do kouzelného šmoulího světa. Vyšmoulených 60% ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení! Ano, film je určen spíše menšímu publiku, ale to neznamená, že se u něj i starší nemůžou dobře bavit. Nechybí vtip, zápletka ani happy-ending. Místy až "trapným" scénkám jsem se nasmála až až. Sice seriál nic nepředčí, ale oproti němu animovaní šmoulové jsou taak roztomilí. Ani můj oblíbenec šmoula Fešák nechyběl. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Takže sem odešli všichni jednorožci !!" ;) Těžko si vzpomenout na jeden jediný film primárně určený dětem, který by děti, až na to nenarozené, kterého se pro změnu děsí bezbarvý obr Neila Patricka Harrise, zobrazoval pouze jako rozmazlené krvelačné bestie, což prostě nelze neocenit, scénáristické duo Stem, Weiss mělo rozhodně pořádný koule, byť právě Šmoulové jednoznačně platí za jejich nejpovedenější projekt, do něhož se jim dokonce po vzoru Shreka podařilo propašovat i nejeden ryze dospělácký vtípek, a nutno říct, že většinu otázek, respektive odpovědí na ně, které si dříve narozený starých animovaných šmoulůznalý divák musel alespoň jednou nutně položit, zde prostě najdete, i ten kontrast dvou světů byl vlastně využit takřka naplno.. Jistě, snímek bezesporu platí za jednu velkou reklamu, byť ten nápad s bluray v rámci toho monstrproduct placementu mě nesmírně bavil, nicméně si právě z tohoto faktu dost cynicky i zdařile utahuje, a tak zamrzí jen ty lehce ochotnické výkony takřka většiny živých herců, snad vyjma fantastického Hanka Azarii, v roli Gargamela takřka k nepoznání, ten totiž patří k ozdobám šmoulího celovečeráku.. Stejně jako kocour Azrael, který v mimickém souboji složí snad i Ivu Janžurovou..;) Režisér Raja Gosnel tak nakonec docela překvapil, ačkoliv v závěru snímku očividně silně dochází nejen dech, ale i nápady, je tak vidět, že se učil u samotného Columbuse.. U Chrise Columbuse samozřejmě..;) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když mi táta v osmdesátých létech přivezl z Paříže gumový přívěsek modrého trpajzlíka v bílých jégrovkách s tím, že se to jmenuje Strumf, nikdy by mne nenapadlo, že v roce 2011 se budu se synem dívat na snímek Šmoulové... Je to pro děti zkrátka fenomén uměle živený reklamou (ale to vlastně krteček dnes už také), který přežívá celé dekády a je stále oblíbený. Film byl pohodový, dospělého ničím překvapující. Malá skupinka Šmoulů s jejich úhlavním nepřítelem Gargamelem a Azraelem se vlivem účinku tajemného modrého měsíce přenesou ze své pohádkové houbové louky do současného New Yorku... Zde mají dva cíle. Nenechat se chytit a vymyslet způsob jak se vrátit domů. Již samo prostředí bez ohledu na pronásledování trpaslíků čarodějem nabízí celou řadu zápletek. Hodnotím minimum násilných scén i celkem decentně zpracovaný příběh. Šmoulové i kocour byli celkem pěkně animováni a animace dobře korepondovala se skutečnými herci a reálným prostředím. Dětem doporučuji. * * * ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

"Šmoulí parou vpřed!" Jelikož mě sestra chce zítra vytáhnout na dvojku, rozhodl jsem si jedničku pustit, ikdyž jsem se jí celou dobu vyhýbal. Zbytečně! :) I přes rozporuplné komentáře zde se mi film od začátku líbil. Sice je to "klasický" formát těchto filmů, ale šmoulové tomu, aspoň pro mě, dodávají daleko jiný nádech (jako Toy Story 1 a 3) a film jsem si užíval, s čímž jsem naprosto nepočítal. Gargamel mi sice moc nesedl, ale zato jeho kocour Azrael byl po celou dobu filmu naprosto perfektní. Gosnell vyšmouloval moc příjemnou rodinnou komedii, která sice upřímně moc originality v žánru nepobírá, ale rozhodně neurazí. A ikdyž Patricka Harrise moc nemusím, zde mi ani trochu nevadil. Hezky udělaný snímek pro děti, u kterého se ale baví i dospělí, kteří vyrůstali na Šmoulím seriálu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (23)

  • V roce 2002, po pěti letech jednání, koupil Jordan Kerner práva k natočení filmu a film byl ve vývoji ve společnostech Paramount Pictures a Nickelodeon Movie. V roce 2008 koupily filmová práva společnosti Columbia Pictures a Sony Pictures Animation. Natáčení začalo v březnu 2010 v New Yorku. (Danny F.)
  • Azraela si ve filmu zahráli dohromady čtyři skuteční kocouři. V nebezpečných scénách se pak tvůrci rozhodli použít počítačovou animaci. (Holusacek)

Související novinky

Kdo namluví nové Šmouly?

Kdo namluví nové Šmouly?

15.06.2015

Celovečerní návrat Šmoulů vydělal před čtyřmi lety přes půl miliardy dolarů. Pokračování ale nedalo ani 350 milionů, takže se v Sony rozhodli celou sérii restartovat. Modří nezbedové se vrátí do kin… (více)

Ježek Soník běží na velké plátno

Ježek Soník běží na velké plátno

11.06.2014

Že neznáte nejrychlejšího ježka na světě? Tak to jste zřejmě nevyrůstali na videohrách od Segy. Sonic the Hedgehog (u nás jako ježek Soník) je legendární protagonista roztodivných hopsaček, především… (více)

Rychlá rota míří do kin

Rychlá rota míří do kin

04.02.2014

Správný... zásah... v tu pravou chvíli mám, když přízrak... temný... svým rejdům šanci dá... na velkém plátně! Ano, čtete správně. Slavný animovaný seriál, na kterém musela vyrůstat většina uživatelů… (více)

Reklama

Reklama