Reklama

Reklama

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek. Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas. Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty. (Bioscop)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (216)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Clooneyho hitchcockovka podle Coenů. Dokonce i s hudbou Bernarda Herrm... Totiž Alexandre Desplata. O ději jsem nevěděl vůbec nic a velmi jsem se bavil všemi jeho zákrutami a překvapivými momenty a čekal jsem, co se z toho všeho nakonec vyklube. Vyklubal se z toho skvělý film. Rozhodně méně komediální než jsem čekal, ale skvělý. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

George je samorost, ještě se v něm moc nevyznám co se režírování týká, ale tady u mě zabodoval. Jasné nosné téma s myšlenkou a ne jednou V druhé řadě je a doufám, že to bude i jediný film, kde mně byla Julianne strašně protivná, brrrrr....kdo umí, ten umí, ale Matt jí byl těsně v patách. Klučina už zmáknul tolik rolí, že snad i Matta může strčit do "kapsy", byl skvělý a sympaťák jako vždy. Celé to bylo zabaleno do retro atmosféry a ideálního městečka k přebývání Suburbicon, ale pak se to všechno nějak zvrtne. To, co bych chtěla ocenit, je ta stupňující gradace. Už jsem v to ani nedoufala. Ale chápu, že ne každého tahle forma zpracování osloví. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Clooney se po vzoru pozdních tvorby Prestona Sturgese snaží skloubit dvě zdánlivě neslučitelné polohy. Velmi pozvolna stupňovaný, černohumorný (pokud se dokážete smát tomu, že někdo vypil kafe s louhem) coenovský thriller o zločinu, který se vymkl kontrole (protože postavy jsou z větší části nekompetentní idioti) prokládá seriózní kritikou rasové nesnášenlivosti. Afroamerická rodina terorizována svými bílými sousedy je ve vyprávění dost upozaděna (známe jen jejich příjmení, skoro je neslyšíme promluvit), v čemž má zřejmě spočívat pointa filmu. Příslušníci majority jsou frustrováni kvůli problémům, které si způsobili sami (a které zastiňují závažnější problémy celé společnosti), a hledají, na kom by si vybili svůj vztek. Jako první jsou na ráně minority. Film je ovšem ve vytváření kauzality mezi oběma typy násilí dost neobratný a uchyluje se k němu poměrně pozdě (hodně na poslední chvíli zachraňuje závěrečný dialog). Zpočátku, kdy ještě neznáme skutečné záměry postav, jsme navíc vedeni k tomu, abychom soucítili s týmiž hrdiny, kterými budeme o něco později pohrdat, což mi zpětně přijde jako pouhá scenáristická zlomyslnost, nijak nenapomáhající v předání ústřední myšlenky. Jako nedotažený nápad vyznívá také volba dětské perspektivy, která není dodržována moc důsledně. Scény z pohledu Nickyho zejména zesilují pocit ohrožení, abychom zprostředkovaně zakusili, čím si prochází černošská rodina. Oceňuji, co se Clooney snaží o náladě v dnešní Americe (a nejen tam) sdělit, stejně tak skutečnost, že nezvolil tu nejsnazší cestu, ale výsledek je pozoruhodný zejména tím, proč a jak nefunguje. 65% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se tvůrcům nepodařilo film více oživit, protože jinak nabízel kvalitní retro atmosféru, typické "coenovské" násilí i černý humor, takže výsledek mohl být mnohem lepší. Místy jsem se totiž lehce nudil a zapracování problémů černošské rodiny do příběhu mi přišlo úplně zbytečné. Kromě těchto připomínek jsem byl se snímkem vcelku spokojen, slušně jsem se pobavil a vidím to na 3*+. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já bych si snad i dovolil říct, že Suburbicon je nejlepší film, co zatím George Clooney natočil. Co se Vám na tom jako nelíbí? Coeni příběh napsali bůhví kdy, George se ho rozhodl zfilmovat po vzoru jejich předchozích filmů a zvládl to doslova na jedničku. Že je film povrchní nebo absurdní? No dyť jo. Fargo před dvaceti lety nebylo jiný. Všechno to je o jednoduché zápletce, která se složitě zašmodrchá a o absurdnosti života, který nás dokáže stáhnout do nevídaných končin. Pořád dokola ohraná písnička ze strany pánů Coenových, ale pořád to dokáže parádně bavit. A herecky je to tady taky ňamka. Osobně nechápu, jak tu takový film může mít jen 56 procent. Buď už tu mnozí zapomněli na to, kdo to Joel a Ethan Coen jsou a nebo se tu všichni snaží vzájemně zalíbit. Nechápu to. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Bratři Coenové napsali scénář k filmu už v roce 1986. George Clooneyho si jako režiséra vyhlédli v roce 2005. (PaTeXx)
  • V závěru filmu pronásleduje hlavního hrdinu (Matt Damon) modrý VW Brouk a v něm holohlavý muž. Velice podobná scéna se objevila také ve filmu Big Lebowski (1998), který mají na svědomí také bratři Coenové. (Lukoboss)

Související novinky

Clooney a Hlava 22

Clooney a Hlava 22

26.11.2017

Georgi Clooneymu se moc nezadařilo ani s Památkáři ani se Suburbiconem, takže to zkusí jinak - přes televizi. Jeho novým projektem je totiž seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama